Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie starej drewnianej podłogi (odchył 60mm)

Anja_

Recommended Posts

Witam serdecznie,

niedawno wprowadziłam się do starej przedwojennej kamienicy, powoli zaczęłam ją remontować, i do dnia dzisiejszego wszystko szło dobrze...

Za dobrze... Przejdę do konkretów nie mam pojęcia czym (jak) mam wyrównać podłogę w jednym z pokoi?

Pokój ma wymiary 3.8m na 6m, nierówność wynosi około 55-60mm (opada przy ścianach), podłoga to deski pomalowane farbą olejną a na nich dykta i na to chciałam położyć panele aczkolwiek nie sądziłam że podłoga ma aż takie odchyły. Dodam tylko że chciałabym uniknąć zerwania podłogi z uwagi na to że mogłabym zniszczyć swoją dotychczasową pracę (regipsy na stelażach), mało tego w górę tez z nową podłogą też nie mogę iść za wysoko ponieważ pomieszczenie jest bardzo niskie.

Będę wdzięczna za każdą radę,

Pozdrawiam Ania.

Dziękuję za podpowiedzi, powiem wam szczerze że stare kamienice mają dużo ograniczeń!

człowiek nie może zbytnio obciążyć stropu (wylewka), na poddaszu sufity są niskie, skosy, ściany krzywe (swoją drogą krzywizna ścian po źle położonym tynku, ja mam jeszcze szczytową ścianę postawioną pod skosem tak że żadnego mebla w rogu nie ustawię), podłoga to istne fale, do tego przechodzące tu i tam kominy i nieszczęsne piece kaflowe. Nie wspomnę o ograniczeniach finansowych i o tym że gdy się robi remont to trzeba gdzieś mieszkać więc nie może on trwać zbyt długo, na szczęście na głowę mi jeszcze nie kapie ;)

A co do tematu to zdecydowałam się położyć płyty OSB mam nadzieję że trochę poleżą, ale następnym razem zrywam podłogę i robię od początku piękną drewnianą podłogę.

pozdrawiam Anja