Hanss 07.04.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Tak jak w temacie....jednak będzie grzanie prądem.Zanim zacząłem czytać te forum miał być pellet, ale.....już w początkowych moich postach na tym forum zaczęto mi go wybijać z głowy. Poczytałem trochę o nietanich i nie do końca bezobsługowych kotłach, poczytałem o ogrzewaniu prądem, pomyślałem, policzyłem i doszedłem do wniosku, że będzie jednak prąd. Jest to dla mnie dość trudna decyzja, tym bardziej, że pochodzę ze środowiska, że jak mówię Komuś czym będę chciał ogrzewać dom, wszyscy mówią: pójdziesz z torbami, będziesz siedział zimno, ciepło to będziesz miał jak przyjdzie rachunek:D - bierz ekogroszek!Może od początku...jestem w trakcie początku budowy domu projektu Zięba MTM Styl, powierzchnia użytkowa 128m2.Płyta fundamentowa - 24cmXPS, ściany Solbet 24cm. odm.600, 20cm. styropianu grafit 031, dach wełna 0,32 33cm. okna będą drewniane, U- na pewno coś z dobrej półki, od północy dwa malutkie okna, WM+rekuObecnie dwie osoby, ale docelowo 2+1...Ma być 100% podłogówka wodna - do kabli nikt mnie nie przekona, ze względu na strach jaki mnie ogarnia, tak zawsze w razie "W" mogę pomyśleć o czymś innym (nawet śmieciuchu:lol2:), bym nie mógł zasnąć jak bym sobie przypomniał, że w podłodze idą kable....Moje pytanie i co dalej: piec elektryczny, bufor, może jakaś tania pompa ciepła, jak z CWU??? Mam przyłącze 16kW wystarczy to czy będzie trzeba podnieść?Jeszcze jedno techniczne zapytanie, podłogówka na 100% ma być na płycie, do wysokości ZERO mam 15cm....czy dać przykładowo 10cm EPS i 5cm wylewki anhydrytowej czy cementowej, czy może na odwrót 10 wylewki, a 5 EPS? Jak będzie lepiej? Czekam na podpowiedzi, bo ten temat i te posty zadecydują o moim ogrzewaniu. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 07.04.2014 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 No na pewno nie te po 40kPLN:D, ale nawet nie wiem czy jest coś sensownego w granicach 10-12k, może w ogóle z PC nie ma tematu w tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts