Takao 07.04.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Pytanie pewnie dla monterów banalne ale dla laika już nie. Mam ogrzewanie grzejnikowe na rozdzielaczach (parter i poddasze). Dom w stanie otwartym czyli brak okien i drzwi. Stolarka będzie za miesiąc a mi zależy na czasie i chciałbym zrobić wcześniej wylewki a co za tym idzie instalacje, które będą w podłodze. Niestety domek nie zamknięty a rozdzielacze i szafki drogie i w związku z tym moje pytanie. Czy mogę rozprowadzić tak instalację, iż porozprowadzam podejścia pod grzejniki i po wywijam odpowiednie odcinki rurki (pex) pod przyszłe podłączenie rozdzielaczy bez montażu rozdzielaczy i skrzynek. Podczas wylewek posadzki rurki bym pozaklejał. Czy ktoś tak robił i jak to wychodzi w praktyce, tzn. czy są problemy w montażem złączek pex/ z kalibrowaniem i ucinaniem na odpowiednią długość rurek/ ze skręcaniem złączek i nypli przy rozdzielaczu. Wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.04.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Pytanie pewnie dla monterów banalne ale dla laika już nie. Mam ogrzewanie grzejnikowe na rozdzielaczach (parter i poddasze). Dom w stanie otwartym czyli brak okien i drzwi. Stolarka będzie za miesiąc a mi zależy na czasie i chciałbym zrobić wcześniej wylewki a co za tym idzie instalacje, które będą w podłodze. Niestety domek nie zamknięty a rozdzielacze i szafki drogie i w związku z tym moje pytanie. Czy mogę rozprowadzić tak instalację, iż porozprowadzam podejścia pod grzejniki i po wywijam odpowiednie odcinki rurki (pex) pod przyszłe podłączenie rozdzielaczy bez montażu rozdzielaczy i skrzynek. Podczas wylewek posadzki rurki bym pozaklejał. Czy ktoś tak robił i jak to wychodzi w praktyce, tzn. czy są problemy w montażem złączek pex/ z kalibrowaniem i ucinaniem na odpowiednią długość rurek/ ze skręcaniem złączek i nypli przy rozdzielaczu. Wszelkie uwagi mile widziane. Mozesz tak zrobić, ale próby szczelnosci przed zalaniem wylewką nie zrobisz, chociaz niektórzy zalewają rury w płycie tez bez tej próby. Szafki drogie nie są (ok 100-150 zł na alledrogo) warto je załozyc wczesniej aby rury dopasowac do wyjsc rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 07.04.2014 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Masz na myśli założenie samych szafek tak aby w nie wprowadzić rury pex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts