Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Nabyłem działkę pod miastem i zamierzam pod koniec lata rozpocząć budowę. Obecnie jestem na etapie szukania odpowiedniego projektu i właśnie wpadł mi jeden do ręki, znalazłem go w "Dobrym Domu", a nazywa się "Luna" z "Domusa" http://www.domus.wroc.pl/Luna.html.

Bardzo proszę o wszelkie opinie na temat pracowni, może ktoś już kupił ten dom, albo jakiś inny z "Domusa" ?

Z góry serdecznie dziękuję.

Staszek

Jakiś czas temu kupiłem w "Domusie" projekt tego domu i niedługo będę kończył w nim więźbę. Co do pracowni to nie mam zastrzeżeń, profesjonalna obsługa, projekt w porządku. Pracuję w branży budowlanej, więc służę merytoryczną pomocą.

Ps. Cieszę się, że też ci się podoba ten domek.

W ogóle w Domusie mają bardzo ładne domy. Ja myślałam nad Merkurym ale wybraliśmy coś innego. Zresztą jeszcze projektu nie kupiliśmy więc sprawa jest otwarta (kupimy dopiero po całkowitym uzbrojeniu terenu a to jak wiadomo trwa).

Luna jest bardzo ładna ale moim zdaniem jest jeden problem. WC w kuchni.

Poza tym chyba wezmę go pod uwagę "jako projekt do dalszego rozpatrzenia"

pozdr

Magda

Zgadzam się z Magdą, co do problemu WC w kuchni. Ja zamieniłem WC ze spiżarnią, dzięki temu mam WC tuz przy wejściu (szczególnie przydatnie, kiedy pracuję przed domem i muszę umyć ręce), natomiast dzięki temu mam wielką spiżarnię dostępną tylko z kuchni. Co do wentylacji tych pomieszczeń to zamieniłem murowany komin z kanałami went. na anemostaty z wywietrzakami kalenicowymi.

Witam!

Cieszę się, że trafiłem na tak fachowe opinie i porady serdecznie dzięki wszystkim. Na WC w ogóle nie zwróciłem uwagi, ale teraz jestem przekonany do twojego pomysłu Maksymilianie. Gratuluję talentu Donatce i Andrzejowi, chętnie się dołączę do kącika poezji prostej:

Jak wybuduję chałupę to zrobię zupę.

Pozdrawiam

• 1 year później...

Witam,

czy znajdzie się ktoś , kto wybudował Lunę i mógłby przysłać jakieś foty. Bardzo mi się ten projekt podoba, ale jak to bywa, w rzeczywistości może wyglądać zupełnie inaczej. Widziałam na forum,że temat się pojawił, ale dość dawno. Trochę czasu minęło, więc może ktoś już skończył budowę, a może ktoś jest w trakcie?

pozdrawiam :-)

• 4 months później...
  • 3 months później...
witam serdecznie chciałam się dowiedzieć czy ktoś z was budował dom według projektu LUNA z pracowni Domus ponieważ kupiłam ten projekt ale niestety nie mogę go budować ponieważ w planie zagospodarowania jest określone że tylko dachy dwuspadowe no i dwa tysiące w plecy ale bardzo podoba mi się ten projekt

• 8 months później...

Witam, jakiś czas temu zdecydowaliśmy się,moim mężem (Staszkiem zresztą), wybudować dom 15 km od Wrocławia. Po kilkutygodniowych poszukiwaniach znaleźliśmy ten jedyny

tzn. Lunę z wrocławskiej pracowni Domus. Nasz problem polega na tym, że nie możemy się zdecydować na konkretny wariant: jedno czy dwugarażowy. Póki co mamy jeden samochód, a drugi jeśli się pojawi może stać przed albo obok domu, ewentualnie można dobudować w przyszłości wiatę. Mój Staszek jednak woli wariant droższy czyli z dwoma garażami. Proszę życzliwych forumowiczów o poradę. Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii, to będę bardzo wdzięczna. Proszę również o uwagi (nawet te krytyczne) odnoszące się do naszego wyboru, bo podobno przed kupnem można dokonać drobnych zmian w projekcie...

Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli - Klementynka

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=29 - Luna I

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=95 - Luna II

Bezwzględnie zdecyduj się na wariant z dwoma garażami - jak sama napisałaś kiedyś pojawi się drugi samochód - i co wówczas jak wybierzesz projekt z jednym garażem ??

Poza tym większy garaż to więcej miejsca - a ono zawsze Ci się przyda ...

W pojedynczym garażu obok samochodu już niewiele się zmieści - a w podwójnym ...

:wink:

Wiem co mówię - kiedyś ,kiedyś miałem podobny dylemat z domkiem Orion ( też z pracowni Domus ) - wybrałem wariant z podwójnym garażem - teraz sobie nie wyobrażam że kiedyś mógłbym wybrać inaczej :)

Pozdrawiam

Już podjęłam decyzję. Oczywiście na wersję z dwoma garażami. Zresztą ta wersja Luny zawsze podobała mi się bardziej, a bałam się dodatkowych kosztów. Jednak jak się później okazało, są one znikome w porównaniu z całą inwestycją.

Pozdrawiam wszystkich „domkowiczów”.

Witaj klementynko, gratuluję Ci wyboru projektu. Luna, a szczególnie ta z dwoma garażami prezentuje się doskonale. Ja jestem w trakcie budowy piętrowej Śnieżki z Archipelagu. Trochę teraz żałuję, że nie wpadłam wówczas na Lunę zm - pracowni Domus, jest z jednym garażem i ma niecałe 12m szerokości, po małej korekcie pewnie zmieściłaby się na mojej działce.

Pozdrowionka – Kasia