bocian123 09.04.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Buduje dom na działce obok starego powojennego domu który będzie burzony. Piwnica ma 2m wysokosci i jest calkiem pod poziomem gruntu. Zastanawiam się czy można by zrobić gwc żwirowe w takim piwnicy zostawiając posadzkę i metr ściany zaimponować nazywać kamieni przykryć styropian i zasypać. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.04.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Buduje dom na działce obok starego powojennego domu który będzie burzony. Piwnica ma 2m wysokosci i jest calkiem pod poziomem gruntu. Zastanawiam się czy można by zrobić gwc żwirowe w takim piwnicy zostawiając posadzkę i metr ściany zaimponować nazywać kamieni przykryć styropian i zasypać. Co o tym myślicie? Jeeezuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian123 10.04.2014 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Tak to bywa jak się używa słownika ze smartphona, oczywiście miałobyc "zaizolowac nasypac kamieni przykryc styropianem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.04.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 no właśnie - te SMARTfony - też tak mam i nienawidzę jak taki ze mnie debila robi, trzeba wyłączać --- a teraz jeszcze jakieś phablety powymyślali ci z północy, jakby tablety nie starczały a w temacie - całkiem możliwe że dało by się, choć jeszcze się z tym nie spotkałem - może ktoś inny podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.04.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Co znajdowało się wpiwnicy? Jest sucho? Brak pleśni, grzyba?Nie czuć stęchlizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 13.04.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Jeśli w piwnicy nie śmierdzi jak pisał poprzednik, nie mieszkasz w okolicy ze złożami uranu (radon), to niezły pomysł. Jednak ilość prac i koszty przystosowania tej piwnicy do roli GWC będą większe niż proste wykopanie rowu i wsadzenie tam zwykłego GWC rurowego. Teraz mój klient kombinuje nad GWC z trzech suchych studni, pomysłowość jest tu nieograniczona Operuję w okolicach Krakowa, gdzie mamy masę jaskiń i szczelin, też niegłupi pomysł aby z jakiejś jaskini zaciągnąć chłodny powiew historii:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Jeśli w piwnicy nie śmierdzi jak pisał poprzednik, nie mieszkasz w okolicy ze złożami uranu (radon), to niezły pomysł. Jednak ilość prac i koszty przystosowania tej piwnicy do roli GWC będą większe niż proste wykopanie rowu i wsadzenie tam zwykłego GWC rurowego. Teraz mój klient kombinuje nad GWC z trzech suchych studni, pomysłowość jest tu nieograniczona Operuję w okolicach Krakowa, gdzie mamy masę jaskiń i szczelin, też niegłupi pomysł aby z jakiejś jaskini zaciągnąć chłodny powiew historii:-) jak się człowiek nie ustawi, to zawsze d... z tyłu. jak nie obrzydliwe tworzywa sztuczne przy rurowym, to uran przy żwirowym... co ja mam wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 13.04.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Glikolowy - nie ma tworzyw sztucznych w ziemi (mających kontakt z powietrzem), nie ma problemu z podciśnieniem przy pracy z GWC czy bez. Tylko znowu jest kolejny dylemat: za 10k to lepiej kupić sobie solary, które dają rocznie 10x więcej ciepła niż GWC, przy niższej o połowę cenie (licząc z dotacją do solarów). Są więc 20x bardziej opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.04.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Glikolowy - nie ma tworzyw sztucznych w ziemi (mających kontakt z powietrzem), nie ma problemu z podciśnieniem przy pracy z GWC czy bez. Tylko znowu jest kolejny dylemat: za 10k to lepiej kupić sobie solary, które dają rocznie 10x więcej ciepła niż GWC, przy niższej o połowę cenie (licząc z dotacją do solarów). Są więc 20x bardziej opłacalne glikolowy od początku jest dla mnie zbyt dużym wydatkiem, więc odpada. zresztą sam o tym piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian123 13.04.2014 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 W piwnicy jest generalnie sucho lecz ostatnimi czasy dostawiony garaz zaczal przeciekac i widze ze na jednej ze scian wychodzi wilgoc.Zdecydowalem ze nie bede ryzykowal i zrobie GWC obok a wykopana ziemia zasypie piwnice. Odnośnie GWC glikolowego to wszystko fajnie prosty szybki montaz ale duza cena (gotowych zestawow), a zwirowe tanie i latwe do wykonania samemu (oczywiscie projekt trzeba zlecic) i jeszcze podobno oczyszcza powietrze. Polecam strone taniaklima tam sporo o tym pisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.04.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 ...i jeszcze podobno oczyszcza powietrze. Polecam strone taniaklima tam sporo o tym pisza Oczyszczają filtry, coś tam w tych kamieniach zostanie, ale nie należy wierzyć we wszystko co wypisują w internecie zresztą jak z Maciarewiczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts