samotnik 08.04.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 ok. 100m ogrodzenia, teren lekko pochyły, gliniasty. Potrzebuję zrobić tymczasowe ogrodzenie z siatki leśnej. Słupki ze stempli budowlanych typowych, 10-15cm średnicy. Ma spełniać rolę "zagrodzenia" działki przed pojawiającymi się ostatnio spacerowiczami, a następnie ogrodzenia terenu budowy. Oczekiwana trwałość: 4 lata, w pesymistycznym wariancie do 6 lat (dopuszczam w takim wypadku wymianę pojedynczych słupków drewnianych, po budowie zostaną jakieś stemple). 1. co ile dawać słupki? Myślę o 4m odstępu.2. jak głęboko? Jest sens drążyć w okolice granicy przemarzania (1m)?3. muszę mieć bramę tymczasową z desek szalunkowych, szerokości min. 5m. 2,5m to kawał skrzydła, czy normalnie wkopany w ziemię słupek to uciągnie i nie będzie kiwał jak pijany? Może należy go jednak zabetonować w ziemi? A może w ogóle, jako słupki bramy zabetonować słupki metalowe w reżimie porządnego, "docelowego" ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 11.04.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 ad.1 jak dobrze naciagniesz siatke powinno być ok, natomiast przy lekkim naciagu będzie ona poprostu fruwać i lepiej dać słupki co 3m ad.2 ja wykopałem +/- 1m i po roku cieżko wyrwać taki słupek ad.3 bedzie ci się majtać jak chorągiweka na wietrze, a jak jeszcze deski namokną jak już to bym to zakotwiczył jakimiś linkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts