JacekZ34 07.04.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam, znalazłem działę do sprzedania w ładnej okolicy, z rozpoczetą butową, na etapie wybudowanego cokołu z bloczków betonowych. Odpowiada mi projektem małego domu, który aktualny własciciel przekazuje wraz z działką. Niestety fundament został wykonany bez izolacji i obsypany ziemią. Możliwe jest odkopanie ścian fundamentu od zewnętrznej strony i wykonamie pionowej izolacji przeciwwilgociowej, termicznej i z folii. Jednak brak izolację przeciwwilgociowa międzu ławą a ścianą fundamentu jak rownież między ścianą betonową a cokołem z bloczków - to błędy, których się już nie poprawi lub poprawianie jest nieopłacalne. W związku z powyższym proszę o radę: czy wykonanie izolacji pionowej po zewnetrznej stronie fundamentu oraz położenie izolacji poziomej na cokole pod ściane z Potothermu będzie wystarczajacym zabezpieczeniem? Działka jest ładna, ale czy warto ryzykować z takim fundamentem?Z góry dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.04.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam, Jednak brak izolację przeciwwilgociowa międzu ławą a ścianą fundamentu jak rownież między ścianą betonową a cokołem z bloczków - to błędy, Nie piszesz czy to piwnica czy nie , i jak głęboko woda to bardzo ważne informacje. Skąd tyle warstw ? ława, ściana betonowa bloczki ? Nie napisales tego dokładnie ale czy to nie jest tak że ktoś wykopał rowek wylał tam beton i mówi że to ława i ściana , a nad terenem zrobił bloczki ? Jeżeli tak to nie ocieplisz tego i nie zaizloujesz bez sporych nakladów pracy i kasy. Jak woda nisko to brak izlocji między ława i sciana nie jest błędem, brak ławy to spory błąd (tu go obstawiam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts