Gość Arturo72 01.07.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 2. Z tego co czytam to znaczna większosc użytkowników ma własnie bufor i grzeje go w II taryfie, w 100% zgadzam się z twoją opinią, ale jednak inwestorzy wybierają ten bufor i II taryfe i ekonomicznie im się to chyba opłaca. NA forum nie znam żadnego użytkownika z pompą i z buforem. Absolutnie nie jest to zasadne i nie jest to ekonomiczne. Bufor ciepła należy grzać do wysokich temperatur a to przy pompie jest kompletnie nie opłacalne,bufor mogą i grzeją użytkownicy grzejący prądem a nie pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.07.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 3. Odnośnie ofert to przedstawiłem opis sytuacji im, tak jak tutaj na forum i sami już wybierali produkt i rozwiązanie jakie mi przedstawiali. Ponowie pytanie,o jakie mocowo pompy wysyłałeś zapytania dla swoich 2,9kW ? Podaj marki i typy pomp jakie dostawałeś i w jakich cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.07.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) 1.Czytam FM od paru miesięcy i nieznalazłem negatywnej opinii użytkownika meetinga , tylko instalatorów i właścicieli innych pomp. Jak masz propozycje w podobnych przedziale cenowym to jestem otwarty. : Jak sobie radzicie z zalodzeniem powietrznej pompy ciepla? U mnie najgorzej jest kiedy temperatura oscyluje kolo zera - zaladza sie caly wymiennik. Zaczynam probowac z polewaniem letnia woda i psikaniem plynem niezamarzajacym. Jakies inne pomysly? moja Meeting 7KW daje rade do -6stC, przy niższych temp za bardzo sie szroni i wiecej czasu się odszranian niż grzeje. ogrzewam nią domek 70m2, Jest tego więcej,jak znajdę to będę uzupełniał. Za ok.5tys.zł można ją spróbować ale nic więcej nie jest warta. Podaj w końcnu marki i ceny pomp jakie dostawałeś do obciążenia 2,9kW bo coś mi tu śmierdzi... Edytowane 1 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Hm... posiadacze PC ON/OFF... ale nie tylko. Głupoty wypisujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 01.07.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 NA forum nie znam żadnego użytkownika z pompą i z buforem. Absolutnie nie jest to zasadne i nie jest to ekonomiczne. Bufor ciepła należy grzać do wysokich temperatur a to przy pompie jest kompletnie nie opłacalne,bufor mogą i grzeją użytkownicy grzejący prądem a nie pompą ciepła. Wyszedłem z założenia że skoro grzeją w II taryfie to mają bufor, jestem laikiem a swoją wiedze na temat PC kompletuje dopiero od 4miesięcy. Proponowane rozwiązania i ceny: aeroCK 5 ONE, CWU 300L bufor 200L - 33 782,08 zł DHP-AQ 9 kW, CWU Danfoss DWH 200, bufor 200L - 42468,84zł EKO-DOM 8P, CWU 200L, - 32 147 zł 2 rozmowy telefoniczne , ale niepamietam szczegółów, pamietam że bufor 200 i CWU 300L cena powyżej 30tys Czyli mam rozumieć, że bufor nie jest potrzebny? I pompa powina działąć przez całą dobe? I jakie rozwiązanie polecacie na ogrzewanie poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Wyszedłem z założenia że skoro grzeją w II taryfie to mają bufor, I jakie rozwiązanie polecacie na ogrzewanie poddasza? Tak, bo u większości takim buforem jest beton podłogówki. Przy szkieletorze raczej poszedł bym w jakieś grzejniki akumulacyjne (lub zwykłe+bufor) i podłogówka elektryczna na dole. Bo jeżeli PC to dodatkowy bufor by się faktycznie przydał do tych grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 01.07.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Kto niby ma instalacje z buforem przy pompie ciepła ? np. użytkownik marcel232 i kilka osób też polecało to rozwiązanie w innych tematach, ale niechce mi sie szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Jak tak uwazasz. Nie spotkalem sie z buforem betonowym. Ale czytalem o posiadaczach PC z buforami wodnymi... takie naczynia o roznej pojemnosci i zawartoscia wody... nei betonu. Oj kolego kolego, woda jest tylko nośnikiem energii, zadanie bufora przejmuje w podłogówce beton! Czas na sen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 01.07.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Tak, bo u większości takim buforem jest beton podłogówki. Przy szkieletorze raczej poszedł bym w jakieś grzejniki akumulacyjne (lub zwykłe+bufor) i podłogówka elektryczna na dole. Bo jeżeli PC to dodatkowy bufor by się faktycznie przydał do tych grzejników. Ale to jaki sens wtedy ma PC skoro miałoby być ogrzewanie elektryczne podłogowe? To lepiej by wyszło elektryczną podłogówke dać na parterze i na poddaszu (eletryczną można w szkieletowych), ale wtedy rachunki za prąd 2x większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ale to jaki sens wtedy ma PC skoro miałoby być ogrzewanie elektryczne podłogowe? To lepiej by wyszło elektryczną podłogówke dać na parterze i na poddaszu (eletryczną można w szkieletowych), ale wtedy rachunki za prąd 2x większe Przy twoim zapotrzebowaniu problemu nie będzie, za to inwestycja prosta i stosunkowo tania. Przy szkieletorze też dość dobrze sprawdza się ogrzewanie nadmuchowe, ale tutaj nici z drugiej taryfy. Ja na twoim miejscu wybrał bym prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 01.07.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Arturo72 - nie widziałem tych wpisów, w wyszukiwarce niewyskoczyły mi. Ale jak zacznie sie to szronienie, to włączają się grzałki i problem znika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 To ten beton jest buforem czy akumulatorem ? Jest magazynem energii. Ty myślisz, że tym magazynem jest kilkadziesiąt litrów wody w podłogówce? To po co beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 01.07.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Przy twoim zapotrzebowaniu problemu nie będzie, za to inwestycja prosta i stosunkowo tania. Przy szkieletorze też dość dobrze sprawdza się ogrzewanie nadmuchowe, ale tutaj nici z drugiej taryfy. Ja na twoim miejscu wybrał bym prąd. Nadmuchowe to droższa inwestycja od PC p-w Elektryczne polecał mi wykonawca domu jako tanie w wykonaniu i bezawaryjne, ale obawiam sie wysokich rachunków, założyłem że koszt grzania zamknie sie w 200-250zł na miesiąc. W elektrycznym też chyba występuje kocioł czy tylko same kable i termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.07.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 A skad wiesz co mysle? Bo akurat mialem na mysli zbiornik buforowy... a nie litry wody w podlogowce.... Nie kazdy dom jest betonowy Ale ja mówiłem jasno o betonie podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.07.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 W elektrycznym też chyba występuje kocioł czy tylko same kable i termostat? Mogą być tylko kable i sterowniki lub system wodny z małym kociołkiem lub buforem z grzałką. Ja u ciebie wybrałbym ten drugi system. Masz ciepły dom więc rachunki cię nie zabiją a zawsze będziesz miał alternatywę na zmianę systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 02.07.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 też uważam ze lepiej zrobić wodne, aby w przyszłosci mieć wybór.Jest firma w szwecji która robi podłogówke w szkieletowych domach:http://www.uponor.se/vvs/enfamiljshus/golvvarme/forlaggning/golvvarmespanskiva.aspxPo analizie rysunków myślicie ze to się sprawdzi? Wiadomo akumulacji ciepła wtedy niema. Jeśli to rozwiazanie działa, to w takim razie zrobić tradycyjną podłogówke z wylewką na parterze, a poddasze rurki między OSB, Czy już jednolicie w całym domu tak jak pokazane na stronie wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.07.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 taki system podłogówki to żadna nowość w polsce też się takie robi i to niekoniecznie uponora. Niestety ma bardzo małą akumulację cieplną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 03.07.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 A Uponor to nie jest niemiecka firma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 03.07.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 taki system podłogówki to żadna nowość w polsce też się takie robi i to niekoniecznie uponora. Niestety ma bardzo małą akumulację cieplną Nazywa się to ogrzewaniem podłogowym kładzionym metodą suchą, poczytałem o tym troche i wydaje się że to działa, choć nieznalazłem opinii użytkownika , który to posiada, można kupić gotowy system ale to drogo wychodzi, lepiej samemu taki zrobić. Czy w takim razie ogrzewanie podłogowe zrobić na parterze akumulacyjne czy takie same jak na poddaszu? Bo jak będą mieszane systemy podłogówki, to bedzie możliwość jakoś sterowania aby to jednolicie pracowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 07.07.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Bardzo dobry wątek. Odkrywa udział głównych, stałych bohaterów tego forum - wystarczy się wczytać. Pompa ciepła i podłogowe - świetna sprawa dla leniwych. Warto tez analizować elektryczne - oczywiście domu zbudowanym z głową. A na deser jako dostawka porządna koza/kominek 3-4 KW i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts