Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do domku 100m2?

agata1988

Recommended Posts

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
1500 zł to na chwilę obecną około 5000 kWh, a więc trzeba zbudować domek 5-cio litrowy minimum. I do tego CWU wg. uznania (zużycia). Tylko wydaje mi się, że ten porotherm nie pomoże w zbudowaniu ciepłego domu - ale to moja prywatna opinia.

100m2 ze zużyciem 5000kWh nie jest wielkim problemem zbudować.

Ściana konstrukcyjna nie służy do celów zmniejszania zapotrzebowania na ciepło,ona ma na celu utrzymać jedynie dom w pozycji pionowej ;)

Nie jestem zwolennikiem porothermu ani żadnej ceramiki poryzowanej ale jeśli na tą ścianę dasz odpowiednią ilość izolacji odpowiednio ułożoną to jak najbardziej spełni swoje zadanie czyli nie dopuści do nadmiernych strat ciepła przez dom.

.

jaki porotherm?

[quote=agata1988;6440670

]Witam,

[...]

jest to domek z porothermu - chialabym ocieplić styropianem grafitowym 12cm, czy będzie on wystarczający?

poddasze nieużytkowe- zapewne będzie ocieplone welna.

[...]

pozdrawiam.

agata.

Edytowane przez dlt7
bunt forum ;)

I się nie dowiedziałam, dzięki :)

według mnie ciężko będzie. OZC prawdę powie, jak rzucisz wynikiem, to możemy porozmawiać ;). ale według mnie ciężko będzie z innym źródłem ogrzewania (przy rozsądnych kosztach instalacji i eksploatacji) niż węgiel bez zwrócenia uwagi na izolację domu.

To i ja podepnę się pod temat :)

Robimy nadbudowę domu u rodziców, my będziemy mieli 240m2 (pięto+poddasze). Nasze mieszkanie będzie zupełnie niezależne. I teraz zaczęliśmy się zastanawiać nad sposobem ogrzewania domu. Będziemy mieli ogrzewanie kominkowe z płaszczem wodnym, solary a do tego chcemy rekuperację i bezobsługowy piec- tylko jaki? Pompa ciepła, kondensacyjny? Nie znamy się a postów już tyle przeczytaliśmy, że nam się wszystko miesza w głowie... Czy jest sens łączenia tego wszystkiego w jednym domu? Może ktoś podpowie nad czym warto się zastanowić? Możemy pokopać w ogordzie póki jest jeszcze bałagan budowlany, jeżeli będzie też taka potrzeba ;)

pillproof

Piszesz "Będziemy mieli ogrzewanie kominkowe z płaszczem wodnym, solary a do tego chcemy rekuperację i bezobsługowy piec"

Ciekawa koncepcja...

Bezobsługowy piec, znaczy - kocioł, to taki na prąd.

Ślicznie daje się sterować. Ustawiasz gałkę na ścianie - i to wszystko.

No, prawie wszystko, bo POTEM przyniosą fakturę za prąd...

TAK chcesz?

Należało zacząć od obliczenia zapotrzebowania domu, który chcesz zbudować/nadbudować, na ciepło (energie).

Popularnie - OZC.

To pozwoliłoby zadecydować JAK nadbudować i CZYM grzać.

Moim zdaniem, to teraz - to se możesz chcieć!...

SKAZAŁEŚ się na źródło ciepła, które może zapewnić w TYM domu jakie takie warunki cieplne.

No, chyba, ze kasy masz tyle, ze martwić się nie musisz o wiązanie końca z końcem.

Zrób to OZC.

Poczytaj o buforze ciepła.

Skończ marzenia o bezobsługowości, zwłaszcza jak planujesz kominek.

Adam M.

Tak czytam sobie ten wątek i inne odnośnie ogrzewania i oto moje spostrzeżenia :)

1. Jak się ma OCZ wyliczone do realnego ? Czytałem tutaj na forum u jednego użytkownika, że w jego przypadku realne zapotrzebowanie wyszło ponad 21% więcej niż wyliczone.

2. OCZ jak dobrze doczytałem jest liczone dla 20 stopniach Celsjusza, jeżeli się mylę niech ktoś poprawi. Teraz niech każdy sobie odpowie, czy 20 stopni w zimę mu odpowiada czy nie :) Mi osobiście nie, za zimno. Jak zwiększy się zapotrzebowanie na ciepło jeżeli z tych 20 stopni będziemy chcieli zrobić np. 23 ?

3. Koszty PC są zaniżane i to mocno, oczywiście koszty kotłowni na paliwo stałe są podawane z chirurgiczną dokładnością (uwzględniają zwykle wszystko - kiedyś nawet czytałem, że ktoś liczył koszt działki 1m2 pomieszczenia pod kotłownię), przy PC oczywiście proponowane jest robienie wszystkiego na własną rękę, żeby w obliczeniach wyszło taniej. A jak się ktoś nie zna, nie ma ochoty robić samemu, nie ma na to czasu ??? Niech ktoś poda kompleksowy koszt kotłowni z PC, przy której palcem nie kiwnął. Najlepiej jeszcze niech doliczy rekuperator i GWC oraz koszt bardzo dobrego ocieplenia całości domu.

4. Ludzie nie umieją palić w piecach na węgiel, niestety, stąd widać za oknami kłęby dymu i nieefektywne spalanie. A wystarczy trochę poczytać o paleniu węglem z góry. To samo można powiedzieć o paleniu w kominkach drzewem.

5. Czytam tutaj nieraz, że 100m2 domu i koszt samego ogrzewania prądem 1000zł, oczywiście jest to realne ale jakoś mało się pisze o tym, jakim kosztem finansowym można to uzyskać i jak dokładną trzeba mieć ekipę. Dokładna, solidna ekipa = duże koszty. A przecież sami doskonale wiecie, jaki jest poziom fachowców u nas. Na kamerze termowizyjnej widuję nieraz ocieplone domy przez "fachowców".

6. Zwróćcie uwagę na to, iż sporo osób mających bezobsługowe PC, posiada dodatkowo obsługowy kominek, czyżby tylko dla ozdoby i rekreacyjnego palenia ? I robią sobie kotłownię w salonie a na węgiel narzekają, że syf :)

Edytowane przez małymiki

1. Jak się ma OCZ wyliczone do realnego ? Czytałem tutaj na forum u jednego użytkownika, że w jego przypadku realne zapotrzebowanie wyszło ponad 21% więcej niż wyliczone.

2. OCZ jak dobrze doczytałem jest liczone dla 20 stopniach Celsjusza, jeżeli się mylę niech ktoś poprawi. Teraz niech każdy sobie odpowie, czy 20 stopni w zimę mu odpowiada czy nie :) Mi osobiście nie, za zimno. Jak zwiększy się zapotrzebowanie na ciepło jeżeli z tych 20 stopni będziemy chcieli zrobić np. 23 ?

3. Koszty PC są zaniżane i to mocno, oczywiście koszty kotłowni na paliwo stałe są podawane z chirurgiczną dokładnością (uwzględniają zwykle wszystko - kiedyś nawet czytałem, że ktoś liczył koszt działki 1m2 pomieszczenia pod kotłownię), przy PC oczywiście proponowane jest robienie wszystkiego na własną rękę, żeby w obliczeniach wyszło taniej. A jak się ktoś nie zna, nie ma ochoty robić samemu, nie ma na to czasu ??? Niech ktoś poda kompleksowy koszt kotłowni z PC, przy której palcem nie kiwnął. Najlepiej jeszcze niech doliczy rekuperator i GWC.

4. Ludzie nie umieją palić w piecach na węgiel, niestety, stąd widać za oknami kłęby dymu i nieefektywne spalanie. A wystarczy trochę poczytać o paleniu węglem z góry. To samo można powiedzieć o paleniu w kominkach drzewem.

5. Czytam tutaj nieraz, że 100m2 domu i koszt samego ogrzewania prądem 1000zł, oczywiście jest to realne ale jakoś mało się pisze o tym, jakim kosztem finansowym można to uzyskać i jak dokładną trzeba mieć ekipę. Dokładna, solidna ekipa = duże koszty. A przecież sami doskonale wiecie, jaki jest poziom fachowców u nas. Na kamerze termowizyjnej widuję nieraz ocieplone domy przez "fachowców".

6. Zwróćcie uwagę na to, iż sporo osób mających bezobsługowe PC, posiada dodatkowo obsługowy kominek, czyżby tylko dla ozdoby i rekreacyjnego palenia ? I robią sobie kotłownię w salonie a na węgiel narzekają, że syf :)

Ciekawe ile razy jeszcze trzeba będzie w kółko tłumaczyć...?

1. OZC robi się na temperaturę +20 stopni. Każdy stopień w górę to plus około 6%. Wystarczy, że będziesz grzał te kilka stopni więcej i już będzie te 21%. Do tego błędy przy budowie, różne zimy, ale i faktycznie czasami jakieś błędy w obliczeniach. Dlatego powinno się stosować jakiś margines błędu.

2. Patrz punkt 1.

3. Kolega w tym samym czasie się budował co ja, domy podobne. On węgiel z podajnikiem, ja PC. Koszta wyszły niemal identyczne. Do domu podobnego jak mój system z PC można zrobić za około 25tyś.

A dlaczego z rekuperatorem i GWC to już kompletnie nie rozumiem...

4. To wytłumacz tym ludziom, bo na razie na 1000 przypadków jeden potrafi to robić dobrze. Jak odwrócisz te proporcje to poinformuj nas o tym.

5. Czy to jest usprawiedliwienie dla palenia węglem bo nie rozumiem?

6. Kotłownie w salonie to robią osoby, które chcą zaoszczędzić na ogrzewaniu. Powiedz mi w jaki sposób zaoszczędzą właściciele PC, skoro kWh z prądu kosztuje ich niemal tyle samo co z drewna? Jestem ciekaw twoich przemyśleń.

Osobiście przez pięć lat spaliłem około 2,5m3 drewna.

Tak czytam sobie ten wątek i inne odnośnie ogrzewania i oto moje spostrzeżenia :)

Jak widać zle doczytałeś, ozc jest liczone do takich temperatur jakie zazyczy sobie inwestor. Ogolnie przyjmuję ze zwiekszenie temp o 1 oC to ok 7-8% wieksze zapotrzebowanie na ciepło, zwiekszenie projektowego obciązenia cieplnego jest na poziomie ok 2-3%.

Jak widać zle doczytałeś, ozc jest liczone do takich temperatur jakie zazyczy sobie inwestor. Ogolnie przyjmuję ze zwiekszenie temp o 1 oC to ok 7-8% wieksze zapotrzebowanie na ciepło, zwiekszenie projektowego obciązenia cieplnego jest na poziomie ok 2-3%.

Tylko czy jest ktos, kto grzeje pradem i robil OZC dla temperatury 23 czy 24 stopnie, watpie. Wspolczuje komus kto lubi cieplo w domu i uwierzy ze pradem moze miec i cieplo i tanio. No ale czego sie nie robi, zeby pokazac ze OZC wyliczone jest mega niskie. Najlepiej zanizyc lub nie podac temp. dla jakiej bylo liczone. A potem dojdzie 20% wiecej ze wzgledu na fachowcow i ze 25% jak bede chcial miec w domu nie 20 stopni a np. 23.

Gość Arturo72
Tylko czy jest ktos, kto grzeje pradem i robil OZC dla temperatury 23 czy 24 stopnie, watpie.

Ja robiłem dla 22st.C a utrzymuje min.22,5st.C

Pow.22,5st.C dla mnie i tak już ciepłolubnego staje się za gorąco.

Podłogówka w domu a w mieszkaniu miałem grzejniki i przy 25st.C nie było tak ciepło jak teraz przy 22,5st.C

Tylko czy jest ktos, kto grzeje pradem i robil OZC dla temperatury 23 czy 24 stopnie, watpie. Wspolczuje komus kto lubi cieplo w domu i uwierzy ze pradem moze miec i cieplo i tanio. No ale czego sie nie robi, zeby pokazac ze OZC wyliczone jest mega niskie. Najlepiej zanizyc lub nie podac temp. dla jakiej bylo liczone. A potem dojdzie 20% wiecej ze wzgledu na fachowcow i ze 25% jak bede chcial miec w domu nie 20 stopni a np. 23.

Ci co grzeją prądem nie muszą grzać do 23-24 stopni. W większości mają ogrzewanie podłogowe.

Ale co z tymi kominkami, rekuperatorem i GWC małymiki?