mm0123 08.04.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Dlaczego jasiek, dlaczego??? PC to przecież tylko lodówka większej mocy... A mnie ciekawi jakiej klasy lodowki zakupili forumowi posiadacze pc? Czy rowniez kupili ta najtansza na rynku aby bylo 'ekonomicznie'? Ciekawi mnie rowniez optymistycznie zakladana zywotnosc tych najtanszych pc przez forumowiczow... ciekawi mnie tez po co w ogole sa drozsze modele na rynku, skoro te tanie taki miód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A mnie ciekawi jakiej klasy lodowki zakupili forumowi posiadacze pc? Czy rowniez kupili ta najtansza na rynku aby bylo 'ekonomicznie'? Ciekawi mnie rowniez optymistycznie zakladana zywotnosc tych najtanszych pc przez forumowiczow... ciekawi mnie tez po co w ogole sa drozsze modele na rynku, skoro te tanie taki miód? Wystarczy pilnować żeby była na dobrych podzespołach. PC jest na tyle drogą lodówką, że opłaca się ją w razie czego naprawić. Sercem PC a zarazem najdroższym elementem jest sprężarka, a ta w przypadku Copelanda przewidziana jest na 100 000h pracy. Moja tania polska PC ma niemal identyczne podzespoły jak te drogie, markowe. Czy kupiłbym chińską? Raczej nie (choć też są zadowoleni użytkownicy), ja znalazłem ten swój złoty środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A mnie ciekawi jakiej klasy lodowki zakupili forumowi posiadacze pc? Czy rowniez kupili ta najtansza na rynku aby bylo 'ekonomicznie'? Ciekawi mnie rowniez optymistycznie zakladana zywotnosc tych najtanszych pc przez forumowiczow... ciekawi mnie tez po co w ogole sa drozsze modele na rynku, skoro te tanie taki miód? Zaraz się zacznie wytykanie kto i za ile... Nowej lodówki nie kupowałem,miałem inne priorytety,z mieszkania zabrałem 12-letnią lodówkę firmy Whirlpool,która od tylu lat smiga bez zarzutu. Czy jak padnie Ci w aucie turbina to oddajesz go na złom ? Najdroższą częścią w pompie jest sprezarka,która kosztuje akurat w mojej pompie 1600zł. Kupiłem najtańszą markową obecnie pompę p-w Panasa,która ma 5 lat gwarancji.Nie przejmuje się zywotnoscią ponieważ jak każda rzecz na tym Świecie może się zepsuć,naprawię ją jednak i będzie służyła dalej jak w/w lodówka,która od zakupu nie widziała serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.04.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Zaraz się zacznie wytykanie kto i za ile... Nowej lodówki nie kupowałem,miałem inne priorytety,z mieszkania zabrałem 12-letnią lodówkę firmy Whirlpool,która od tylu lat smiga bez zarzutu. Czy jak padnie Ci w aucie turbina to oddajesz go na złom ? Najdroższą częścią w pompie jest sprezarka,która kosztuje akurat w mojej pompie 1600zł. Kupiłem najtańszą markową obecnie pompę p-w Panasa,która ma 5 lat gwarancji.Nie przejmuje się zywotnoscią ponieważ jak każda rzecz na tym Świecie może się zepsuć,naprawię ją jednak i będzie służyła dalej jak w/w lodówka,która od zakupu nie widziała serwisu. Jeżeli w pompie za 20000zł najdroższa część kosztuje 1600zł i to już w detalu to co jest w tych pompach taaaakie drogie że kosztują 20tys i więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeżeli w pompie za 20000zł najdroższa część kosztuje 1600zł i to już w detalu to co jest w tych pompach taaaakie drogie że kosztują 20tys i więcej ? A czemu Cię to tak interesuje ? Przecież pompka jest prawie w cenie lodówki,no o 3tys.zł droższa i tylko 10tys.zł droższa od prymitywnego kotła na ekogroszek: http://www.euro.com.pl/lodowki/liebherr-cbnes-6256-premium.bhtml Ile najdroższa część w tej lodówce będzie kosztowała ? Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.04.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Fajne porównanie: A czemu Cię to tak interesuje ? Przecież pompka jest prawie w cenie lodówki,no o 3tys.zł droższa i tylko 10tys.zł droższa od prymitywnego kotła na ekogroszek: http://www.euro.com.pl/lodowki/liebherr-cbnes-6256-premium.bhtml Ile najdroższa część w tej lodówce będzie kosztowała ? i [...] Kupiłem najtańszą markową obecnie pompę p-w Panasa ta sama klasa sprzętu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 08.04.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A czemu Cię to tak interesuje ? Przecież pompka jest prawie w cenie lodówki: http://www.euro.com.pl/lodowki/liebherr-cbnes-6256-premium.bhtml Ile najdroższa część w tej lodówce będzie kosztowała ? Ja tam się nie znam ale... http://www.euro.com.pl/lodowki/liebherr-cn4003.bhtml coś tu nie gra.... Jeśli podzespoły są podobne to ja chcę pompę ciepła w cenie średniej klasy lodówki, biorę od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 ta sama klasa sprzętu... A co rozumiesz pod pojęciem "klasa sprzętu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja tam się nie znam ale... http://www.euro.com.pl/lodowki/liebherr-cn4003.bhtml coś tu nie gra.... Jeśli podzespoły są podobne to ja chcę pompę ciepła w cenie średniej klasy lodówki, biorę od razu. To kaszpir uważa,że pompa ciepła to taki większy klimatyzator i powinien być w cenie właśnie klimatyzatora: Poniżej pompa dla kaszpira w cenie klimatyzatora: http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-md20d-powietrze-woda-7-kw-i4127485735.html No i sam klimatyzator,tylko 4kW i to droższy od pompy ciepła,ciekawe co w nim takiego drogiego skoro taki drogi bo klimatyzatory to max.2tys.zł...: http://allegro.pl/przenosny-klimatyzator-master-ac1600e-4-6kw-wawa-i4126563217.html http://allegro.pl/klimatyzator-daikin-ftx71gv-rx71gv-szczecin-montaz-i4052575414.html Jeśli ktoś lubi chińskie zabawki,klimatyzatory,pompy ciepła to meeteng będzie ok Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.04.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 A co rozumiesz pod pojęciem "klasa sprzętu" ? np fiat panda i audi a6, jedno i drugie samochód, i jedno, i drugie przewiezie Cię z punktu A do punktu B... Ta panda to taka lepsza pompa ciepła, bo kosztuje od 33tys wzwyż, czyli 2x więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) np fiat panda i audi a6, jedno i drugie samochód, i jedno, i drugie przewiezie Cię z punktu A do punktu B... Ta panda to taka lepsza pompa ciepła, bo kosztuje od 33tys wzwyż, czyli 2x więcej. Nie,ja bym porównał to do audi,mercedes,bmw jednego segmentu,te marki prezentują podobny poziom techniczny a różnią się jedynie niuansami. Różnice cenowe między pompami p-w o podobnych parametrach technicznych nie są duże,oczywiście rozmawiamy o pompach markowych znanych producentów światowych. O Pandzie a bardziej o Tata Nano możemy mówić w kontekście meetenga. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.04.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nie,ja bym porównał to do audi,mercedes,bmw jednego segmentu,te marki prezentują podobny poziom techniczny a różnią się jedynie niuansami. Różnice cenowe między pompami p-w o podobnych parametrach technicznych nie różnią się wiele. Napisałeś, że kupiłeś "najtańszą markową" pompę. Napisałeś, że pompa jest w cenie lodówki Czy lodówka z linku jest "najtańszą markową" lodówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Napisałeś, że kupiłeś "najtańszą markową" pompę. Napisałeś, że pompa jest w cenie lodówki Czy lodówka z linku jest "najtańszą markową" lodówką? Link był w kontekście postu kaszpira,że lodówki mogą kosztować tyle co pompa ciepła bo on uważa,że pompa ciepła to zwykły klimatyzator,który powinien być w cenie właśnie chińskich klimatyzatorów a nie klimatyzatorów z prawdziwego zdarzenia. Są i droższe lodówki http://www.i-market.pl/siemens-lodowka-siemens-ci-36bp01,id-100925 Znacznie droższe od "najtańszej markowej" pompy ciepła: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-9kw-z-montazem-8-vat-i4123697245.html Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.04.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Link był w kontekście postu kaszpira,że lodówki mogą kosztować tyle co pompa ciepła bo on uważa,że pompa ciepła to zwykły klimatyzator,który powinien być w cenie właśnie chińskich klimatyzatorów a nie klimatyzatorów z prawdziwego zdarzenia. Są i droższe lodówki http://www.i-market.pl/siemens-lodowka-siemens-ci-36bp01,id-100925 jakiś maniak węgla gdzieś tu na forum nawet napisał, że kupi pompę ciepła jak będzie w cenie kotła na ekogroszek (albo nawet tańsza, nie pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.04.2014 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Jak ma podliczyć skoro tej instalacji jeszcze nie ma i piec jeszcze nie jest kupiony?? jak to zwykle bywa w takich watkach jako autorka pytania zostałaś zepchnięta do narożnika i zasypana gradem marketingowych ciosów. nikt natomiast nie stara się udzielić Ci rzetelnej odpowiedzi. to moze ja jako przedstawiciel tej według niektórych gorszej klasy albo żeby ładniej brzmiało b-klasy coś skrobnę zacznę od pytania o położenie domu(jaki rejon kraju -strefa temperaturowa nie jest bez znaczenia) jeśli jeszcze instalacji brak to zadbać aby było 100% ogrzewania podłogowego. tam gdzie to jeszcze możliwe dołożyc izolacji(np dach, stropy) jeśli okna nie wstawione poszukać trochę lepszych(cieplejszych), zerknąć na wentylację- jak nie jest za późno zrobić mechaniczną po tych zabiegach można myśleć o pompie tylko niestety nie najtańszej jak niektórzy sugerują bo może nie spełnić oczekiwań co do sprawności przy minusach na dworze. ewentualnie założyć sobie wyższe rachunki przez kilka do kilkunastu dni w sezonie i korzystać z ciepła bez obsługi. jeśłi zaś instalacja zrobiona i nie jest w 100% podłogówka, nie da się docieplić i okien zamienić, to chyba pozostaje kociołek. tylko po pierwsze najmniejszy możliwy a dodatkowo ubrałbym w to bufor- wtedy kocioł ładuje buforek pracując z mocą maksymalną na wysokiej sprawności a potem ciepło jest odbierane przez układ CO a kociołek "odpoczywa", można tez iść w pellet i kociołek z zapalarką ale w tej dziedzinie ja nic mądrego nie napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 09.04.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 A jaki dla Was jest akceptowalny, roczny koszt ogrzewania domu o powierzchni 100m2? Tylko ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.04.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 A jaki dla Was jest akceptowalny, roczny koszt ogrzewania domu o powierzchni 100m2? Tylko ogrzewania. Maksymalnie to powinno się mieścić do 1000zł. Ale co jest akceptowalne, to już zależy od zasobności portfela - dla jednego akceptowalnym będzie właśnie ten tysiak, a dla innego nawet i 10tys, z tymże bogaci nie za bardzo lubią wyrzucać pieniądze w błoto. Wysokie rachunki to najczęściej płacą biedni, emeryci i renciści;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.04.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 A jaki dla Was jest akceptowalny, roczny koszt ogrzewania domu o powierzchni 100m2? Tylko ogrzewania. W mieszkaniu 52m2 płaciłem 500zł czynszu miesięcznie w tym było 2000zł rocznie za ogrzewanie z sieci. W domu 118m2 akceptowaną kwotą za samo ogrzewanie było 2000-2500zł za sezon grzewczy i tyle miałbym gdybym grzał prądem a chyba 52m2 i 118m2 nie można porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.04.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 A jaki dla Was jest akceptowalny, roczny koszt ogrzewania domu o powierzchni 100m2? Tylko ogrzewania. to zależy od kosztów instalacji. przy prądzie i takiej powierzchni dobrze gdyby nie przekroczyło 1500 zł za CO. jeśli chodzi o mój dom (123 m2, 3 osoby), to jeśli przekroczę 3000 zł za CO i CWU, to zacznę myśleć o pompie ciepła. EDIT: piszę dalej o CO i CWU, bo jednak koszt całości się liczy dla portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 09.04.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 1500 zł to na chwilę obecną około 5000 kWh, a więc trzeba zbudować domek 5-cio litrowy minimum. I do tego CWU wg. uznania (zużycia). Tylko wydaje mi się, że ten porotherm nie pomoże w zbudowaniu ciepłego domu - ale to moja prywatna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts