MA86 08.04.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Chciałbym się was poradzić jak najlepiej i najmniej kłopotliwie podzielić działkę? Sprawa wygląda tak że między sąsiadami była umowa słowna wiele lat temu żeby przy budowie domu "1a" (mój dom to "1") przesunąć się z jego lokalizacją na działce. Teraz chciałbym wyprostować tą sprawę i podzielić działkę bez szkody dla nikogo. Pomyślałem żeby przesunąć mój płot jak najbliżej wejścia oznaczonego kwadracikiem. Czy ze względów prawnych jest to możliwe? Jakie formalności trzeba by było załatwić? Chcemy tą sprawę wykonać polubownie bo żyjemy w dobrych stosunkach z sąsiadami i taki podział, mam nadzieje, będzie dobry dla nasz obojga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.04.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 W zasadzie nie wiem o co chodzi. W wyniku podziału, odległość od granicy (nowej), nie powinna być mniejsza jak 4m do ściany z oknem i 3m do ściany bez okna. Technicznie - wezwać geodetę, ten wszystko załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MA86 08.04.2014 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 a czy można przy obopólnej zgodzie odejść od tej zasady? 4m od ściany z oknem? Bo gdyby tak na to patrzeć to płot mam w tym właśnie miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 08.04.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 a czy można przy obopólnej zgodzie odejść od tej zasady? 4m od ściany z oknem? Bo gdyby tak na to patrzeć to płot mam w tym właśnie miejscu. zgoda sąsiada + wniosek o odstępstwo od warunków technicznych do ministerstwa i chyba jeszcze odstępstwo od przepisów przeciwpożarowych ale lepiej dopytać w urzędzie ewentualnie przerobienie pełnych okien na luksfery (całą procedurą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.04.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 zgoda sąsiada + wniosek o odstępstwo od warunków technicznych do ministerstwa i chyba jeszcze odstępstwo od przepisów przeciwpożarowych ale lepiej dopytać w urzędzie Te budynki już stoją. Przy wyodrębnieniu lub podziale, trochę inaczej to wygląda. Zachowanie odpowiednich odległości od granicy, pozwala na uniknięcie późniejszych i ewentualnych kłopotów (np. przy rozbudowie, przebudowie, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 11.04.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Przy wyodrębnieniu lub podziale, trochę inaczej to wygląda. Zachowanie odpowiednich odległości od granicy, pozwala na uniknięcie późniejszych i ewentualnych kłopotów (np. przy rozbudowie, przebudowie, itp.). Dokładnie o tej sytuacji przecież pisałem MA86 zapytał co ma zrobić jeśli chce mieć trzy metry i chce to załatwić tak, by w przyszłości sąsiad nie miał problemów. Upieram się, że dla trzech metrów pozostaje tylko to co napisałem - odstępstwo albo zamurowanie okien luksferami. Dzięki temu przy nienormatywnej odległości sąsiad będzie miał papiery pozwalające swobodnie użytkować nieruchomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts