Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwojne drzwi zamiast wiatrolapu - nietypowy maly wiatrolap

wujaszek_j

Recommended Posts

Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale:)

Moje mieszkanie posiada wejście bezpośrednio z dworu - taka kilkurodzinna kostka z niezależnymi wejściami. Po otwarciu drzwi wchodzimy do "wiatrołapu". Piszę w cudzysłowu bo jest to wiatrołap tylko z nazwy - ma szerokość 1,5 metra ale długość tylko 60cm wiec jest bardzo mały i krótki. To rozwiązanie jest o tyle bez sensu, że i tak jeśli wchodzą dwie osoby to otwierają drugie drzwi i wchodzą w głąb mieszania wznosząc zimą cały bałagan. Poza tym wchodzą do domu przy otwartych jeszcze drzwiach zewnętrznych wiec wiatrołap traci sens. Otwarcie drugich drzwi powoduje też zaburzenie komunikacji w korytarzu i robi się wtedy niezły kocioł. Mieszkanie jest małe bo ok 50m i myśleliśmy nad likwidacja tego wiatrołapu - wyburzenie - ścianki działowej (wiatrołap jest zagospodarowanym kawałkiem korytarza). Niestety mamy obawy bo drzwi zewnętrzne metalowe nie są jakieś super ciepłe i w wiatrołapie czuć zimno przy niskich temperaturach. Technicznie jest możliwe zamontowanie drugiej ościeżnicy zaraz przy drzwiach wejściowych (wykorzystałbym drzwi od wiatrołapu od strony mieszkania). Drzwi to są 90tki wiec będzie to do siebie pasowało. Ogólnie w mieszkaniu było by więcej przestrzeni bo ten wiatriołap to tylko klitka gdzie tak naprawdę ledwo się może obrócić jedna osoba.

Pytanie brzmi; czy jeśli chodzi o ciepło w mieszkaniu, takie rozwiązani z podwójnymi drzwiami będzie wyraźnie gorsze niż wiatriolap czy raczej nie powinienem odczuć różnicy? Przy wejściu do domu zamiast odbić się od drugich drzwi i tak się je otwiera zanim zamknie się drzwi wejściowe wiec to ze mi więcej zimna wleci do mieszkania podczas wchodzenia jest bez znaczenia, chodzi mi raczej o izolacje cieplną przy zamkniętych drzwiach, Byc możne ten mały kawałek wiatrołapu to taka strefa buforowa i jest i tak lepszym rozwiazaniem niz podwojne drzwi? Dodam ze jesli zrobilbym podwojne drzwi to chcialbym dodac jakies ocieplenie np taka mate na drzwi z marketu (raczej na drzwiach zewnetrznych bo nie wiem czy na metalowych nie bedzie sie skraplala woda i mi to nie zajdzie wilgocia). Jakie jest Wasze zdanie?