Anax 07.04.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam... Chciałbym zagospodarować na swojej działce pas ziemi leżący wzdłuż rowu melioracyjnego. Do tej pory rosły tam pokrzywy, ale takie po 1,5 metra , oraz krzaki i rozmaite inne chwasty. To wszystko zostało usunięte przez firmę, która oczyszczała rów i udrażniała go. Niestety ścięto to co rosło nad ziemią, a korzenie muszę jakoś sam usunąć. Problem polega na tym, że te korzenie niekiedy sięgają 50 cm w głąb ziemi i nie bardzo wyobrażam sobie usuwanie je ręcznie. Zrobiłem próbę ręcznego czyszczenia i w godzinę udało mi się w miarę oczyścić skrawek około 4m2. Zebrałem całą stertę tego badziewia. tak to wygląda Korzenie mam na długości 50 m, może macie jakiś pomysł jak to zrobić sprawnie, bo ręcznie to roku mi nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 08.04.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Jakieś pomysły:) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.04.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Nie ma i nie będzie jeśli nie napiszesz, co tam ma być? Trawnik, rabatka kwiatowa, warzywniak....?I zwróć uwagę na fakt, że ten rów jest tylko dlatego, ze te korzeniska utrwaliły i trzymają skarpy, dzięki czemu się nie obsuwają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 08.04.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Czyli najlepiej w takim wypadku uzbroić się w podkaszarkę i niedopuszczać do wyrośnięcia chwastów do 1,5 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.04.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 09.04.2014 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Chciałbym oczyścić ten 2 metrowy pas ziemi, który biegnie równolegle do rowu melioracyjnego, wraz ze skarpą. Cały oczyszczony pas ziemi chciałem odgrodzić i zagospodarować, mimo że dopiero rozpocznę budowę domu. Docelowo na oczyszczonym gruncie chcę nasadzić drzewa liściaste, oraz rośliny wrzosowate. Ma to stanowić taką barierę odgradzającą działkę od rowu. Natomiast na skarpie od rowu chciałem nasadzić rośliny, które szybko ją pokryją i wzmocnią, jednocześnie nie będą wymagały koszenia. A więc musi to być roślinka rosnąca do kilkunastu centymetrów wysokości, coś tak jak bluszcz na ścianach budynków. Ale te nieszczęsne korzenie. Nie wiem czy kosa spalinowa to dobry pomysł, te pokrzywy rosną jak na drożdżach, to jakieś mutanty:). A tak wyglądają te chwasty jak są w pełni rozkwitu,to wszystko za tą panną, która walczy dzielnie ze szpadlem. Nie chcę znowu do takiego stanu dopuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.04.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Widzę trzy sposoby:1. Nieekologicznie glifosem2. Ręczne rzeźbienie... testowałeś. Zresztą- sorry, głupiego robota. To odrośnie z każdego kawałeczka pozostawionego kłącza, a po drugie- tam miliony nasion czekają aż im stworzysz warunki do skiełkowania.3. Wykaszarka. Regularnie. Co 2 tygodnie. Zdziwisz się... po sezonie, góra dwóch zostanie tylko trawa. A drzewa możesz sadzić, to wymaga wyrycia poletka o,5 mkw pod każde. Co do wrzosowatych- przemyśl i zmień koncepcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 10.04.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Z oczywistych względów odpada Glifos, tylko ekologicznie. Pozostaje więc walka za pomocą kosy spalinowej, a to co dam radę do wypielę ręcznie. A dlaczego mam zmienić koncepcję nasadzenia wrzosami ? One mają być nasadzone tylko między drzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 też mam podobny dylemat i zastanawiam się nad dynamitem lub c4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts