matus20 10.04.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam, Jestem na etapie wyboru okien wraz z roletami zewnętrznymi do nowo budowanego domu. Ściany domu mam z porothermu 25 i ocieplenie będzie 20cm. Roleta montowana będzie w nadprożu, które będzie zrobione w kształcie odwróconego schodka żeby roleta nie wystawała po za ocieplenie ściany. Dodatkowo to nadproże przed montażem rolety chce ocieplić styrodurem 2-3cm.W jednej z firm sprzedającej okna zasugerowano mi żebym przed montażem okien ocieplił otwory okienne styrodurem 2-3cm. Ma to na celu wyeliminowanie przemarzania ściany przy ramie okiennej. Zastanawiam się jednak czy to nie będzie mieć wpływu na prawidłowy montaż okien i czy w przyszłości okna nie będą się przesuwać. W tym przypadku montaż proponowano mi kołkami bezpośrednio do ramy okiennej. Czy uważacie że to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.04.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) co za kretyńska moda. O jakim przemarzaniu mowa?To rozwiązanie ma ewentualny sens tylko przy montażu w murze jednowarstwowym.Przy 2W jak u Ciebie stwarza tylko problemy montażoweI tak musisz pozostawić luz między oknem a styrodurem, minimum 10 mm, normalne kotwy będą już wygięte za bardzo. Pozostaje montaż tylko na śruby i to odpowiednio długie, najlepiej minimum 200 - i tu ci dobrze zaproponowano Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matus20 10.04.2014 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Tylko że w moim przypadku okno będzie zamontowane praktycznie na równo z murem (od strony zewnętrznej) tzn dokładnie cofnięte o ok 2 cm do środka. Na ramę okna dojdzie prowadnica do rolety. I w tym miejscu boję się że powstaną mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.04.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 to zmienia postać rzeczyChoć ja testem zwolennikiem dodawania poszerzeń w takiej sytuacji lub, jeśli w systemie jest szersza ościeżnica to dawanie jej po bokach przy normalnej na górze i dole. Wtedy roletę wymierza się tak, jakby ościeżnica była normalna, i jest więcej miejsca na jej ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 10.04.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 A ja polecam podciąć mur na bocznych krawędziach zewnętrznych ok 5 cm w głąb i 5 cm na szerokość, wypełnić to styrodurem i zamontować okna tradycyjnie na kotwach. Da to podobny efekt jak zastosowanie poszerzeń po bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matus20 10.04.2014 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 lepiej zamontować na kotwach czy kołkami bezpośrednio przez ramy okienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 25.01.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Podciągnę temat, bo mnie też interesuje. Ciekawy artykuł jest na stronie: http://www.e-okna.pl/a/355,okna-w-domu-prawie-pasywnymZastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Sytuacja u mnie jest analogiczna jak na wstępie: porotherm 25 cm plus styropian 20 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 25.01.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mnie też to ciekawi. W tym roku chcę zamontować okna a w przyszłym ocieplać ściany - dlatego chyba odpada montaż w warstwie ocieplenia. Materiał ścian to silka 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.01.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Witam Mnie też to ciekawi. W tym roku chcę zamontować okna a w przyszłym ocieplać ściany - dlatego chyba odpada montaż w warstwie ocieplenia. Materiał ścian to silka 24cm. a to niby z jakiego powodu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.01.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Mnie też to ciekawi. W tym roku chcę zamontować okna a w przyszłym ocieplać ściany - dlatego chyba odpada montaż w warstwie ocieplenia. Materiał ścian to silka 24cm. jak musi być w ociepleniu - to robisz MOWO i masz pokój, ocieplisz kiedy będziesz chciał lub robisz opaskę z styropianu, dajesz z zewnątrz taśmę rozprężną, kotwy JBD i też ocieplasz kiedy będziesz chciał A co tego pomysłu z ocieplaniem wnęki - poza kłopotami związanymi z prawidłowym zmocowaniem okna daje tyle co nic ale było to już tu na FM wertowane i wyliczane dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_Tomek 08.12.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Odkopuję temat.Ocieplał ktoś szpaletę styrodurem (powiedzmy 2-3 cm)? Niby ciepło ma wtedy trudniejszą drogę ucieczki, ale nie jestem na 100% przekonany czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts