Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O kim będą następne odcinki serialu?

Luśka

O kim będą artykuły w Muratorze?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. O kim będą artykuły w Muratorze?

• Krakowiacy
      0
    • G

Recommended Posts

Jak Pańczochy to i skarpetki z LOGO MURATORA sweterek glofik portwel, a może i samochód jakiś terenowo dostawczy z logo MURATORA :wink:

a co do studiów zaczynałem budowe jak na dziennych byłem a teraz jestem na zaocznych i budowa trwa dalej wtedy miałem mniejszą kontrole teraz wiekszą bo więceje czasu jest

Pozdrawiam :wink:

PS BK co jeszcze mozna wyprudukować z logiem MURATORA :wink:

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
A ja proponuję by napisać o dokonaniach osób które twierdzą, że potrafią wybudować dom 120-150 metrowy pod klucz (w tym zakup gruntu) za 100 000 zł.

Wowka, jesteś okrutnikiem :wink: Za tyle to się nie da zrobić. Nie wiem, czy 80 metrów dałoby radę za tyle zbudować. Zakup gruntu i przyłącza to w moim przypadku już było 54 tysiące. A to przecież nie była jakaś koszmarnie droga działka. To powiedzmy, że za pozostałe 46 tysięcy można postawić stan surowy..... Może można. Ale oczywiście bez szamba lub oczyszczalni i bez ogrodzenia. Nie mówiąc o całej reszcie, na którą składa się tyle kosztownych drobiazgów...

Marzanka - mój post został napisany nie bez powodu....

Na Forum jest całkiem pokaźna ilość postów napisana przez przeróżnych marzycieli i przesadnych optymistów. Wystarczy poszukać....

Np. Zbuduję dom za 100 000 zł na pewno mi się uda... i człowieka nie przekonują argumenty, że jest to kwota niestety zbyt skromna, nie przekonują argumenty, że nikt z Forumowiczów nie wybudował za taką kwotę domu pod klucz, (przynajmniej ja się z tym nie spotkałem by ktoś się na Forum tym pochwalił).

Za to autorzy takich postów podbudowują się wypowiedziami w rodzaju - trzymam kciuki! Na pewno dasz radę. Ja także za taką kwotę będę budować...

Niestety ale to są tylko zamierzenia....

Konfrontacja z rzeczywistością jest okrutna. Tym bardziej w obecnej sytuacji gdy wzrasta inflacja, wzrósł podatek Vat, zniesione zostały ulgi budowlane.

Możliwe, że rzetelny artykuł opisujący takie zderzenie nieuzasadnionych oczekiwań z prozą życia inwestora byłby orzeźwiający dla co poniektórych optymistów.

Pozdrawiam

Marzanka - mój post został napisany nie bez powodu.... Konfrontacja z rzeczywistością jest okrutna.

No cóż, nie da się dyskutować z faktami - masz niestety rację. Rozumiem także intencje. Faktycznie można władować się w niezły kanał przeceniając mocno swoje możliwości. I wtedy już ani mieszkania, ani domu..... Ogromny problem. Przyznam, że sama wyszłam z założenia że dom będzie mnie kosztował o 50% wiecej niż obliczył wykonawca. Wcale źle nie zrobiłam jak się okazuje. A to trzeba była lepiej zabezpieczyć fundamenty bo teren bardzo podmokły, a to doszedł koszt schodów, których miało nie być itp. A naprawdę mocno się pilnuję i z wielu symaptycznych marzeń rezygnuję. Ale też i nieoczekiwanie wygospodarowaliśmy ładną pralnię, suszarnię, garderobę i pokój "hobby" na górze, która miała być nieużytkowa :D

Ciekawa jestem kto budujac dom liczy na przykład koszt sprzętu do kuchni. Nawet jeśli nie będzie to płyta i piekarnik pod zabudowę, to przecież kuchnia, jakiś tam wyciąg i inne tego typu historie kosztują. A oświetlenie? Kto myśli o tym, że przecież jakoś trzeba oświetlić te pomieszczenia, a koszt anteny (jeśli za miastem to tylko cyfrówka pozostaje) i mnóstwo innych mniej lub bardziej zabawnych drobiazgów, na które w ogóle nie zwraca się uwagi szacując budowę.

• 2 weeks później...
A ja proponuję by napisać o dokonaniach osób które twierdzą, że potrafią wybudować dom 120-150 metrowy pod klucz (w tym zakup gruntu) za 100 000 zł.

Sama byłam marzycielką, chciałam wybudować dom za 130 k no i może by mi się udalo wybudować, gdybym się postarała bardziej, stan surowy zamknięty, ale urządzonego na pewno nie. I tak nie żałuję.

Pozdrawiam marzycieli :D