Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 100m2 po raz sto pierwszy :)

Olek88

Recommended Posts

Witam.

Stałem się posiadaczem domu który chcę rozbudować z 80 do 100m2.

Dom zbudowany z suporeksu bez ocieplenia więc przy okazji dobudowy planuję wykonać ocieplenie z szarego styropianu (15 powinna być OK?) plus poddasze docieplone wełną.

ponieważ dom w pierwotnej formie był domem letniskowym, nie posiada centralnego ogrzewania którą oczywiście chcę mieć. (nie ukrywam, że aranżacja kotłowni w tak małym domu była by dla mnie dużym wyrzeczeniem ale jeśli będzie miało to racjonalne przełożenie na późniejsze użytkowanie to mogę rozważyć taką opcję.

moje wymagania co do ogrzewania

- jeśli już musiałbym się nim zainteresować to maksymalnie raz na 2 dni

- akceptuje wydatek roczny na ciepłą wodę i opał 3-4 tys zł przy normalnej zimie

- planuje wydać na tą instalację maksymalnie 15-20tys zł ale oczywiście nie upieram się ( nie liczę tu grzejników itp) chodzi mi o piec i instalację dającą możliwość uzyskania ciepła w domu.

podłączenie gazu ziemnego będzie problemem bo jeden z sąsiadów po drodze się sprzeciwia a do nitki gazowej dzieli mnie jakieś 170-200m

Czy takie koszty instalacji i użytkowania przy gazie LPG są realne?

Czytałem na forum o piecach akumulacyjnych ale to też jest mebel w każdym pokoju a ten dom jest naprawdę mały

z góry dziękuję za pomoc

Gość Arturo72

moje wymagania co do ogrzewania

- jeśli już musiałbym się nim zainteresować to maksymalnie raz na 2 dni

- akceptuje wydatek roczny na ciepłą wodę i opał 3-4 tys zł przy normalnej zimie

- planuje wydać na tą instalację maksymalnie 15-20tys zł ale oczywiście nie upieram się ( nie liczę tu grzejników itp) chodzi mi o piec i instalację dającą możliwość uzyskania ciepła w domu.

To to po raz 101 :)

jw.zwiększ izolację i na ścianie i na stropie czy tam połaciach i grzej prądem.

Zwiększenie izolacji do 20cm grafitu i 30cm wełny w połaciach spowoduje zmniejszenie zapotrzebowania domu na ciepło do ok.50kWh/m2/rok,dołożenie WM z reku dalszy spadek do ok.40kWh/m2/rok.

Takie zapotrzebowanie daje Ci zużycie energii na ogrzewanie w tym domu do 5000kWh(4000kWh z reku) na c.o i powiedzmy 3000kWh na cwu czyli w sumie 8000kWh rocznego zużycia energii.

I teraz pytanie,czy istnieje możliwość wykonania wylewki z wodnym ogrzewanie podłogowym.

Jeśli tak to spokojnie będziesz grzał prądem w II taryfie gdzie cena 1kWh to ok.0,3zł czyli Twoje 8000kWh da ok.2400zł rocznie za c.o+cwu i chyba nie muszę pisać jak jest to komfortowe użytkowanie.

Koszt instalacji całości to ok.3,5tys.zł czyli piecyk elektryczny do c.o(2,4tys.zł)+bojler(0,8tys.zł )+podłączenie tego(0,5tys.zł)

Grzejników mówisz nie liczysz także ja także nie liczę wodnej podłogówki.

Jeśli jednak nie ma możliwości wykonania wylewki to rozważ ogrzewanie domu powietrzem czyli pompą ciepła powietrze-powietrze.Koszt trochę większy bo ok.5-8tys.zł ale Twoje 5000kWh dadzą ok.2000kWh+3000kWh na cwu czyli w sumie 5000kWh,niestety albo stety będziesz grzał tylko w I taryfie bo nie będziesz miał gdzie akumulować ciepła,gdzie cena 1kWh to ok.0,55zł czyli Twoje 5000kWh dadzą ok.2700zł rocznie ale odpada Ci koszt grzejników.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
a jak ma się do tego koszt użytkowania i instalacji pompy ciepła w takim domu?

Jeśli masz możliwość zrobienia wylewki a nie chcesz prądu i lepszej izolacji czyli zapotrzebowanie na ciepło wzrośnie do 60-70kWh/m2/rok co w Twoim domu da max.7000kWh za c.o+3000kWh za cwu czyli w sumie 10000kWh.

Przy pompie powietrze-woda bo tutaj to najrozsądniejsze rozwiązanie jeśli chodzi o typ pompy przy wylewce to Twoje 10000kWh da max.4000kWh i spokojnie możesz grzać w II taryfie czyli roczne rachunki za c.o+cwu to ok.1200zł

Pompa ciepła,sądzę,że 7kW by stykła czyli koszt ok.14tys.zł+zasobnik cwu 300l ok.2tys.zł i montaż tego ok.3tys.zł.

Edytowane przez Arturo72

Dzięki za wyczerpujące informacje- opcji pompy ciepła nie brałem pod uwagę wcale ale nie jest to tak drogie rozwiązanie jak się spodziewałem.

co do wylewki to na powierzchni 50 metrów ze względu rozbudowy i adaptacji garażu na pokój i tak będą robione podłogi od podstaw więc nie było by problemu ale to tylko połowa, na drugiej połowie planowałem tylko zmianę paneli i glazury na nowe.

Gość Arturo72
Na Arturka weź dobrą poprawkę i będzie jako-tako.

Czarno na białym:

Przedstawię moje wyliczenia kosztów ogrzewania . Ceny kotłów, instalacji itd. są jak najbardziej reale i liczone na podstawie rzeczywistych cen obowiązujących na tą chwilę.

Według OZC zużycie roczne na ogrzewanie przy temperaturze w domu 22 stopnie wyniesie 5300 kWh, powiększyłem tą wartość o 10% na poczet ewentualnych mostków termicznych do 5900 kWh. Na CWU przyjąłem 3000 kWh. W tej chwili jest Nas dwójka ale niedługo będą dzieci to zużycie wzrośnie a ogrzewanie to inwestycja długofalowa. Z resztą żonie marzy się wanna bo aktualnie w mieszkaniu mamy tylko prysznic, więc zużycie będzie pewnie spore.

Podłogówki nie liczę bo i tak będzie czy przy gazie czy przy PC.

Cena gazu liczona zgodnie z cennikiem PGNiG. Kocioł kondensacyjny, sprawność na poziomie 97-98% więc straty pominąłem jako nieistotne. Przyjąłem 9,8 kWh z m3 gazu co jak czytam mało się ma do rzeczywistości, ale niech będzie tak jak podają.

Cena prądu za pomocą kalkulatora http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php. Przyjąłem zużycie prądu na rok 2600kWh gdy nie ma ogrzewania PC czy czystym prądem w taryfie G11. Przy ogrzewaniu PC zmiana taryfy na G12, zużycie prądu w poszczególnych taryfach noc/dzień CO 90/10; CWU 75/25; prąd bytowy 30/70. Średnia wychodzi 65/45 PC PW, 75/25 kable.

Dystrybucja/Sprzedawca prądu to PGE, w przypadku zmiany sprzedawcy cena by była niższa o 5gr/kWh ale dla wyliczeń przyjąłem że za wszystko odpowiada PGE.

Koszt 1 kWh z gazu w taryfie W2.1 to 0,2636

Koszt 1 kWh prądu przy założeniach jak wyżej to 0,3338

Są to ceny brutto uwzględniające wszystko, ceny końcowe do zapłaty.

Koszt instalacji gazowej:

Przyłącz ze skrzynką - 1800

Przyłącz ze skrzynki do domu 40m, wraz z instalacją w środku 5m - 4000

Projekt przyłącza od skrzynki, wraz z projektem instalacji wewnętrznej w domu liczę około 1000, tutaj nie jestem pewny ile.

Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem - 5000

Komin do kotła przez ścianę lub dach - 350

Montaż pieca i pierwsze uruchomienie (gwarancja) - 600zł

Sterownik pogodowy - 100

Spięcie kotła z instalacją - 400

---------------------------------------------------------------

SUMA - 13250 zł

Roczne koszty dodatkowe :

- przegląd instalacji gazowej i kominowej (wymóg ubezpieczenia) - 150

- przeglądu kotła nie liczę ale pewnie pasowało by doliczyć (gwarancja)

- koszt prądu na pompki CO i CWU, automatykę itd. - 100

Suma: 250 zł

Roczny koszt CO i CWU - 8900 kWh x 0,2636 = 2346 zł

Roczny koszt CO i CWU z opłatami dodatkowymi 2596 zł

Instalacja - 13250 zł

Koszt instalacji PC PW:

Koszt zwiększenia mocy z 14 na 17kW (prawdopodobnie niepotrzebny) - 210

Podłączenie elektryczne PC z zabezpieczeniami - 300

Spięcie PC z zasobnikiem CWU i podłogówką - 1200

Zasobnik CWU do PC - 3000

PC PW Panasonic Aquarea 7kW jednofazowa ogrzewanie/chłodzenie KIT-WC07CE5 - 16094 z montażem bez podłączenia hydraulicznego (na allegro ceny za wersję bez chłodzenia zaczynają się od 14320 zł z montażem, ja mam za daleko do nich i cena wychodzi podobna jak u lokalnego dystrybutora)

SUMA: 20804zł

Kosztów dodatkowych typu pompka CO, CWU brak, uwzględnione w COP PC.

Do obliczeń przyjąłem średnioroczny COP wraz ze wszystkimi pompkami, automatyka równy 2,3. Gdzieś widziałem na forum opomiarowaną PC i wychodziło trochę wyżej ale lepiej się mile zaskoczyć. Z resztą jednej zimy wyjdzie wyższy drugiej niższy.

Roczny koszt CO i CWU - 8900 kWh / 2,3 x 0,3338 = 1292 zł

Roczny koszt CO i CWU 1292 zł

Instalacja - 20804 zł

Buduję z kredytu, więc PC muszę kupić na kredyt, a tym co oszczędzę na ogrzewaniu sukcesywnie nadpłacam kredyt za PC żeby odsetki wyszły jak najmniejsze więc różnica w instalacji musi zostać powiększona o jakieś 16-17%.

Różnica instalacji między gazem/PC PW - 20804 - 13250 = 7554 x 1.16 = 8762 zł.

Różnica w rocznych kosztach ogrzewania PC PW/gaz - 2596 - 1291 = 1305 zł.

Zwrot w 8762/1305 ~ 6.7 roku. Czyli jak widać w moim konkretnym przypadku opłaca się inwestować w pompę ciepła.

Nawet licząc amortyzację kotłów i całkowitą wymianę kotła gazowego 5000/10lat, pompy ciepła 14000/15 lat (przypuszczam że ceny PC PW spadną, nie trzeba też będzie może wymieniać wszystkiego tylko może agregat czy kto tam wie co) to zwrot wydłuża się w czasie do 10 lat ale jest to w dalszym ciągu szybciej niż przewidywana żywotność PC PW.

Dla porównania jeszcze szybka kalkulacja ogrzewania czystym prądem i kablami w podłodze. Po ponownym przeliczeniu zużycia prądu w taryfach, ble ble ble cena kWh prądu wyniesie 0,3268.

Nakład instalacyjny na kable i CWU jakieś 8000 zł, tutaj przypuszczam więc jak coś źle piszę niech mnie ktoś poprawi.

Koszt roczny ogrzewania 8900 x 0,3268 = 2908 zł

W stosunku do gazu wychodzi tylko 313zł drożej.

Za to koszty instalacyjne są niższe o 13250+3500(podłogówka)-8000 = 8750 zł. Oszczędzam jeszcze na odsetkach od kredytu i tu różnica zwiększa się już do 15225 co wystarcza na kompensację prawie 50 lat większych nakładów finansowych na ogrzewanie rok rocznie.

W stosunku do PC PW wychodzi drożej o 1644zł.

Koszty instalacyjne są niższe o 20804+3500(podłogówka)-8000 = 16304 zł. Odsetki od kredytu będą niższe bo za różnicę w ogrzewaniu która jest dość spora nadpłacam kredyt i tutaj rośnie tylko do 21195 zł. PC PW zwraca się w niecałe 13 lat, czyli dalej w okresie przewidywalnej jej żywotności. A nie jestem uzależniony od jednego źródła energii bo do wodnej podłogówki mogę później podpiąć cokolwiek innego w późniejszym czasie, a do zasilenia PC w przypadku braku prądu wystarczy generator.

Uwzględniając amortyzację kotła gazowego 5000zł/10lat to ogrzewanie kablami wychodzi nawet taniej niż gazem, czyli nigdy się nie zwróci gaz.

W przypadku PC PW jest to 40 lat, pompa ciepła po tym czasie dawno się rozpadnie czyli także nigdy się nie zwróci.

Jak widać z załączonych obliczeń nie uwzględniając amortyzacji urządzeń grzewczych najkorzystniej wychodzi PC PW, uwzględniając za to amortyzację kotłów to bezsprzecznie najkorzystniej wychodzą kable i czysty prąd. Wraz ze wzrostem cen prądu różnica między kablami/PC PW będzie maleć, ale będzie to prawdopodobnie w sposób mało zauważalny.

Nie mam zielonego pojęcia czy kable grzejne mogą się zepsuć (przepalić?) a wtedy koszt ich wymiany może być znaczy bo trzeba zdzierać podłogi, kuć wylewki i wszystko robić od nowa, dlatego nie uwzględniałem tego w obliczeniach. Jak ktoś ma dane na temat żywotności takich kabli to chętnie posłucham. Jeżeli ktoś znajdzie jakieś błędy w wyliczeniach to też chętnie posłucham bo czas na wybór ogrzewania zbliża się nieubłaganie, wstępnie typuję PC PW.

Wyliczenia są dla mojego konkretnego przypadku, dla moich konkretnych cen energii i kosztów instalacyjnych.

Porównanie kosztów instalacji i ogrzewania większości popularnych systemów. Dla ekogrochu założyłem dodatkowe 4m2 kotłowni po 2000zł za metr jako koszty instalacyjne (wymóg wielkości kotłowni między piecem gazowym a ekogrochem), oraz 500zł rocznie jako rekompensatę za podkładanie do pieca, przywożenie opału, czyszczenie itd. Jakby ekogroszkowcy chcieli mnie zakrzyczeć to mam głęboko w nosie argumenty że kotłownię można wykorzystać do czegoś innego czy że i tak jest w domu jakaś kotłownia. Wujek ma to cudo i klnie na czym świat stoi, wszędzie pył, kurz. W pracy siedzę długo, więc żona by musiała się tym zajmować. Różnica między 6 a 10 m2 kotłowni w przeliczeniu na pieniądze jest spora, a koszt to koszt. Założyłem jeszcze wstawienie do kotłowni bufora bo tak małych kotłów na mój dom nie robią, przy tym sprawność kotła myślę że w granicach 75% wyjdzie. Bez buforu sprawność kotła zakładałem 65% i wychodziło drożej niż założyć go. Wszystko liczyłem z kosztem amortyzacji urządzeń grzewczych, bo liczenie bez tego to jak mierzenie długości pewnej części ciała razem z kręgosłupem.

Według OZC zużycie roczne na ogrzewanie przy temperaturze w domu 22 stopnie wyniesie 5300 kWh, powiększyłem tą wartość o 10% na poczet ewentualnych mostków termicznych do 5900 kWh. Na CWU przyjąłem 3000 kWh. W tej chwili jest Nas dwójka ale niedługo będą dzieci to zużycie wzrośnie a ogrzewanie to inwestycja długofalowa. Z resztą żonie marzy się wanna bo aktualnie w mieszkaniu mamy tylko prysznic, więc zużycie będzie pewnie spore.

Podłogówka robiona "tymi ręcoma" więc koszt dużo mniejszy niż ułożenie przez firmę. W tym drugim przypadku dodatkowo przemówi to na korzyść kabli w wylewce.

[TABLE=class: grid, width: 500, align: left]

[TR]

[TD][/TD]

[TD]Gaz[/TD]

[TD]PC Gruntowa[/TD]

[TD]Kable[/TD]

[TD]PC PW[/TD]

[TD]Ekogroch[/TD]

[TD]Kocioł prąd[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Instalacja[/TD]

[TD]17000[/TD]

[TD]42400[/TD]

[TD]7100[/TD]

[TD]23604[/TD]

[TD]24900[/TD]

[TD]9597[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Ogrzewanie[/TD]

[TD]3102[/TD]

[TD]2408[/TD]

[TD]2832[/TD]

[TD]2288[/TD]

[TD]2651[/TD]

[TD]3265[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Do dalszych obliczeń wziąłem jedynie te które są przeze mnie akceptowalne. Z resztą instalacja z ekogroszkiem wychodzi w instalacji i użytkowaniu drożej niż PC PW więc nie ma sensu o niej myśleć nawet. Pompa ciepła gruntowa to przerost formy nad treścią do tak małego domu i się nie zwróci.

Po lewej lata, po prawej sumaryczne koszty za dany okres. Okres skróciłem do 30 lat bo na ten okres mam kredyt a na dłużej nic się nie zmienia. Różnice się jedynie powiększają. Na zielono najtańsza opcja, na brązowo najdroższa. Po prawej jeszcze kolumna z kablami w wylewce ale ona u mnie odpada z powodu uzależnienia od prądu ale wrzuciłem dla porównania. Uwzględniłem już chyba wszystko co się dało uwzględnić. Wszystkie obliczenia są robione w stosunku do kotła elektrycznego. Droższa instalacja pompy ciepła czy gazu kupiona na kredyt i odsetki od tego uwzględniłem, prognozowałem 2% wzrost cen nośników energii co rok. Cena kWh z gazu 0,2642, cena kWh prądu 0,35. Obliczenia są prawdopodobnie zrobione na korzyść gazu, bo i założyłem 9.8 kWh z m3 gazu a tyle zapewne nie wyjdzie, a i COP pompy przyjąłem 2.3 który jest pewnie zaniżony.

Jak widać kable są najtańsze ze wszystkich systemów aż do 22 roku. Jak ktoś zamierza w domu krócej mieszkać to nie ma sensu pchania się w cokolwiek innego. Tutaj akurat założyłem sprawność na 110% dla kabli bo nie ma strat na instalacji przesyłowej jaką jest podłogówka, a nie chciało mi się zaniżać sprawności pozostałych systemów.

http://images65.fotosik.pl/856/16bb21fd745d88f0.jpg

Wyliczenia są dla mojego konkretnego przypadku, dla moich konkretnych cen energii i kosztów instalacyjnych. Ale przynajmniej jest już porównanie dla małego domu o dobrym ociepleniu. Dla większego domu i mniejszego ocieplenia wyjdzie inaczej. Jak będę miał chwilę wolnego czasu to przeliczę dla większego domu i słabiej ocieplonego.

Gość Arturo72
karoka65 a Ty masz jakieś inne ciekawe propozycje? :)

Zapewne "ekologiczne" ogrzewanie węglem z "ekologicznego" węgla wydobywanego z kopalń pod moim domem ;)

Dla potomnych i wzrokowców. Po uaktualnieniu wszystkich danych według wyżej zamieszczonych wytycznych moje tabelki prezentują się następująco.

[ATTACH=CONFIG]253917[/ATTACH]

Ci co chcą wyciągną wnioski, Ci co nie chcą to pewnie jakby im tłukł je do głowy to nic to nie da. Jak komuś nie pasuje, to ma problem bo to są moje tabelki. Chce ktoś się kłócić zapraszam do wypełnienia samemu całego arkusza i pokazania obliczeń, będzie jakaś podstawa do porównania.

Im większy dom, im gorzej ocieplony tym bardziej opłaca się PC gruntowa a nie powietrzna.

Edytowane przez Arturo72

Na Arturka weź dobrą poprawkę i będzie jako-tako.

Myślę że chociaż tak z 50% :)

Komin jednak wybuduj od czego będą chcieli Cię odwieźć pompiarze, każdy z nich ma.

Wiesz zawsze jakieś drzewo może się zwalić na druty a jak mróz za oknem to już tak różowo niema.

Do tego trochę gotówy na kominek.

Wiesz jak mróz przyciśnie, to tak dla klimatu jednak trzeba będzie w salonie zrobić kotłownię :)

Środki na robactwo z tego drewna do kominka to już pikuś, to będą grosze w tej całej inwestycji, hehe.

Zwykły kocioł z buforem pewniejsze rozwiązanie, pompki można UPSem zasilić.

Gazu piszesz brak.

Gość Arturo72
Artur znowu podpierasz się jakimś autorytetem, może to Twoje następne konto ?

To jest tylko i wyłącznie matematyka o której wiecznie truje,użycie kalkulatora o którym też wiecznie truje i zdrowego rozumu o którym też wiecznie truje.

Wynik tego wszystkiego będzie dla mnie łatwy do przewidzenia a dla Ciebie trudny do zaakceptowania z oczywistego powodu,Ty z tego żyjesz i dla Ciebie inwestor jest jedynie zapełnianiem kieszeni i niczym więcej...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Nie pamiętasz że nie tak dawno i Ty próbowałeś żyć z pompek ?

Może i dalej próbujesz ?

Mówiłem zmień profesję bo szybko splajtujesz, zacznij sprzedawać kotły na eko groszek :)

Matematyka Cię pokonała,skup się teraz na tym co komu wcisnąłęś i zacznij szukać starych szałasów bo tegoroczne normy nie dają Ci żadnego pola manewru oprócz oszukiwania inwestorów z nowych domów.

A tu w sprawie pompek:

Zwiększenie izolacji do 20cm grafitu i 30cm wełny w połaciach spowoduje zmniejszenie zapotrzebowania domu na ciepło do ok.50kWh/m2/rok,dołożenie WM z reku dalszy spadek do ok.40kWh/m2/rok.

Takie zapotrzebowanie daje Ci zużycie energii na ogrzewanie w tym domu do 5000kWh(4000kWh z reku) na c.o i powiedzmy 3000kWh na cwu czyli w sumie 8000kWh rocznego zużycia energii.

I teraz pytanie,czy istnieje możliwość wykonania wylewki z wodnym ogrzewanie podłogowym.

Jeśli tak to spokojnie będziesz grzał prądem w II taryfie gdzie cena 1kWh to ok.0,3zł czyli Twoje 8000kWh da ok.2400zł rocznie za c.o+cwu i chyba nie muszę pisać jak jest to komfortowe użytkowanie.

Koszt instalacji całości to ok.3,5tys.zł czyli piecyk elektryczny do c.o(2,4tys.zł)+bojler(0,8tys.zł )+podłączenie tego(0,5tys.zł)

Dla mnie kolejny nowy inwestor będzie takim samym inwestorem jakim ja byłem zanim zacząłem się budować.

Ja uzyskałem pomoc i nie mam syfu w domu i się tym potrafię podzielić.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ja jeszcze nikogo nie oszukałem, nie wiem co Ty masz na sumieniu bo różne rzeczy tu czytałem.

Ani ja nikomu kotła nie sprzedam ani Ty pompy jeśli ktoś nie będzie miał takiej woli.

Oszukałeś niejednego wciskając mu kocioł,który nie był w żaden sposób zasadny ekonomicznie do jego domu zamiast podpowiedzieć mu bardziej ekonomiczne rozwiązanie.

Cóż,jeleń nie wiedział i dał się wykorzystać,dlatego też chcę,żeby było jak najmniej jeleni bo Ty nikomu nic nie podpowiesz czyli nie powiesz mu prawdy.

A jak nie powiesz mu prawdy to co robisz ?

Ty a może Ty teraz z Liwko spółę założyłeś bo widzę od rana do ciemnej nocy na forum ludzi nawracacie do pompek ?

Ja jak każdy normalny człowiek pracuję, czasem jak mam chwilę to z fona coś przeczytam, także ta Wasza wzmożona aktywność jakaś dziwna mi się zdaje.

Z czego taki człowiek żyje, spłaca zaje..sty kredyt i nic nie robi cały dzień tylko na forum bazgroli pierdoły.

Gość Arturo72
Ty a może Ty teraz z Liwko spółę założyłeś bo widzę od rana do ciemnej nocy na forum ludzi nawracacie do pompek ?

Ponownie zacytuje bo masz problem podobnie jak większość sprzedawców "eko" z rozumieniem tekstu pisanego albo druga opcja,kłamiesz ?

Jeśli tak to spokojnie będziesz grzał prądem w II taryfie gdzie cena 1kWh to ok.0,3zł czyli

Jak napisałem, ja pracuję Arturek zawodowo, sprzedam piec to sobie dorobię i nie latam jak popieprzony cały dzień po forum jak Ty z Twoim kolegą.

Jeśli bym żył z tego to bardziej mi by pasowało tak latać jak Wam, a rzadko piszę, choć mam profil.

Ze dwa dni chyba ani jednego posta, a Ty ile ?