Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wypielić kilkunastoletnie korzenie

Recommended Posts

Witam...

Chciałbym zagospodarować na swojej działce pas ziemi leżący wzdłuż rowu melioracyjnego. Do tej pory rosły tam pokrzywy, ale takie po 1,5 metra :), oraz krzaki i rozmaite inne chwasty. To wszystko zostało usunięte przez firmę, która oczyszczała rów i udrażniała go. Niestety ścięto to co rosło nad ziemią, a korzenie muszę jakoś sam usunąć. Problem polega na tym, że te korzenie niekiedy sięgają 50 cm w głąb ziemi i nie bardzo wyobrażam sobie usuwanie je ręcznie. Zrobiłem próbę ręcznego czyszczenia i w godzinę udało mi się w miarę oczyścić skrawek około 4m2. Zebrałem całą stertę tego badziewia.

tak to wygląda

DSCF4692.jpgDSCF4693.jpgDSCF4694.jpgDSCF4695.jpg

Korzenie mam na długości 50 m, może macie jakiś pomysł jak to zrobić sprawnie, bo ręcznie to roku mi nie starczy :)

Chciałbym oczyścić ten 2 metrowy pas ziemi, który biegnie równolegle do rowu melioracyjnego, wraz ze skarpą. Cały oczyszczony pas ziemi chciałem odgrodzić i zagospodarować, mimo że dopiero rozpocznę budowę domu. Docelowo na oczyszczonym gruncie chcę nasadzić drzewa liściaste, oraz rośliny wrzosowate. Ma to stanowić taką barierę odgradzającą działkę od rowu. Natomiast na skarpie od rowu chciałem nasadzić rośliny, które szybko ją pokryją i wzmocnią, jednocześnie nie będą wymagały koszenia. A więc musi to być roślinka rosnąca do kilkunastu centymetrów wysokości, coś tak jak bluszcz na ścianach budynków. Ale te nieszczęsne korzenie. Nie wiem czy kosa spalinowa to dobry pomysł, te pokrzywy rosną jak na drożdżach, to jakieś mutanty:).

A tak wyglądają te chwasty jak są w pełni rozkwitu,to wszystko za tą panną, która walczy dzielnie ze szpadlem. Nie chcę znowu do takiego stanu dopuścić.

DSCF4282.jpg

Widzę trzy sposoby:

1. Nieekologicznie glifosem

2. Ręczne rzeźbienie... testowałeś. Zresztą- sorry, głupiego robota. To odrośnie z każdego kawałeczka pozostawionego kłącza, a po drugie- tam miliony nasion czekają aż im stworzysz warunki do skiełkowania.

3. Wykaszarka. Regularnie. Co 2 tygodnie. Zdziwisz się... po sezonie, góra dwóch zostanie tylko trawa. A drzewa możesz sadzić, to wymaga wyrycia poletka o,5 mkw pod każde. Co do wrzosowatych- przemyśl i zmień koncepcję.