timon120777 16.04.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 pozostaje jeszcze dość istotne pytanie odnośnie OZC czy zostało wykonane rzetelnie czy tylko "na sztukę" jak dość często bywa.jeśli opcja 2 to inwestor może tylko do lustra wykrzyczeć co myśli o gościu który na niego patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.04.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Do OZC potrzeba przewidzieć dane sezonu grzewczego, te potrafią mocno zniekształcić zapotrzebowanie na energię - u siebie w tym roku spodziewam się ponad 30% mniej kWh brutto - zużycie najmniejsze od 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 16.04.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 pillproof Piszesz "Będziemy mieli ogrzewanie kominkowe z płaszczem wodnym, solary a do tego chcemy rekuperację i bezobsługowy piec" Ciekawa koncepcja... Bezobsługowy piec, znaczy - kocioł, to taki na prąd. Ślicznie daje się sterować. Ustawiasz gałkę na ścianie - i to wszystko. No, prawie wszystko, bo POTEM przyniosą fakturę za prąd... TAK chcesz? Należało zacząć od obliczenia zapotrzebowania domu, który chcesz zbudować/nadbudować, na ciepło (energie). Popularnie - OZC. To pozwoliłoby zadecydować JAK nadbudować i CZYM grzać. Moim zdaniem, to teraz - to se możesz chcieć!... SKAZAŁEŚ się na źródło ciepła, które może zapewnić w TYM domu jakie takie warunki cieplne. No, chyba, ze kasy masz tyle, ze martwić się nie musisz o wiązanie końca z końcem. Zrób to OZC. Poczytaj o buforze ciepła. Skończ marzenia o bezobsługowości, zwłaszcza jak planujesz kominek. Adam M. Miałam na myśli taki bezobsługowy, w którym nie trzeba się przejmować poza ustawieniem termostatu Bynajmniej to miałam na myśli. Kominek uwieelbiam jak się pali dlatego z niego nie zrezygnujemy- a skoro może on od razu ogrzać wodę to czemu z tego nie korzystać? Budujemy dom z ytonga energo 24+ 20 cm styropianu grafitowego, jeżeli ma to jakieś znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.04.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 " jeżeli ma to jakieś znaczenie " Ma, niestety... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.04.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Tylko czy jest ktos, kto grzeje pradem i robil OZC dla temperatury 23 czy 24 stopnie, watpie. Wspolczuje komus kto lubi cieplo w domu i uwierzy ze pradem moze miec i cieplo i tanio. No ale czego sie nie robi, zeby pokazac ze OZC wyliczone jest mega niskie. Najlepiej zanizyc lub nie podac temp. dla jakiej bylo liczone. A potem dojdzie 20% wiecej ze wzgledu na fachowcow i ze 25% jak bede chcial miec w domu nie 20 stopni a np. 23. Twoje watpliwosci są nieuzasadnione, wykonywałem wiele takich obliczeń dla temp wiekszych niz 20 oC i dla ogrzewania czystym pradem ale wyłacznie w II taryfie czyli przy zastosowaniu bufora. Wiara nie jest uzasadnieniem kosztów ogrzewania czytym prądem a obliczenia. Masz obliczone dla 20 oC a chcesz wiecej to dolicz szacunkowo ok 7,5 % na kazdy stopien ponad. Co do 20% ponad obliczone zapotrzebowanie to jezeli masz totalnie skopaną izolację to i moze wyjsc i 50 do 100%, tyle ze to nie jest wina audytora a wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.04.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Do OZC potrzeba przewidzieć dane sezonu grzewczego, te potrafią mocno zniekształcić zapotrzebowanie na energię - u siebie w tym roku spodziewam się ponad 30% mniej kWh brutto - zużycie najmniejsze od 10 lat. Jedna taka zima nie jest reprezentatywna, chyba ze zmienia sie klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 16.04.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Ci co grzeją prądem nie muszą grzać do 23-24 stopni. W większości mają ogrzewanie podłogowe. Ale co z tymi kominkami, rekuperatorem i GWC małymiki? Nie mogę zrozumieć jednego, czemu ogrzewający prądem lub PC (szczególnie PC) nie chcą podać całkowitych kosztów kotłowni + kosztów bardzo dobrej izolacji + innych kosztów (rekuperator z z odzyskiem ciepła, kominek), kosztów które trzeba ponieść, aby ogrzewanie prądem było znośne cenowo. Natomiast każdy element kotłowni na paliwo stałe wyliczają z chirurgiczną precyzją. O samej podłogówce, której koszt wykonania (materiał + montaż) wynosi ok. 80zł/m2, co przy domku 100m2 daje 8000zł też zapominają. Drewno do kominka przynoszą krasnoludki i kominek służy jako rekreacja Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez małymiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie mogę zrozumieć jednego, czemu ogrzewający prądem lub PC (szczególnie PC) nie chcą podać całkowitych kosztów kotłowni + kosztów bardzo dobrej izolacji + innych kosztów (rekuperator z z odzyskiem ciepła, kominek), kosztów które trzeba ponieść, aby ogrzewanie prądem było znośne cenowo. Natomiast każdy element kotłowni na paliwo stałe wyliczają z chirurgiczną precyzją. O samej podłogówce, której koszt wykonania (materiał + montaż) wynosi ok. 80zł/m2, co przy domku 100m2 daje 8000zł też zapominają. Drewno do kominka przynoszą krasnoludki i kominek służy jako rekreacja A ja czego innego nie mogę zrozumieć. Dlaczego grzejący kotłami węglowymi budują źle swoje domy, a później przy liczeniu kosztów do systemu ogrzewania prądem czy PC, mieszają wentylacje i ocieplenie domu? Zastanawia mnie to bardzo, bo jak buduje się dom to rozsądnie wybudować go z dobrym ociepleniem i wentylacją. Do tego liczą to co mają i węglowcy i grzejący prądem czy PC, czyli górne źródło (grzejniki, podłogówka). Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie, a to nieładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 16.04.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) A ja czego innego nie mogę zrozumieć. Dlaczego grzejący kotłami węglowymi budują źle swoje domy, a później przy liczeniu kosztów do systemu ogrzewania prądem czy PC, mieszają wentylacje i ocieplenie domu? Zastanawia mnie to bardzo, bo jak buduje się dom to rozsądnie wybudować go z dobrym ociepleniem i wentylacją. Do tego liczą to co mają i węglowcy i grzejący prądem czy PC, czyli górne źródło (grzejniki, podłogówka). Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie, a to nieładnie Wywołany do tablicy zgłaszam się 1. Odpowiedziałem na Twoje pytanie, jeżeli masz na myśli kominek, rekuperator. Chodzi mi o to, że dużo osób, które grzeją prądem wspomagają się kominkiem, żeby rachunki za prąd były znośne. I często do kosztów ogrzewania nie wliczają kosztów drzewa. Nieładnie O koszcie budowy kominka już nie wspomnę. 2. W moim odczuciu reku z odzyskiem ciepła montują po to, aby zaoszczędzić na ogrzewaniu prądem, oczywiście zapewne zaprzeczysz i powiesz, że to dla komfortu powietrza w domu 3. Żeby wybudować dom tak jak piszesz, czyli z dobrym ociepleniem wentylacją, itp trzeba dużo wydać na starcie a osoby budujące małe domy, zwykle na kredyt nie mają tych funduszy. Odpowiedz sobie na pytanie: czy jakbyś miał wydać 200 tys zł na dom 100m2, tak aby w nim zamieszkać było by Cię stać na PC i cały system do tego. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez małymiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Wywołany do tablicy zgłaszam się 1. Odpowiedziałem na Twoje pytanie, jeżeli masz na myśli kominek, rekuperator. Chodzi mi o to, że dużo osób, które grzeją prądem wspomagają się kominkiem, żeby rachunki za prąd były znośne. I często do kosztów ogrzewania nie wliczają kosztów drzewa. Nieładnie O koszcie budowy kominka już nie wspomnę. 2. W moim odczuciu reku z odzyskiem ciepła montują po to, aby zaoszczędzić na ogrzewaniu prądem, oczywiście zapewne zaprzeczysz i powiesz, że to dla komfortu powietrza w domu 3. Żeby wybudować dom tak jak piszesz, czyli z dobrym ociepleniem wentylacją, itp trzeba dużo wydać na starcie a osoby budujące małe domy, zwykle na kredyt nie mają tych funduszy. Odpowiedz sobie na pytanie: czy jakbyś miał wydać 200 tys zł na dom 100m2, tak aby w nim zamieszkać było by Cię stać na PC i cały system do tego. 1. Nie odpowiedziałeś. Często to w kominkach palą ci, którzy chcą zaoszczędzić na ogrzewaniu. Powiedz mi jak mam to zrobić skoro jedna kWh z drewna kosztuje mnie tyle samo co z prądu? dalej będziesz pisał bzdury, że właściciele PC palą często w kominkach dla oszczędności? 2. To tylko w twoim odczuciu. U mnie zyski z rekuperacji niemal dokładnie pokrywają się z jej stratami (prąd, filtry), więc niby bilans wychodzi na zero. Niby, bo przy grawitacyjnej są tylko straty. Żeby mówić o komforcie wentylacji mechanicznej trzeba z taką pomieszkać. 3. Gdyby mnie było stać na 100m2 z kominem i kotłownią, wybudowałbym 95m2 bez komina i kotłowni ale z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.04.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie mogę zrozumieć jednego, czemu ogrzewający prądem lub PC (szczególnie PC) nie chcą podać całkowitych kosztów kotłowni + kosztów bardzo dobrej izolacji + innych kosztów (rekuperator z z odzyskiem ciepła, kominek), kosztów które trzeba ponieść, aby ogrzewanie prądem było znośne cenowo. Natomiast każdy element kotłowni na paliwo stałe wyliczają z chirurgiczną precyzją. O samej podłogówce, której koszt wykonania (materiał + montaż) wynosi ok. 80zł/m2, co przy domku 100m2 daje 8000zł też zapominają. Drewno do kominka przynoszą krasnoludki i kominek służy jako rekreacja koszt podłogówki jest niższy, jak się dobrze poszuka. rekuperator należałoby porównać z prawidłowo wykonaną wentylacją grawitacyjną, czyli zdaje się kominy we wszystkich pomieszczeniach "brudnych", nawiewniki w oknach i takie tam. izolacja wg norm i tak musi być coraz grubsza, po co dzisiaj budować dom, który w 2017 (a co dopiero w 2021) będzie "z poprzedniej epoki"? Nie ma co demonizować grubszej izolacji, w nowym domu i tak płacimy za robociznę, tynk, klej i takie tam. Poza tym w innym wątku podałem swój koszt, czyli ile włożyłem pieniędzy w dom, żeby grzać go prądem, a ile musiałbym włożyć w wygodną kotłownię, komin, kocioł i skład węgla. W moim przypadku brak różnicy, a dom przygotowany na gorsze czasy. Kominka brak. Po zimie stwierdzę czy żałuję, ale przecież kilka osób na forum kominka nie ma i za sezon czystym prądem czy pompą ciepła płacą śmieszne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.04.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) 3. Żeby wybudować dom tak jak piszesz, czyli z dobrym ociepleniem wentylacją, itp trzeba dużo wydać na starcie a osoby budujące małe domy, zwykle na kredyt nie mają tych funduszy. Odpowiedz sobie na pytanie: czy jakbyś miał wydać 200 tys zł na dom 100m2, tak aby w nim zamieszkać było by Cię stać na PC i cały system do tego. Żeby wybudować jakikolwiek dom musisz dać co najmniej 12cm izolacji na ścianach,mały dom ok.100m2 pow.uż.tych ścian ma ok.150m2 czyli na samą "normową" izolację wydasz ok.2700zł,dołożenie kolejnych 10cm czyli w sumie będziesz miał 22cm izolacji na ścianie kosztuje 2000zł,podobnie ze stropem,dołożysz 2tys.zł i bedziesz miał izolację na stropie 40cm,czyli koszt dobrej izolacji domu to +4tys.zł Następnie,do małego domu ok.100m2,dobrze zaizolowanego wystarczy powietrzna pompa ciepła ok.7kW w cenie +13-14tys.zł lub piecyk elektryczny w cenie ok.+2,5tys.zł Te dwa urządzenia nie wymagają komina jak ekogroszek czyli -5tys.zł,te dwa urządzenia nie wymagają osobnego pomieszczenia tak jak wymaga to kocioł na ekogroszek ok.10m2 czyli -20tys.zł. Zbilansuj to wszystko o podaj wynik. Rachunki przy pompie w takim domu będziesz miał niższe niż gdybyś grzał węglem w domu "normowym"a przy prądzie takie same jak węglem w domu "normowym" Jak wiesz,lub nie wiesz,w małym domu każdy m2 jest na wagę złota i dziwie się,że tego nie widzisz... 3. Gdyby mnie było stać na 100m2 z kominem i kotłownią, wybudowałbym 95m2 bez komina i kotłowni ale z pompą ciepła. Prosto i na temat. Syf w domu w XXI w to porażka. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 16.04.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Syf w domu w XXI w to porażka. To łagodnie powiedziane.Ja bym ujął to dobitniej, ale nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 16.04.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Żeby wybudować jakikolwiek dom musisz dać co najmniej 12cm izolacji na ścianach,mały dom ok.100m2 pow.uż.tych ścian ma ok.150m2 czyli na samą "normową" izolację wydasz ok.2700zł,dołożenie kolejnych 10cm czyli w sumie będziesz miał 22cm izolacji na ścianie kosztuje 2000zł,podobnie ze stropem,dołożysz 2tys.zł i bedziesz miał izolację na stropie 40cm,czyli koszt dobrej izolacji domu to +4tys.zł Następnie,do małego domu ok.100m2,dobrze zaizolowanego wystarczy powietrzna pompa ciepła ok.7kW w cenie +13-14tys.zł lub piecyk elektryczny w cenie ok.+2,5tys.zł Te dwa urządzenia nie wymagają komina jak ekogroszek czyli -5tys.zł,te dwa urządzenia nie wymagają osobnego pomieszczenia tak jak wymaga to kocioł na ekogroszek ok.10m2 czyli -20tys.zł. Zbilansuj to wszystko o podaj wynik. Rachunki przy pompie w takim domu będziesz miał niższe niż gdybyś grzał węglem w domu "normowym"a przy prądzie takie same jak węglem w domu "normowym" Jak wiesz,lub nie wiesz,w małym domu każdy m2 jest na wagę złota i dziwie się,że tego nie widzisz... Prosto i na temat. Syf w domu w XXI w to porażka. Na początku chciałbym powiedzieć, że wnosisz coś do tematu A teraz do rzeczy: 1. Kompletny komin systemowy idzie kupić za ok. 1500zł - http://allegro.pl/komin-fire-systemowy-ceramiczny-fi-200-9mb-9m-9-m-i4116912882.html Do tego dojdzie obróbka, myślę, że za 2500zł realnie idzie komin postawić. Weź też pod uwagę, że jak ktoś buduje mały domek do 100m2 zwykle szuka tanich murarzy i moim zdaniem dla tego murarza nie ma znaczenia czy buduje komin czy nie. Za robotę weźmie tyle samo. 2. Piszesz, ze kocioł na ekogroszek wymaga 10m2 pomieszczenia, moim zdaniem 5-6m2 wystarczy. Defro EKR 10kW ma wymiary 1078mm szerokości , 678 mm głębokości. Do grzania ekogroszkiem nie potrzeba mieć mega składu opału, to nie te czasy. Zresztą w gotowych projektach z kotłownią na paliwo stałe jest zwykle 5-6m2 w małych domkach. Te 20 tys zł jest moim zdaniem mocno przesadzone, nawet jakby przyjął Twoje 10m2 to wychodzi 2000zł/m2, przy systemie gospodarczym taniej wychodzi m2 sypialni, pokoju. Poza tym jak masz pompę ciepła + zbiornik CWU ileś tam litrów to też potrzebujesz jakiegoś pomieszczenia, żeby to gdzieś trzymać, w salonie tego nie postawisz, więc ileś m2 też potrzebujesz przy PC. Moim zdaniem realnie należy policzyć w małym domku 6m2 x 1200zł = 7200zł Tak jak napisałem wyżej mały domek nie ma kotłowni 10m2. 3. Kocioł na ekogroszek do małego domku, wspomniany wcześniej Defro EKR 10kW - 5500zł 4. PC wymusza podłogówkę, aby była skuteczna, która wyjdzie drożej niż grzejniki. Oczywiście zakładam robienie wszystkiego przez fachowców, nie samemu. Za różnicę między podłogówką a grzejnikami mam ten nieszczęsny komin. Pomijam osprzęt do kotła na ekogroszek i do pompy ciepła. Czyli po zbilansowaniu przy PC mam podane przez Ciebie 13 000zł, przy ekogroszku piec 5500zł + 7200zł kotłownia = ok. 12 700zł Pominąłem w obliczeniu koszt Twojego pomieszczenia na PC i boiler. Dokładam te koszty lepszego ocieplenia założone przez Ciebie 4000zł, mamy 17000zł PC kontra ok. 13 000zł ekogroszek. Tylko jak doskonale wiesz te 4000zł dołożone do ocieplenia to jest mało, aby osiągać zadowalające rachunki za prąd przy pompie powietrze - woda. Wystarczy spojrzeć w Twój podpis, żeby np. zobaczyć, ze masz płytę fundamentową z 20cm EPS200, WM a rekuperatorem, lepsze okna. To są dodatkowe koszty i to nie małe. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez małymiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.04.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 A po co ta plyta ? Wystarczy 20cm styropianu na chudziaku, pierwszy rzad bloczków ceramiki zasypany perlitem i straty do gruntu nie będa się wiele różnić. Poza tym płyta taka znow wiele droższa nie jest.Podlogówka bez ruszenia palcem to 55zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.04.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Czyli po zbilansowaniu przy PC mam podane przez Ciebie 13 000zł, przy ekogroszku piec 5500zł + 7200zł kotłownia = ok. 12 700zł Pominąłem w obliczeniu koszt Twojego pomieszczenia na PC i boiler. Dokładam te koszty lepszego ocieplenia założone przez Ciebie 4000zł, mamy 17000zł PC kontra ok. 13 000zł ekogroszek. Tylko jak doskonale wiesz te 4000zł dołożone do ocieplenia to jest mało, aby osiągać zadowalające rachunki za prąd przy pompie powietrze - woda. Wystarczy spojrzeć w Twój podpis, żeby np. zobaczyć, ze masz płytę fundamentową z 20cm EPS200, WM a rekuperatorem, lepsze okna. To są dodatkowe koszty i to nie małe. Co zrobisz z nadmiarem mocy kotła 10kW ? W domu będziesz potrzebował nie więcej niż 4kW i jeśli chcesz utrzymać sprawność kotła na zadowalającym poziomie musisz zaopatrzyć się w bufor,inaczej sprawność będzie na poziomie 40-50% czyli 50% kasy na węgiel wyrzucisz kominem a bufor to dodatkowa kasa. Koszt kWh z ekogroszka będziesz miał na poziomie kosztu kWh z powietrznej pompy ciepła i wcale nie musisz docieplać domu. Gdzie sens babrania się w węgiel przy podobnej inwestycji ? Ocieplenie ma wpływ na zużycie energii niezależnie z jakiego źródła. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 16.04.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Co zrobisz z nadmiarem mocy kotła 10kW ? W domu będziesz potrzebował nie więcej niż 4kW i jeśli chcesz utrzymać sprawność kotła na zadowalającym poziomie musisz zaopatrzyć się w bufor,inaczej sprawność będzie na poziomie 40-50% czyli 50% kasy na węgiel wyrzucisz kominem a bufor to dodatkowa kasa. Koszt kWh z ekogroszka będziesz miał na poziomie kosztu kWh z powietrznej pompy ciepła i wcale nie musisz docieplać domu. Gdzie sens babrania się w węgiel przy podobnej inwestycji ? Ocieplenie ma wpływ na zużycie energii niezależnie z jakiego źródła. Są już kotły na ekogroszek o mocy 7kW. I moim zdaniem pojawią się niedługo na rynku jeszcze o mniejszej mocy. Jesteś w stanie zaprezentować jakieś wiarygodne dane, że piec na ekogroszek ma 40% sprawności przy 50% obciążenia. Koszt bufora 1000l - 2000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.04.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Są już kotły na ekogroszek o mocy 7kW. I moim zdaniem pojawią się niedługo na rynku jeszcze o mniejszej mocy. Jesteś w stanie zaprezentować jakieś wiarygodne dane, że piec na ekogroszek ma 40% sprawności przy 50% obciążenia. Koszt bufora 1000l - 2000zł. Nie jestem w stanie bo nie interesuje się kotłami,na logikę to biorę ponieważ z tego co wiem kotły węglowe nie wygaszają się jak dom nie potrzebuje już więcej ciepła. Ognia nie zgasisz,ogień grzeje czy chcesz czy nie chcesz,nie chcesz to ogień idzie w komin a w takim domu z takim kotłem więcej będziesz nie chciał niż chciał. 7kW to dalej dużo za dużo do takiego domu. Koszt bufora to nie tylko tyle co piszesz,to jest goły i mały bufor,do tego dochodzi osprzęt,sterowniki i takie tam i zrobi się z 4tys.zł a i dodatkowy 1m2 zajęty. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.04.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Są już kotły na ekogroszek o mocy 7kW. I moim zdaniem pojawią się niedługo na rynku jeszcze o mniejszej mocy. Jesteś w stanie zaprezentować jakieś wiarygodne dane, że piec na ekogroszek ma 40% sprawności przy 50% obciążenia. Koszt bufora 1000l - 2000zł. 50 % obciążenia to taki kocioł ma przy -20*C. Przy średniej temperaturze w sezonie +2*C ma 25% obciążenia. Zgadnij co jest na wiosnę, kiedy jest +10*C albo w lecie kiedy grzejesz CWU? Kolejna sprawa, to nie rozumiem argumentu, że za jakiś czas się pojawią o mniejszej mocy? To budujący mają na nie czekać? Co wiadomo na pewno, to że w 2017 i 2021 zmieniają się kolejny raz wymagania stawiane nowym domom, warto to brać pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małymiki 16.04.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie jestem w stanie bo nie interesuje się kotłami,na logikę to biorę ponieważ z tego co wiem kotły węglowe nie wygaszają się jak dom nie potrzebuje już więcej ciepła. Ognia nie zgasisz,ogień grzeje czy chcesz czy nie chcesz,nie chcesz to ogień idzie w komin a w takim domu z takim kotłem więcej będziesz nie chciał niż chciał. Paliłeś kiedykolwiek miałem, węglem lub ekogroszkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts