Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC żwirowe w piwnicy po wyburzonym domu

Recommended Posts

Buduje dom na działce obok starego powojennego domu który będzie burzony. Piwnica ma 2m wysokosci i jest calkiem pod poziomem gruntu. Zastanawiam się czy można by zrobić gwc żwirowe w takim piwnicy zostawiając posadzkę i metr ściany zaimponować nazywać kamieni przykryć styropian i zasypać.

Co o tym myślicie?

Buduje dom na działce obok starego powojennego domu który będzie burzony. Piwnica ma 2m wysokosci i jest calkiem pod poziomem gruntu. Zastanawiam się czy można by zrobić gwc żwirowe w takim piwnicy zostawiając posadzkę i metr ściany zaimponować nazywać kamieni przykryć styropian i zasypać.

Co o tym myślicie?

Jeeezuuuu :jawdrop:

no właśnie - te SMARTfony - też tak mam i nienawidzę jak taki ze mnie debila robi, trzeba wyłączać ;) --- a teraz jeszcze jakieś phablety powymyślali ci z północy, jakby tablety nie starczały

a w temacie - całkiem możliwe że dało by się, choć jeszcze się z tym nie spotkałem - może ktoś inny podpowie

Jeśli w piwnicy nie śmierdzi jak pisał poprzednik, nie mieszkasz w okolicy ze złożami uranu (radon), to niezły pomysł.

Jednak ilość prac i koszty przystosowania tej piwnicy do roli GWC będą większe niż proste wykopanie rowu i wsadzenie tam zwykłego GWC rurowego.

Teraz mój klient kombinuje nad GWC z trzech suchych studni, pomysłowość jest tu nieograniczona :-)

Operuję w okolicach Krakowa, gdzie mamy masę jaskiń i szczelin, też niegłupi pomysł aby z jakiejś jaskini zaciągnąć chłodny powiew historii:-)

Jeśli w piwnicy nie śmierdzi jak pisał poprzednik, nie mieszkasz w okolicy ze złożami uranu (radon), to niezły pomysł.

Jednak ilość prac i koszty przystosowania tej piwnicy do roli GWC będą większe niż proste wykopanie rowu i wsadzenie tam zwykłego GWC rurowego.

Teraz mój klient kombinuje nad GWC z trzech suchych studni, pomysłowość jest tu nieograniczona :-)

Operuję w okolicach Krakowa, gdzie mamy masę jaskiń i szczelin, też niegłupi pomysł aby z jakiejś jaskini zaciągnąć chłodny powiew historii:-)

jak się człowiek nie ustawi, to zawsze d... z tyłu. jak nie obrzydliwe tworzywa sztuczne przy rurowym, to uran przy żwirowym... co ja mam wybrać? ;)

Glikolowy - nie ma tworzyw sztucznych w ziemi (mających kontakt z powietrzem), nie ma problemu z podciśnieniem przy pracy z GWC czy bez.

Tylko znowu jest kolejny dylemat: za 10k to lepiej kupić sobie solary, które dają rocznie 10x więcej ciepła niż GWC, przy niższej o połowę cenie (licząc z dotacją do solarów). Są więc 20x bardziej opłacalne :-)

Glikolowy - nie ma tworzyw sztucznych w ziemi (mających kontakt z powietrzem), nie ma problemu z podciśnieniem przy pracy z GWC czy bez.

Tylko znowu jest kolejny dylemat: za 10k to lepiej kupić sobie solary, które dają rocznie 10x więcej ciepła niż GWC, przy niższej o połowę cenie (licząc z dotacją do solarów). Są więc 20x bardziej opłacalne :-)

glikolowy od początku jest dla mnie zbyt dużym wydatkiem, więc odpada. zresztą sam o tym piszesz :)

W piwnicy jest generalnie sucho lecz ostatnimi czasy dostawiony garaz zaczal przeciekac i widze ze na jednej ze scian wychodzi wilgoc.

Zdecydowalem ze nie bede ryzykowal i zrobie GWC obok a wykopana ziemia zasypie piwnice.

Odnośnie GWC glikolowego to wszystko fajnie prosty szybki montaz ale duza cena (gotowych zestawow), a zwirowe tanie i latwe do wykonania samemu (oczywiscie projekt trzeba zlecic) i jeszcze podobno oczyszcza powietrze. Polecam strone taniaklima tam sporo o tym pisza