Liwko 09.04.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Mam problem z mchem na mojej dachówce (pomijam producenta) i znalazłem złoty środek. Znaczy byłby złoty, gdyby nie skandalicznie wysoka cena 150zł za mb. Chodzi o MOOSfree. Pytanie czy inne tańsze taśmy ( np. http://www.dach-akcesoria.pl/tasma-kominowa-cu.php ) poradzą sobie z problemem i nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Taśma miedziana- to pieniądze wyrzucone w błoto, dla osób które mają coś z blachy ocynkowanej lub powlekanej - np rynny co jest najbardziej kłopotliwe. Podczas opadów uwalniają się jony miedzi - one zabezpieczają powłokę dachówki przed osadzaniem się mchu natomiast niszczą elementy blaszane.Wyjątek oczywiście stanowią elementy plastikowe jednak i pas pod rynnowy lubi być blaszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2014 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Taśma miedziana- to pieniądze wyrzucone w błoto, dla osób które mają coś z blachy ocynkowanej lub powlekanej - np rynny co jest najbardziej kłopotliwe. Podczas opadów uwalniają się jony miedzi - one zabezpieczają powłokę dachówki przed osadzaniem się mchu natomiast niszczą elementy blaszane. Wyjątek oczywiście stanowią elementy plastikowe jednak i pas pod rynnowy lubi być blaszany. No dobra, nie dla blachy. Ale co z dachówką ceramiczną i plastikowymi rynnami? Czy ta tańsza taśma się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 No dobra, nie dla blachy. Ale co z dachówką ceramiczną i plastikowymi rynnami? Czy ta tańsza taśma się sprawdzi? Trudno jest powiedzieć ile miedzi w miedzi w tej tańszej - tak sobie producent wymyślił, że będzie to działać to działa. Wszystkie te preparaty do usuwania mchu z dachów oparte są na związkach miedzi (siarczanów miedzi) i działają więc tu też mają mieć takie zastosowanie. Zapewne w miejscowościach gdzie zanieczyszczenie środowiska jest większe i opady sławetnych kwaśnych deszczy będą sprzyjały wydzielanie się miedzi do wody i zabezpieczenie przez to dachu przed porastaniem będzie większe ale i w innych miejscach zapewni to czysty dach. Taśma jest dosyć widoczna na dachu więc będzie niewidoczna na niektórych kolorach blach i dachówek zaś na niektórych będzie tylko szpeciła.Być może ta tańsza ma mniejszy wybór kolorów i zastosowań? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2014 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Taśma jest dosyć widoczna na dachu więc będzie niewidoczna na niektórych kolorach blach i dachówek zaś na niektórych będzie tylko szpeciła.Być może ta tańsza ma mniejszy wybór kolorów i zastosowań? Pozdrawiam Czystym przypadkiem mam dachówkę w kolorze... miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.04.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Czystym przypadkiem mam dachówkę w kolorze... miedzi No to będzie pasowała, a jeśli będzie usuwać i zabezpieczać przed mchem - to sukces firmy i pełne zadowolenie inwestora Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2014 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Chyba zrobię eksperyment. Postaram się załatwić kawałek takiej taśmy i przykleję go do dachówki powyżej mchu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Należy wymienić taśmę pod gąsiorami. I wymienić inne obróbki na miedziane np. blachę koszową i obróbki kominów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Czy ktoś zna ten produkt? http://allegro.pl/tasma-kalenicowa-kalenicy-miedzrol-32cm-5mb-i4125652439.html Ile tam jest miedzi w miedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Ta taśma to folia (szmata), do której przyszyto paski karbowanej folii miedzianej. W tych paskach powinno być 100% miedzi. Siląc się na taki wydatek lepiej zastosować całą taśmę miedzianą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Mech jest oczywiście od strony północnej. Zastanawiam się czy nie kupić tej taśmy, przeciąć wzdłuż i albo położyć ją pojedynczo (wyjdzie dwa razy więcej) albo skleić miedzie blisko siebie i położyć szerszy pasek. Sam nie wiem. Kombinuję żeby coś tam zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Skoro tylko do tego ma służyć to zdecydowanie przeciąć na pół i montować pojedynczo. Miedzi jest wystarczająco dużo. Należy pamiętać o innych elementach dachu (obróbki komina, pasy nadrynnowe, rynny (chyba, że pvc) i kosze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 No to fajnie. Zaczęło się od 4000 a skończy się na 300zł Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 czy mech ma jakieś wady poza tym, że się nie podoba? wg mnie ma swój urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.04.2014 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 czy mech ma jakieś wady poza tym, że się nie podoba? wg mnie ma swój urok Podaj adres, ci go wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Podaj adres, ci go wyślę aż taki silny jego urok nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Są środki do malowania nowych dachówek żeby wyglądały jak stare. Wszystko jest kwestią gustu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rockeros 07.07.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Złoty środek na mech - AlgoClear - http://www.algoclear.pl - usuwa mech, algi i porosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 05.04.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 odświeżam watek.Ktoś może stosował tę taśmę miedzianą na dach?Mam zarośnięty dach mchem i glonami. Stosowałem różne środki chemiczne. Myłem karcherem, ale po roku wszystko odrastało.Chcę wypróbować taśmę, gdzie ją można kupić i jak działa?Może ktoś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.04.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Kupisz w profesjonalnej hurtowni pokryć dachowych. Może ja zastosować o ile obróbki i rynny nie są z blachy ocynkowanej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts