Gość Arturo72 20.06.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Korzystając z tak merytorycznego i spokojnego wątku - odważę się zadać pytanie ignoranta - COP=5 dla 7 oC - im zimniej pewnie ten COP spada - czy jest na to jakaś tabelka, wykres, który pokazuje zależność COPa od temperatury zewnętrznej dla tej (każdej?) PCi? Dla "tej" pompy nie posiadam ale dla Atlantica 8kW i Panasonica T-CAP 9kW jak najbardziej: Atlantic 8kW: Panasonic T-CAP 9kW: Jak widać COP zależy również w dużej mierze od temperatury zasilania. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 20.06.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Marchew, wydaje się, że można zejść niżej, dać okna fixy, zlikwidować wszystkie okna od północy, na ściany 30cm styro, 25 pod płytę, jeszcze lepsze drzwi, ale... Moje założenie, to dom energooszczędny, a nie pasywny, dlatego nie walczę tak bardzo o kilka kilowatów. I np. nie zrezygnuję z dużego HS-a w salonie, bo taki chcę i już Coś za coś. Jak już policzone OZC pierwszy raz, bo była poprawka, to dołożyliśmy z kierownikiem budowy i murarzem (bardzo kumaty gość) dodatkowe 10cm styro w podłogę i 10 cm obwodowo na płytę. Drugie wyliczenia poprawiły mi trochę zużycie i są dla mnie do zaakceptowania. Ilość zużytej energii do CO i CWU jest dla mnie istotna z perspektywy kolejnych lat, ceny energii raczej pójdą w górę i stąd moja dbałość o koszty utrzymania domu na emeryturze, stąd własne ujęcie wody użytkowej (gospodarczej). Dzisiaj nie muszę się jeszcze martwić, że mnie nie stać na rachunki, ale czas szybko biegnie i nie chcę się zdziwić za np. 10 lat, że mnie nie stać zapłacić za prąd czy gaz. Dlatego wybór sposobu ogrzewania domu był dla mnie bardzo trudny, mam gaz w drodze, prąd w skrzynce. Z perspektywy zwykłego zjadacza chleba, któremu nigdy się nie przelewało, chcę dobrze wydać na budowę domu i traktuję to jako inwestycję w późniejsze koszty utrzymania. Przez kolejne lata płacąc niskie rachunki odłożę stosowną kwotę na ewentualną wymianę pompy, gdyby przyszło mi tak długo żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 20.06.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 gdyby przyszło mi tak długo żyć czego życzę dzięki imrahil i Arturo72 mam nad czym dumać faktycznie ważna ta temperatura zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.06.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) A ja sobie zapitolę na 150m2 domek kociołek 7kW od Jareckiego.Płyta 30cm ,ściany 30cm,dach 50cm ,rekuperator-chyba ,bez gówna typu GWC Aaa i mały kominek w czytelni,tak dla entuzjazmu Edytowane 20 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.06.2014 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A ja sobie zapitolę na 150m2 domek kociołek 7kW od Jareckiego.Płyta 30cm ,ściany 30cm,dach 50cm ,rekuperator-chyba ,bez gówna typu GWC Aaa i mały kominek w czytelni,tak dla entuzjazmu A po kiego grzyba tyle tego styropianu? oszczędź na styropianie i zapitol sobie 24kW Jezuuuuu, co za skansen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.06.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Jezuuuuu, co za skansen Skansen, jest pożyteczny i nieszkodliwy. Mogą ciepłownicy namieszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A ja sobie zapitolę na 150m2 domek kociołek 7kW od Jareckiego. I znowu będziesz biegał za nim po forum krzycząc że Ci sprzedał jakieś gó..no bez badań ? Za dobrze Cię zna i wątpię żeby ktokolwiek tutaj chciał Ci jeszcze sprzedać choćby gumkę do weka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.06.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A po kiego grzyba tyle tego styropianu? oszczędź na styropianie i zapitol sobie 24kW Kolego,instalacja będzie przygotowana tak,aby w przyszłości spokojnie obsługiwała PC,lub inne źródło energii.Ocieplenie budynku pozwoli na grzanie teraz na niewielkiej mocy (oczywiście przy pomocy sterownika SPP) kotłem na ekogroch-a w niedalekim czasie jakąś pompką ciepła.Dlaczego nie teraz? Bo musiałbym zapłacić za taki equipment zbyt dużo kapusty,a tej nadmiaru niestety nie mam,dom będzie kosztowny.Będę potrzebował sporo czasu, aby się trochę "odkuć" .Wiec tak to sobie wymyśliłem.Może zmienię zdanie,na poziomie projektowania,ale raczej nie.Zrezygnowałem już z solarów,nie ma sensu-wolę zostawić miejsce na dachu na ogniwa fotowoltaiczne . Każdy ma jakąś wizję.Szkoda,że nie wszystko da się zaplanować.Życie jest krótkie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.06.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 I znowu będziesz biegał za nim po forum krzycząc że Ci sprzedał jakieś gó..no bez badań ? Biegasz ty za mną.Sprzedaż spada?Słyszałem ,że dajesz pompkę Alpha 2 za free do RBR-a? Zbyt dużo masz czasu,że smarujesz w każdym wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Kolego,instalacja będzie przygotowana tak,aby w przyszłości spokojnie obsługiwała PC,lub inne źródło energii.Ocieplenie budynku pozwoli na grzanie teraz na niewielkiej mocy (oczywiście przy pomocy sterownika SPP) kotłem na ekogroch-a w niedalekim czasie jakąś pompką ciepła.Dlaczego nie teraz? Bo musiałbym zapłacić za taki equipment zbyt dużo kapusty,a tej nadmiaru niestety nie mam,dom będzie kosztowny.Będę potrzebował sporo czasu, aby się trochę "odkuć" .Wiec tak to sobie wymyśliłem.Może zmienię zdanie,na poziomie projektowania,ale raczej nie.Zrezygnowałem już z solarów,nie ma sensu-wolę zostawić miejsce na dachu na ogniwa fotowoltaiczne . Każdy ma jakąś wizję.Szkoda,że nie wszystko da się zaplanować.Życie jest krótkie..... kiepsko to zaplanowałeś. skoro później chcesz kupić pompkę a masz ciepły dom, to zamiast teraz inwestować w kotłownię węglową, kup sobie bufor i grzej w nocnej taryfie. przy ciepłym domu za ogrzewanie nie zapłacisz wiele więcej niż węglem, a inwestycja nieporównywalnie mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Skansen, jest pożyteczny i nieszkodliwy. Mogą ciepłownicy namieszać ? Panie Tomaszu,szanuję Pana za wizjonerstwo-ale ja naprawdę wiem jak chciałbym rozwiązać sprawę mego ogrzewania.Przynajmniej na ta chwilę,stać mnie jedynie na ogrzewanie centralne,kotłem na ekogroszek.I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.06.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) kiepsko to zaplanowałeś. skoro później chcesz kupić pompkę a masz ciepły dom, to zamiast teraz inwestować w kotłownię węglową, kup sobie bufor i grzej w nocnej taryfie. przy ciepłym domu za ogrzewanie nie zapłacisz wiele więcej niż węglem, a inwestycja nieporównywalnie mniejsza. Koleś jest inspektorem nadzoru budowlanego od 20lat. Wybudował kilkadziesiąt domów,w tym domy ogrzewane PC.Relacje użytkowników, są dla mnie miarodajne.Moja południowo-zachodnia elewacja to same okna,cały dom będzie ostro przeszklony-chcąc utrzymać temp 25deg zimą,musiałbym wydać sporo kasy,aby to ogrzać PC lub np.energia elektryczną.Wiem co mówię. Kotłowni nie będzie w "bryle" budynku,będzie w budynku gospodarczym z garażem itd.Materiały jakich użyję do budowy tego budynku będą tańsze,a ocieplenie innego rodzaju.Kocioł na eko jakieś 4-5k pln,sterownik 600 pln,komin ok 3k pln. Nie chcemy mieszkać w kurniku typu dom pasywny,prawie bez okien. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.06.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Koleś jest inspektorem nadzoru budowlanego od 20lat. Wybudował kilkadziesiąt domów,w tym domy ogrzewane PC.Relacje użytkowników, są dla mnie miarodajne.Moja południowo-zachodnia elewacja to same okna,cały dom będzie ostro przeszklony-chcąc utrzymać temp 25deg zimą,musiałbym wydać sporo kasy,aby to ogrzać PC lub np.energia elektryczną.Wiem co mówię. Kotłowni nie będzie w "bryle" budynku,będzie w budynku gospodarczym z garażem itd.Materiały jakich użyję do budowy tego budynku będą tańsze,a ocieplenie innego rodzaju.Kocioł na eko jakieś 4-5k pln,sterownik 600 pln,komin ok 3k pln. Nie chcemy mieszkać w kurniku typu dom pasywny,prawie bez okien. czyli przeszklenia jak w domu pasywnym? ponoć sezonowy bilans energetyczny takiego rozwiązania jest dodatni. sam je stosujesz. w tej chwili to już w ogóle nie rozumiem. jedyny paradoks przy takich przeszkleniach to urządzenie grzewcze o większej mocy na wypadek gdyby w zimie przy -20*C przez całą dobę nie było słońca ani mieszkańców, ale to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.06.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Koleś jest inspektorem nadzoru budowlanego od 20lat. Wybudował kilkadziesiąt domów,w tym domy ogrzewane PC.Relacje użytkowników, są dla mnie miarodajne.Moja południowo-zachodnia elewacja to same okna,cały dom będzie ostro przeszklony-chcąc utrzymać temp 25deg zimą,musiałbym wydać sporo kasy,aby to ogrzać PC lub np.energia elektryczną.Wiem co mówię. Kotłowni nie będzie w "bryle" budynku,będzie w budynku gospodarczym z garażem itd.Materiały jakich użyję do budowy tego budynku będą tańsze,a ocieplenie innego rodzaju.Kocioł na eko jakieś 4-5k pln,sterownik 600 pln,komin ok 3k pln. Nie chcemy mieszkać w kurniku typu dom pasywny,prawie bez okien. Kolego nie idź tą drogą Nie ma fizycznej możliwości żebyś dom ogrzał taniej węglem niż pompą ciepła. Energia to energia i jej cena jest znana, Twój przeszkolony dom zużyje również więcej węgla - istotna jest tu tylko cena inwestycji, a jak widzisz przy małych i dobrze ocieplonych domach PCi będzie jedynie nieznacznie droższa. Co do okien to te współczesne mają lepsze współczynniki U niż niejedna ściana, a dodatkowo w słoneczne dni dostarczają ciepło za darmo. Na noc dobrze zaopatrzyć się w rolety zewnętrzne - robią na prawdę dobrą robotę i nie ma co się bać dużych przeszkleń. Uwierz mi, że po przejściu na PCi na czarny wungiel będziesz się brzydził nawet patrzeć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.06.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Kolego nie idź tą drogą Nie ma fizycznej możliwości żebyś dom ogrzał taniej węglem niż pompą ciepła. Energia to energia i jej cena jest znana, Twój przeszkolony dom zużyje również więcej węgla - istotna jest tu tylko cena inwestycji, a jak widzisz przy małych i dobrze ocieplonych domach PCi będzie jedynie nieznacznie droższa. Co do okien to te współczesne mają lepsze współczynniki U niż niejedna ściana, a dodatkowo w słoneczne dni dostarczają ciepło za darmo. Na noc dobrze zaopatrzyć się w rolety zewnętrzne - robią na prawdę dobrą robotę i nie ma co się bać dużych przeszkleń. Uwierz mi, że po przejściu na PCi na czarny wungiel będziesz się brzydził nawet patrzeć Pozdrawiam Sam mam dosyć węgla,ale obawiam się mocno cen energii elektrycznej i kosztów ogrzewania PC.O ile na sam montaż PC,może bym jeszcze coś wyskrobał,to mocno obawiam się rachunków za energię-teraz i w przyszłości. Sporo rozmyślałem o PC i klimakonwektorach-"pure zajeboza" Zimą cieplutko,latem chłodniutko.Bez parzenia stóp ,albo chłodu z podłogi.Piękna sprawa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.06.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Sam mam dosyć węgla,ale obawiam się mocno cen energii elektrycznej i kosztów ogrzewania PC.O ile na sam montaż PC,może bym jeszcze coś wyskrobał,to mocno obawiam się rachunków za energię-teraz i w przyszłości. Map Ci już napisał,energia to energia,nie ważne czy z węgla czy z prądu czy z gazu. Koszt energii z pompy jest taki sam jak nie niższy niż z węgla a ile tej energii zużyjesz to zależy od domu. Jak obawiasz się energii elektrycznej to podobnie obawiasz się cen węgla. Koszt energii z prądu=0,27-0,4zł/kWh Koszt energii z pompy powietrznej=0,12-0,20zł/kWh Kostz energii z pompy gruntowej=0,1-0,13zł/kWh Koszt energii z ekogroszka=0,13-0,18zł/kWh Koszt energii z gazu ziemnego=0,27zł/kWh Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.06.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Sam mam dosyć węgla,ale obawiam się mocno cen energii elektrycznej i kosztów ogrzewania PC.O ile na sam montaż PC,może bym jeszcze coś wyskrobał,to mocno obawiam się rachunków za energię-teraz i w przyszłości. Sporo rozmyślałem o PC i klimakonwektorach-"pure zajeboza" Zimą cieplutko,latem chłodniutko.Bez parzenia stóp ,albo chłodu z podłogi.Piękna sprawa.... Ogrzanie domu u którym tu piszesz będzie kosztowało max 1200zł rocznie i to licząc z CWU, także nawet jakby w wyniku jakiejś katastrofy rynkowej prąd podrożał dwukrotnie to będzie to 2400zł - co wciąż nie jest kwotą, przy której warto brudzić ręce węglem:cool: Co do klimakonwektorów to super sprawa - jestem z nich w 100% zadowolony, zarówno grzanie jak i chłodzenie realizują super. Budując teraz dom bardzo mocno rozważałbym oparcie o nie całego systemu grzewczego i byłaby to z pewnością trudna decyzja vs podłogówka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.06.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 ....... Koszt energii z prądu=0,27-0,4zł/kWh ..... A mnie z faktury coś koło 0,61 PLN wychodzi. Cuda czy cóś... No chyba żeby świadoma manipulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.06.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 A mnie z faktury coś koło 0,61 PLN wychodzi. Cuda czy cóś... No chyba żeby świadoma manipulacja? kobra ja w firmie Energa płacę 0,29 PLN,pozostałe opłaty (przesył) płacę Tauronowi.Jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.06.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Wszystko jest możliwe - i nie w tym rzecz. Rzecz w metodzie - podajemy widełki cenowe. Niższa cena korekt, wyższa natomiast jest jakąś wydumaną średnią. W widełkach podaje się góra - dół - chyba że komuś do zmanipulowania widełek inaczej pasuje. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez kobra64 w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts