Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do domku 100m2?

agata1988

Recommended Posts

ZNAJOMY z ekogroszkiem przy 4 osobowej rodzinie [13m3 wody miesięcznie]

zużywa 150 kg ekogroszku na miesiąc[zmywarka chodzi codziennie.

już od wielu miesięcy namawiałem go na sprawdzenie samej grzałki elektrycznej-wysz\ło mu 10-11 kwh doba

nie jest drożej niż na węglu

Może i te same pieniądze, ale dla kotła jednak lepsza praca ciągła.

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie praca ciągła, tylko praca z optymalną (czytaj maksymalną) mocą.

Przy grzaniu wody piec się dusi, chyba że zużycie jest b. duże.

BTW właściwie tylko ekogroszkowcy zakładają solary.

Nie koniecznie,bardzie właściciele zwykłych piecy zasypowych. Odnośnie palenia,kosztach ..mi piec pali od 2,5kg do 4kg..eko .Koszt doby palenia na ciepłą wodę waha się od 1zł40gr do aż 2zł20gr . U nas koszt 1kw z przesyłami/opłatami to około 0,65 gr

Gość TwojPan
..mi piec pali od 2,5kg do 4kg..eko .Koszt doby palenia na ciepłą wodę waha się od 1zł40gr do aż 2zł20gr . U nas koszt 1kw z przesyłami/opłatami to około 0,65 gr

A miałem kupić solary....:) Dla mnie przy ok 1,50 pln dziennie ,koszt solarów (wycena 2103r. ok 7k pln za zestaw z montażem) zwróciłby się po 12 latach.Ich sprawność do tego czasu wyniosłaby ok 50-60%.Pomijam fakt,ich serwisowania po 5-6 roku pracy itd.Po 10 latach byłyby technologicznym złomem :)

Jak zrobię sobie wyliczenie paneli fotowoltaicznych,których jestem zwolennikiem-przy obecnych cenach tej technologii-wynik będzie podobny.Tylko tutaj,ceny chyba nie polecą tak szybko w dół jak przy solarkach.

Jak zrobię sobie wyliczenie paneli fotowoltaicznych,których jestem zwolennikiem-przy obecnych cenach tej technologii-wynik będzie podobny.Tylko tutaj,ceny chyba nie polecą tak szybko w dół jak przy solarkach.

Panele fotovoltaiczne są zdecydowanie droższe, za to po spłacie dadzą realne oszczędności. Ale jak już to tylko na nisko oprocentowany kredyt.

Gość TwojPan
Jakoś mnie to nie dziwi.

Potwierdzasz regułę,że kalkulator dla ciebie i nie tylko to nie znane narzędzie.

Ty za to potwierdzasz regułę,że największe ciemniaki stosują rady i porady z forum internetowego :)

Gość Arturo72
Panele fotovoltaiczne są zdecydowanie droższe, za to po spłacie dadzą realne oszczędności. Ale jak już to tylko na nisko oprocentowany kredyt.

A ja nie dam sobie "ozdobić" dachu taką ozdobą.

No chyba,że wymyślą takie pod polaciowe ;)

Gość TwojPan

To nie tak,że chciałbym na wszystkim w domu (mówię o technologiach źródeł ciepła itd.) zarobić.Nie chodzi o to ,aby wszytko się zwróciło.Zwyczajnie chodzi o to,że pewne nazwijmy je "wydatki na gadżety" muszą mieć uzasadnienie ekonomiczne,a nie tylko dawać zarobić tym którzy te gadżety oferują.Tak jak w normalnym biznesie.Są inwestycje,w które warto "łożyć" przez 12 lat,aby później doczekać się zwrotu,a potem samego zysku.Trudno inwestować w coś,co za 12lat (nie zdąży się zwrócić,a zarobić się na tym już nie da) nada się tylko na śmietnik bo będzie technologicznym złomem (mówię tu o sprawności).I i choć każda technologia niesie ze sobą postęp,to czas przynosi jeszcze lepsze nowatorskie rozwiązania.W jednych dziedzinach skutkują nowocześniejszą i tańszą technologią,a w innych nie.

To nie tak,że chciałbym na wszystkim w domu (mówię o technologiach źródeł ciepła itd.) zarobić.Nie chodzi o to ,aby wszytko się zwróciło.Zwyczajnie chodzi o to,że pewne nazwijmy je "wydatki na gadżety" muszą mieć uzasadnienie ekonomiczne,a nie tylko dawać zarobić tym którzy te gadżety oferują.Tak jak w normalnym biznesie.Są inwestycje,w które warto "łożyć" przez 12 lat,aby później doczekać się zwrotu,a potem samego zysku.Trudno inwestować w coś,co za 12lat (nie zdąży się zwrócić,a zarobić się na tym już nie da) nada się tylko na śmietnik bo będzie technologicznym złomem (mówię tu o sprawności).I i choć każda technologia niesie ze sobą postęp,to czas przynosi jeszcze lepsze nowatorskie rozwiązania.W jednych dziedzinach skutkują nowocześniejszą i tańszą technologią,a w innych nie.

Fotovoltaika znana jest już od około 30 lat i nadal nie ma problemu z ogniwami z tamtego okresu. Ile będziesz jeszcze czekał żeby uwierzyć?

Dla mnie sprawa jest prosta, płacę przez 12 lat zamiast do energetyki to do banku, a po tym czasie rachunki za prąd spadają mi do zera. Przez 12 lat nic nie tracę a reszta to czysty zysk.

Witam

Podłącze sie pod temat i mam nadzieje ze przerwe tasiemiec kłótni PC- ekogroszek, bo 90% informacji to wzajemne obrażanie się;/

Planuje budowe domu szkieletowego Z4 http://z500.pl/projekt/701/Z4_D_L_bl_tb,w-technologii-drewnianej-bez-lukarn-z-tarasem-bocznym.html

pow.użytkowej 97m2 , Ocieplenie ściany to 30cm wełna (0,35), dach 30cm wełna, podłoga 10cm styro. okna 3 szybowe (0,9).

planowałem pierowtnie wentylacje grawitacyjną, gdyż kwota ponad 10tys zł była wg mnie za duża, jednak po przeczytaniu paru wątków o reku zdecydowałem się na Luna 200 i sam zrobie instalacje, powinienem się zamknąc w 3tys.

Zużycie roczne energii (20'c) wraz z reku 54kwh rok (bez reku wyszło 68kwh)

Maksymalne źródło mocy to 2,9kw

W domy bedzie dodatkowo koza w salonie.

W domu 1-2os. zużycie wody 120L na dzień

mam przy granicy gaz, ale raczej niechciałbym go używać, obecnie mam węgiel w domu, wiec z oczywistych powodów nie interesuje mnie ten system.

Zostają pompy ciepła i elektryka.

Chciałem pierwotnie pompe P/P ale to oferty opiewały na kwote powyzej 35tys

Wysłałąem ponad 20 zapytań do firm instalujących P/W, połowa odpowiedziała, ale żadna z wycen nie była poniżej 30tys

O gruntowych nie wspomne nawet.

I kiedy byłem już skazany na gaz lub czysty prąd pojawił się on:

http://pompymeeting.pl/oferta/pompy-powietrze-woda/meeting-12kw-380v/

Najlepszy kontakt ze sprzedawcą i szybka odpowiedź na pytania, zaproponowano mi taki zestaw:

http://pompymeeting.pl/oferta/kompletne-kotlownie-z-pompa-ciepla/kotlownia-6kw-dwa-zbiorniki/

1. Martwi mnie duży zbiornik CWU 300L, dzienne zużycie wody to max 120L pewnie samej ciepłej ok 100L

2. NA parterze będzie podłogówka, a na poddaszu?? podłogówki sie nieda bo to szkieletowy, wiec albo kaloryfery przewymiarowane, klimakonwektory (cholernie drogie) lub klimakonwektor kanałowy (choć niewiem na jakiej zasadzie do końca działa)

3. Czy ewentualnie można samemu i taniej skompletować cała "kotłownie" opierając sie dalej na pompie meeting?

4. Wyprzedzając "pewne" posty: jestem świadom że meeting to szajs, zepsuje sie po 3dniach,porazi wszystkich w okolicy prądem i spali mi dom oraz najbliższych sąsiadów a toksyczny gaz R22 wytruje pół miasta

kolejne pytanie: Czy musze mieć przy PC p/w/ taryfe nocną? Czy to rzeczywiscie wychodzi taniej? bo trzeba wziąć pod uwage koszt bufora, strate która bedzie występować w ciągu dnia i fakt że cała reszta urządzeń chodzić będzie na droższej taryfie, o ile pralke i zmywarke można zaprogramowac na właczanie sie po 22, ale reszta RTV i AGD, płyta indukcyjna? Oraz że PC ma lepszy COP w ciągu dnia niż w nocy. Ktoś już z właścicieli PC to kalkulował, czy rzeczywiście to ma sens?

Gość Arturo72

I kiedy byłem już skazany na gaz lub czysty prąd pojawił się on:

http://pompymeeting.pl/oferta/pompy-powietrze-woda/meeting-12kw-380v/

Najlepszy kontakt ze sprzedawcą i szybka odpowiedź na pytania, zaproponowano mi taki zestaw:

http://pompymeeting.pl/oferta/kompletne-kotlownie-z-pompa-ciepla/kotlownia-6kw-dwa-zbiorniki/

Po pierwsze,przeczytaj sobie opinię użytkowników o pompie meeting,nawet tu na forum to "jego" zostawisz.

Po drugie,bufor ciepła przy pompie ciepła to bzdura.

Pompa najwyższą sprawność ma przy niskiej temperaturze zasilania dlatego też pompa nie jest zasadna przy grzejnikach czyli im mniejsza temperatura zasilania tym COP będzie większy.

Ktoś kto nie ma o tym pojęcia lub chce naciągnać inwestora proponuje coś takiego,bo przecież nie będziesz grzał bufora tylko do 30st.C

Z tego względu też zasobnik cwu 300l jest odpowiedni,ponieważ nie będziesz w nim utrzymywał temp.70-80st.C jak w zwykłym bojlerze tylko 46-47st.C i masz do dyspozycji tyle wody co zbiornik 140l grzany do wysokiej temperatury.

Gość Arturo72

Maksymalne źródło mocy to 2,9kw

Wysłałąem ponad 20 zapytań do firm instalujących P/W, połowa odpowiedziała, ale żadna z wycen nie była poniżej 30tys

Tak z ciekawości,o jakiej mocy pompy się pytałeś ? Jakich dokładnie marek i jakie modele ?

Bo widzę u Ciebie obciążenie cieplne tylko 2,9kW.

Po pierwsze,przeczytaj sobie opinię użytkowników o pompie meeting,nawet tu na forum to "jego" zostawisz.

Po drugie,bufor ciepła przy pompie ciepła to bzdura.

Pompa najwyższą sprawność ma przy niskiej temperaturze zasilania dlatego też pompa nie jest zasadna przy grzejnikach czyli im mniejsza temperatura zasilania tym COP będzie większy.

1.Czytam FM od paru miesięcy i nieznalazłem negatywnej opinii użytkownika meetinga , tylko instalatorów i właścicieli innych pomp. Jak masz propozycje w podobnych przedziale cenowym to jestem otwarty.

2. Z tego co czytam to znaczna większosc użytkowników ma własnie bufor i grzeje go w II taryfie, w 100% zgadzam się z twoją opinią, ale jednak inwestorzy wybierają ten bufor i II taryfe i ekonomicznie im się to chyba opłaca. Dodam tylko że średnio mi się podoba wstawianie do pralni drugiego wielkiego baniaka.

3. Odnośnie ofert to przedstawiłem opis sytuacji im, tak jak tutaj na forum i sami już wybierali produkt i rozwiązanie jakie mi przedstawiali.