adam_mk 08.07.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak zaproponujesz dom w pełni automatyczny i na prąd, przy którym stanie WŁASNA elektrownia "na wszystko", najlepiej na najtańsze paliwo, to gwarantuję, że wszyscy z entuzjazmem poprą Twoje przekonania.Bo?Bo puki jest dobrze, elektrownia może stać w gotowości.A jak będzie źle - to się ją uruchomi... Tylko Ty o takim układzie nie myślisz - i tu jest źródło rozbieżności poglądów. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.07.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Bardzo naukowe i ideologiczne podejscie do węgla w domu...Szkoda,że narazie żaden uzytkownik obecny czy przyszły nie przyznał się do takich powodów węgla w nowym domu.Z tego co widzę i czytam,węgiel w nowym domu wynika z braku wiedzy na temat budowy jak i braku wiedzy na temat innych systemów grzewczym poza węglem. Jak ktoś wczesniej zauważył,jeśli ktoś całe życie grzal smieciuchem i wrzucal tam wszystko co wpadnie mu w rękę to dla niego kocioł na ekogroszek jest szczytem luksusu i bezobslugowosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) I tu masz pełną rację!!!Lodówkę ma każdy teraz...Jak działa - wiedzą nieliczni.Jak ją sobie SAMEMU zbudować - prawie nikt nie myśli..Bo - po co jak są za grosze na każdym rogu?A przecież to jest pompa ciepła...Pompę chciałby każdy mieć, ale jej koszt jest sporą barierą dla chciejstwa.O jej zbudowaniu to nawet nie marzą... A mnie moja kilka setek kosztuje. Dodam...Jestem uprawnionym palaczem kotłowym.Prowadziłem węzły cieplne, hydroforownie...Jestem też chłodniarzem, automatykiem przemysłowym, energetykiem, elektronikiem... Adam M. Edytowane 8 Lipca 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Ja pamiętam, bo to było niedawno, że jak opadła szadź na część kraju, to WSZYSTKIE elektrowozy stanęły na ponad tydzień. Co cieńsze gałęzie i większość kabli położyła się na ziemi... Ale pamiętam też "fyfnaste" stopnie zasilania i zimy po -35stC. Była taka, że do tramwaju z przystanku to się schodziło w dół, tyle nawaliło śniegu. Adam M. Pamiętam też coroczne problemy z dostępnością węgla, z jego jakością itd. Pamiętam też co roku informacje o zaczadzonych całych rodzinach, spalonych kominach i całych domach. Pamiętam też jak za dzieciaka musiałem wrzucać do piwnicy tony węgla, miału zamiast kopać piłkę z kolegami. Pamiętam jak musiałem palić w kotle, dokładać i czyścić. Pamiętam ten cały syf dookoła i smary jak smoła. Pamiętam też jak do rodziców wreszcie podciągnęli gaz. Gdy rachunki wzrosły ojciec wymienił okna i ocieplił dom. Rachunki od tego czasu były na poziomie węgla i od tego czasu nikt nawet nie wspomniał w domu o powrocie do węgla. Nie wracajmy do klepiska w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 A mnie moja kilka setek kosztuje. Cieszymy się razem z tobą bardzo Niech trafią pod strzechy wszystkich domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.07.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Pamiętam też coroczne problemy z dostępnością węgla, z jego jakością itd. Pamiętam też co roku informacje o zaczadzonych całych rodzinach, spalonych kominach i całych domach. Pamiętam też jak za dzieciaka musiałem wrzucać do piwnicy tony węgla, miału zamiast kopać piłkę z kolegami. Pamiętam jak musiałem palić w kotle, dokładać i czyścić. Pamiętam ten cały syf dookoła i smary jak smoła. Pamiętam też jak do rodziców wreszcie podciągnęli gaz. Gdy rachunki wzrosły ojciec wymienił okna i ocieplił dom. Rachunki od tego czasu były na poziomie węgla i od tego czasu nikt nawet nie wspomniał w domu o powrocie do węgla. Nie wracajmy do klepiska w domu. Liwko a jak duży to był ( jest ) dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Liwko a jak duży to był ( jest ) dom? Jest to połowa bliźniaka (drugą Ruscy z nudów rozpier...li jak nas "wyzwalali") około 200m2 (są to dwa osobne mieszkania z nieogrzewaną klatką schodową). Mury są grube i latem jest super, wentylacja też działa dobrze i nie ma żadnych problemów z wilgocią i grzybem. Dom jest ocieplony oprócz jednej ściany przylegającej do sąsiada idioty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Tak krawiec kraje, jak mu sukna staje... Różne są uwarunkowania. Nie ma sensu skazywanie się na orkę w kotłowni, jak komu to przyjemności nie sprawia, a stać go na wyższy standard. Są jednak i tacy, którzy po prostu muszą jak najtaniej... Dobrze by było wtedy, aby było najtaniej i jak najwygodniej, na ile się da. Dlatego opisuję bufory, układy które ułatwiają życie... Ale też - jak sobie pompę ciepła poskładać "tymi ręcami" z byle szmelcu. Lubię majsterkować i cieszy mnie, jak zaprojektowane urządzenia działają dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.07.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Dość zawiły opis. Wnioskuję że rodzice zajmują około 100 metrów na 2 kondygnacjach? I są 3 ściany zewnętrzne + jedna wspólna z sąsiadem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Dość zawiły opis. Wnioskuję że rodzice zajmują około 100 metrów na 2 kondygnacjach? I są 3 ściany zewnętrzne + jedna wspólna z sąsiadem? Nie. To są dwa mieszkania ale w jednym mieszkają rodzice a w drugim siostra (ogrzewanie wspólne). Ocieplone są trzy ściany. Nieocieplona jest ściana która graniczy z podwórkiem sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Tak krawiec kraje, jak mu sukna staje... Adam M. Czy aby na pewno? Sam znasz przecież setki przykładów chociażby z tego forum. "-pompa ciepła jest za droga dlatego biorę kocioł na ekogroszek i do tego solary" To jeszcze pół biedy. Kolega ma śmieciucha, gaz i solary! I komu tu nie "staje"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 A byłbym zapomniał. Kolega do tego wszystkiego ma jeszcze kominek z płaszczem wodnym co jest prawie nieodłączne przy budowaniu nowego domu ogrzewanego gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Wielu ma i podłogówkę i kaloryfery, olejaczka w schowku na szczotki i myślą o promiennikowym, bo jakby co nie zadziałało... Wolno im, bo to ich kasa... Mnie irytuje to, że asekurują się z powodu braku własnej wiedzy zamiast jej poszukać. A myślenie nie boli! Sam sprawdziłem - to wiem! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Mnie irytuje to, że asekurują się z powodu braku własnej wiedzy zamiast jej poszukać. A myślenie nie boli! Adam M. O właśnie, trafiłeś w samo sedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Zobacz co dzisiaj wyczytałem Ja bym jednak rozważył wady ogrzewania podłogowego a mianowicie większe zużycie energii bo goracą wodę trzeba rozprowadzić po całej podłogówce. Dodatkowo zwiększa się powierzchnia alergenowa a w przypadku awarii powiedzmy np. cieknąca woda na łączeniach w tradycyjnych grzejnikach jest dużo niższy koszt naprawy usterki niż w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Załamka...A tyle razy już było o tym...Napisz mu co zwięźle i na temat - to opier..li za gadanie szyfrem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Napisz mu co zwięźle i na temat - to opier..li za gadanie szyfrem... hehe Z takich przypadków to już tylko pozostaje się pośmiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 I tak i nie...Przyłażą na forum, aby się czegoś dowiedzieć, douczyć...rozwiązać jakiś problem...A tu - ZONK!UCZYĆ im się każą... myśleć, rozumieć...Po ki huj?Oni BUDOWAĆ muszą! Ale czasem da się z fachofca zrobić fachowca. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.07.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Bardzo naukowe i ideologiczne podejscie do węgla w domu... Szkoda,że narazie żaden uzytkownik obecny czy przyszły nie przyznał się do takich powodów węgla w nowym domu. Z tego co widzę i czytam,węgiel w nowym domu wynika z braku wiedzy na temat budowy jak i braku wiedzy na temat innych systemów grzewczym poza węglem. Jak ktoś wczesniej zauważył,jeśli ktoś całe życie grzal smieciuchem i wrzucal tam wszystko co wpadnie mu w rękę to dla niego kocioł na ekogroszek jest szczytem luksusu i bezobslugowosci... Ty,Liwko itd.kreujecie się na "budowniczych XXI wieku" bo przykleiliście sobie na ściany po 20,30 cm.styropianu,macie rekuperatory i zamiast kotła w kotłowni macie PC.Reszta domu tak jak była archaiczna,tak jest.Zrozumcie ,że jeden woli PC a inny woli tę kasę wydać np.na "inteligentny dom" ,panele fotowoltaiczne,elektrownię wiatrową czy inne duperele.Każdy pali czym i jak chce.Pomijam przypadki skrajne,palenie tworzyw sztucznych, czy nawet nieodpowiednie spalanie węgla.Ale taki jest świat.Chcesz mieć PC,twoja sprawa.Ktoś inny chce mieć kocioł ,i też dobrze. Zgubne jest uzależnianie się od jednego źródła ogrzewania,szczególnie tutaj,w Polsce.Ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Ale to moje zdanie. I całe szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts