Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komfortowy system utrzymania rządanej temperatury

Tomasz Brzęczkowski

Recommended Posts

Mariaż powietrznej pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem sprawdził się doskonale. Dla tych wszystkich co jak najwięcej planują zrobić metodą gospodarczą.

Na izolowanej podłodze układa się elektryczne ogrzewanie podłogowe ( maty, kable folie... zależnie od wykończenia powierzchni ) z termostatami w każdym pomieszczeniu.

Na ścianie domu montujemy niewielką pompę ciepła kanałowy.jpg - zasilającą kanałówkę - o tu zestaw przygotowany do montażu Mitsu....jpg - do kanałówki dorabiany jest kolektor ( może być taki sam jak skrzynka rozdzielcza z wentylacji DSCN3279.jpg pompa ciepła dystrybucja.jpg Nawiewy montowane są 20-90cm nad podłogą w pokojach - wywiew w głównym przedpokoju. Taka pompa zapewnia ogrzewanie powietrza ze średnim zimowym COP powyżej 3 i spokojnie grzeje nawet przy bardzo dużych mrozach. A latem zapewnia przyjemny chłód.

Koszt instalacji porównywalny jest z ogrzewaniem na paliwa stałe .

"Mariaż" - sprawdzany był przez ostanie 4 zimy.

Jak pożenić taką pompkę z istniejącą instalacją WM, ile kosztuje taka pompka ?
Odradzam !

- To jest powietrze z recyrkulacji !!!

- Wentylacja ma stały strumień niezależny od temperatury.

To by nie był mariaż a mezalians !

Kanały izolowane i skrzynka - są tak tanie, że łączenie nie ma sensu - wentylacja jest konieczna wszędzie i non stop, grzanie i chłodzenie - niekoniecznie!

koszt... zależy od firmy - ale tak od 4000 zł to można na dom izolowany 150m2 spokojnie kupić - testowałem - Toshibę, Fujitsu LG i Mitsubishi

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Odradzam !

- To jest powietrze z recyrkulacji !!!

- Wentylacja ma stały strumień niezależny od temperatury.

To by nie był mariaż a mezalians !

Kanały izolowane i skrzynka - są tak tanie, że łączenie nie ma sensu - wentylacja jest konieczna wszędzie i non stop, grzanie i chłodzenie - niekoniecznie!

koszt... zależy od firmy - ale tak od 4000 zł to można na dom izolowany 150m2 spokojnie kupić - testowałem - Toshibę, Fujitsu LG i Mitsubishi

Jest mały kłopot ... o ile na poddaszu i stryszku nie ma problemu (prawie szkieletor, 30cm wełny itd), problem pojawia się na dole. Mam jeden kanał fi100 nadmiarowy do otwartego salonu - jego można wykorzystać do nadmuchu ale co z resztą , nie ma fizycznej możliwości "puszczenia" dodatkowych kanałów - wsio zabudowane - nie do ruszenia ;)

Obecnie wentylacja pracuje 3-4x na 24h po 2h -jeszcze nie mieszkam , ale wykańczam i jak dla mnie jest ok , wilgotność na poziomie 32% - 38%

Myślałem nad tanią klimą kanałową coby latem wieczory zrobić chłodniejsze a jesienią i wiosną dogrzać troszkę.

Panie Tomku , pomijając fakt że Pan nie poleca , to jak to fizycznie rozwiązać ? Zamontować na nawiewie z reku. W reku wyłączyć wiatrak nadmuchowy + zrobić sprzężenie zwrotne z nawiewu pompki na pomieszczenia do wywiewu z pomieszczeń na reku coby wymiennik nie zamarzał zimą ? [Włączają się równocześnie klima+reku wywiew - sterowanie to nie problem ;) ]

schem.jpg

Edytowane przez adkwapniewski

A co z CWU? Z grzałki?

Nie lepiej jedna PC do wszystkiego zamiast kombinować kable, powietrzna PC i grzałka?

Nigdy fachowcy nie łączyli funkcji ogrzewania wody i domu. Jedno działa cały rok drugie pół roku. A co z cwu... zależy od zużycia. Przy sporym zużyciu zasobnik z pompą ciepła - to jest fabrycznie dopasowane urządzenie - moc/wydajność, czyli zapewni najmniejsze zużycie.

Jest mały kłopot ... o ile na poddaszu i stryszku nie ma problemu (prawie szkieletor, 30cm wełny itd), problem pojawia się na dole. Mam jeden kanał fi100 nadmiarowy do otwartego salonu - jego można wykorzystać do nadmuchu ale co z resztą , nie ma fizycznej możliwości "puszczenia" dodatkowych kanałów - wsio zabudowane - nie do ruszenia ;)

Obecnie wentylacja pracuje 3-4x na 24h po 2h -jeszcze nie mieszkam , ale wykańczam i jak dla mnie jest ok , wilgotność na poziomie 32% - 38%

Myślałem nad tanią klimą kanałową coby latem wieczory zrobić chłodniejsze a jesienią i wiosną dogrzać troszkę.

Panie Tomku , pomijając fakt że Pan nie poleca , to jak to fizycznie rozwiązać ? Zamontować na nawiewie z reku. W reku wyłączyć wiatrak nadmuchowy + zrobić sprzężenie zwrotne z nawiewu pompki na pomieszczenia do wywiewu z pomieszczeń na reku coby wymiennik nie zamarzał zimą ? [Włączają się równocześnie klima+reku wywiew - sterowanie to nie problem ;) ]

[ATTACH=CONFIG]253799[/ATTACH]

Po pierwsze !!! Nie wolno w okresie grzewczym wyłączać wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła ( choć i latem się nie zaleca .

Co do Pana przypadku - chłodzenie z góry jest OK! A o to Panu głównie chodzi . Grzanie z góry wiązałoby się z ciepłym powietrzem pod sufitem i niską wilgotnością . Strumień ciepłego powietrza jest większy od wentylacyjnego - a reku bierze wszystko z zewnątrz.

Radziłbym Panu pomyśleć o multisplicie nie kanałówce - lub ( gdy przy kanałówce Pan chce zostać - zastosować wentylator pod sufitem coś w tym rodzaju z8108547Q.jpg popularne w Stanach - pozwoli to wykorzystać ciepło spod sufitu

Nigdy fachowcy nie łączyli funkcji ogrzewania wody i domu

I to jest właśnie ten błąd, który wielu ludzi popełnia!

Najczęściej to jest tak.

Buduję nowy dom, wstawiam jakiegoś kopciucha, potem dokładam solary bo akurat są dotację i mam fajnie i tanio. A gówno prawda!

Domy i wodę powinno się grzać prądem, lub gazem. Jeżeli drogo wychodzi prąd to wstawiamy PC, jeżeli mamy gaz to powinniśmy go przynajmniej rozważyć do całości.

Łączmy CO i CWU!

Łączmy CO i CWU!
Ja napisałem tylko, ze fachowcy nie łącza ogrzewania dom i cwu. Chodzi o ekonomię zużycia i koszt budowy. Nie wiem jaki cel maja Pana apele nawołujące do złej roboty na tym wątku? Tu nie ma CO! Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Ja napisałem tylko, ze fachowcy nie łącza ogrzewania dom i cwu. Chodzi o ekonomię zużycia i koszt budowy. Nie wiem jaki cel maja Pana apele nawołujące do złej roboty na tym wątku? Tu nie ma CO!

Złej roboty?

Dla ciebie kable, PC powietrzna z rozprowadzeniem kanałami po pomieszczeniach i grzałka to jest dobra robota?

Gdzie sens, bo go nie widzę?

Złej roboty?

Dla ciebie kable, PC powietrzna z rozprowadzeniem kanałami po pomieszczeniach i grzałka to jest dobra robota?

Skupmy się na temacie.

Jezeli Pana interesuje dlaczego fachowcy nie łaczę systemu ogrzewania domu z systemem ogrzewania ciepłej wody - to chętnie wyjaśnię. Podobnie jak mogę Panu wyjaśnić dlaczego niefachowo jest synonimem złej roboty.

Uprzedzę też pewne sprawy... Szanowny Panie Liwko - nie jestem też bolszewikiem i nie uznaję tezy, że większość ma zawsze rację. Większość monterów i projektantów chce zarobić nie patrząc na interes inwestora. Ale jak zaznaczyłem we wstępie tego wątku:

Dla tych wszystkich co jak najwięcej planują zrobić metodą gospodarczą. a ci fachowcy budują dla siebie i powinni wiedzieć jak zrobić to prawidłowo.

Gdzie sens, bo go nie widzę?
Może Pan jest jeszcze w epoce pomp ciepła do CO z gruntowym dolnym źródłem - w latach 90-tych firma Leonard takie robiła. Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

To nie o tym wątek - ale napiszę Panu Liwko - Główną przyczyną, że w XX wieku są jeszcze kotły na paliwa stałe - są sprzedający i montujący stare ( z gruntowym dolnym źródłem) drogie ( droższe od kotłowni węglowych) pompy ciepła - zaprzęgane do pośredniego ogrzewania centralnego. Droga i niefachowa robota - napędza klientów innym. Tak więc proszę się zastanowić- jest Pan de facto propagatorem ogrzewania węglem!

To nie o tym wątek - ale napiszę Panu Liwko - Główną przyczyną, że w XX wieku są jeszcze kotły na paliwa stałe - są sprzedający i montujący stare ( z gruntowym dolnym źródłem) drogie ( droższe od kotłowni węglowych) pompy ciepła - zaprzęgane do pośredniego ogrzewania centralnego. Droga i niefachowa robota - napędza klientów innym. Tak więc proszę się zastanowić- jest Pan de facto propagatorem ogrzewania węglem!

Co za bzdury..!

System kabli, PC P-P i grzałki wyjdzie taniej od jednej PC (niekoniecznie gruntowej) ???

I chciałbym zauważyć, że na forum jesteśmy na TY. Taka netykieta obowiązuje.

"Tłumiki" DEC fi 100 + optimal 400 , miała być luna ale optimal ma wiatraki DC ... nie trzeba się babrać z trafo mam "płynną" regulację

Czerpnia , wyrzutnia + doloty do skrzynek fi200 (też na DEC`ach)

Ma Pan zabudowana instalację? Jest dojście do skrzynki rozdzielczej?

Co za bzdury..!

System kabli, PC P-P i grzałki wyjdzie taniej od jednej PC (niekoniecznie gruntowej) ???

I chciałbym zauważyć, że na forum jesteśmy na TY. Taka netykieta obowiązuje.

Z eetykietą ( obrażaniem i brakiem kultury na forach) też pozwolę się nie zgadzać.

Nie wiem co Pan nazywa bzdurą:

Robienie drogiej i mało sprawnej pompy?

Zakładanie pompy ciepła bez jej naturalnej zalety - chłodzenia

Izolowanie domu i komfort termiczny z precyzyjnego ogrzewania podłogowego

Decentralizacja źródeł na wypadek awarii

??? Może Pan się określić i wymienić choć jedną zaletę pomp ciepła z gruntowym dolnym źródłem grzejącym dom i cwu??? Choć jedną zaletę? Może Pan?

Może Pan się określić i wymienić choć jedną zaletę pomp ciepła z gruntowym dolnym źródłem grzejącym dom i cwu??? Choć jedną zaletę? Może Pan?

Ja mogę bo ją mam, a ty?

Jest tania, DZ może być wykorzystane jako GWC, grzeje tanio CO, grzeje tanio CWU, tanio chłodzi. Coś pominąłem?

Ja mogę bo ją mam, a ty?

Jest tania, DZ może być wykorzystane jako GWC, grzeje tanio CO, grzeje tanio CWU, tanio chłodzi. Coś pominąłem?[/quote

Rachunek za prąd przeczy temu, że Pan ma! Ale to nie moja sprawa.

Montowałem na początku lat 90-tych i dziś to przestarzałe konstrukcje. Drogie i nie ma klimy!

Ps. Dziękuję za wymienienie zalet - wiedziałem, że nie ma ani jednej. To tylko przeszkadzanie w wątku i wmawianie Sobie, że się dokonało właściwego wyboru.

Ps. Dziękuję za wymienienie zalet - wiedziałem, że nie ma ani jednej. To tylko przeszkadzanie w wątku i wmawianie Sobie, że się dokonało właściwego wyboru.

Nie, to tylko udowadnianie tobie, że to co robisz to "druciarstwo". Wyjdzie drożej i gorzej.

I nikt tu nie mówi o pompie gruntowej (sam żeś to wymyślił), natomiast mowa o jednej pompie do taniego CO i taniej CWU!

Po jakiego grzyba komplikować system i udowadniać, że się jest wielbłądem?

Z mojej strony EOT.