Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie otworu okiennego przed montażem okien

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wyboru okien wraz z roletami zewnętrznymi do nowo budowanego domu. Ściany domu mam z porothermu 25 i ocieplenie będzie 20cm. Roleta montowana będzie w nadprożu, które będzie zrobione w kształcie odwróconego schodka żeby roleta nie wystawała po za ocieplenie ściany. Dodatkowo to nadproże przed montażem rolety chce ocieplić styrodurem 2-3cm.

W jednej z firm sprzedającej okna zasugerowano mi żebym przed montażem okien ocieplił otwory okienne styrodurem 2-3cm. Ma to na celu wyeliminowanie przemarzania ściany przy ramie okiennej. Zastanawiam się jednak czy to nie będzie mieć wpływu na prawidłowy montaż okien i czy w przyszłości okna nie będą się przesuwać. W tym przypadku montaż proponowano mi kołkami bezpośrednio do ramy okiennej. Czy uważacie że to dobry pomysł?

co za kretyńska moda. O jakim przemarzaniu mowa?

To rozwiązanie ma ewentualny sens tylko przy montażu w murze jednowarstwowym.

Przy 2W jak u Ciebie stwarza tylko problemy montażowe

I tak musisz pozostawić luz między oknem a styrodurem, minimum 10 mm, normalne kotwy będą już wygięte za bardzo. Pozostaje montaż tylko na śruby i to odpowiednio długie, najlepiej minimum 200 - i tu ci dobrze zaproponowano

Edytowane przez nikt ważny

Tylko że w moim przypadku okno będzie zamontowane praktycznie na równo z murem (od strony zewnętrznej) tzn dokładnie cofnięte o ok 2 cm do środka. Na ramę okna dojdzie prowadnica do rolety. I w tym miejscu boję się że powstaną mostki termiczne.

to zmienia postać rzeczy

Choć ja testem zwolennikiem dodawania poszerzeń w takiej sytuacji lub, jeśli w systemie jest szersza ościeżnica to dawanie jej po bokach przy normalnej na górze i dole. Wtedy roletę wymierza się tak, jakby ościeżnica była normalna, i jest więcej miejsca na jej ocieplenie.

• 9 months później...
Mnie też to ciekawi.

W tym roku chcę zamontować okna a w przyszłym ocieplać ściany - dlatego chyba odpada montaż w warstwie ocieplenia.

Materiał ścian to silka 24cm.

jak musi być w ociepleniu - to robisz MOWO i masz pokój, ocieplisz kiedy będziesz chciał

lub robisz opaskę z styropianu, dajesz z zewnątrz taśmę rozprężną, kotwy JBD i też ocieplasz kiedy będziesz chciał

A co tego pomysłu z ocieplaniem wnęki - poza kłopotami związanymi z prawidłowym zmocowaniem okna daje tyle co nic ale było to już tu na FM wertowane i wyliczane dokładnie

• 2 years później...