Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie gotowości instalacji do przyłaczenia

Recommended Posts

Witam

Od paru miesięcy staram się o przyłączenie mojej działki do sieci elektrycznej Tauron.

Na razie na działce nie ma żadnej zabudowy, jedynie kilka drzew;p W wrześniu planuje rozpocząć budowę domu metodą gospodarczą. W tym roku powstaną jedynie fundamenty. Na budowie bez prądu się nie da wiec zacząłem starania o przyłączenie działki do sieci. Po zglebieniu kilku tematów na forum muratora doszedłem do wniosku że korzystniej w moim przypadku jest "ominąć" taryfę budowlaną i postarać się o prąd docelowy - brak stałego abonamentu. Złożyłem wniosek o przydzielenie 9KW prądu trójfazowego do domku letniskowego. Dostałem warunki i umowę. Cena niewielka bo niecałe 600zł za przyłączenie jednak teraz mam pewien problem, mianowicie wraz z umową otrzymałem kwestionariusz Zgłoszenia gotowości instalacji do przyłączenia w którym muszę określić obiekt przyłączony. Jak mniemam nie może to być zwykły blaszany garaż z dyndającą żarówką;p

Podsumowując jeśli dobrze rozumiem sytuację to obecnym momencie powinienem postarać się o jakieś niedrogie pomieszczenie socjalna typu holenderka (bo taniej się chyba nie da ? ) Zaprosić do ów pomieszczenia elektryka który zatwierdzi mi zgodność instalacji z obecnymi normami i wystawi jakiś dokument i dopiero po tym wysłać do taurona Zgłoszenie gotowości instalacji do przyłączenia ?

Temat z powyższego linku tyczy się głównie zmiany taryfy na G11 by tego dokonać trzeba mieć, jak wnioskuje a tematu, przynajmniej stan zamknięty;p A ja mam gołą działkę;p Nie ma szans żebym otrzymał na starcie G11.

Moje pytanie dotyczące zakupu taniej holenderki nadal aktualne. Czy to dobre rozwiązanie ? Czy to przejdzie ?

Interesuje mnie na przykład coś takiego http://allegro.pl/hit-2014-dom-domek-letniskowy-domek-domy-hit-i4142806990.html

Edytowane przez Grafi_

Temat z powyższego linku tyczy się głównie zmiany taryfy na G11 by tego dokonać trzeba mieć, jak wnioskuje a tematu, przynajmniej stan zamknięty;]

Poczytaj dokładniej. Temat dotyczy tego, że dostawcę energii guzik obchodzi czy chałupa jest w stanie surowym otwartm czy zamknietym ani to czy chałupa w ogóle istnieje. Namiot masz i pod nim śpisz a farelką się dogrzewasz i za zużytą energię płacisz. Ważne abyś pod tym namiotem komercyjnej działalności nie prowadził bo wtedy to inna bajka.

Ok pozwolę sobie wszystko podsumować i proszę o weryfikację;)

Wiem że dla znawcy tematu rozmowa o takich podstawach może być irytująca ale proszę o wyrozumiałość dla laika ;p

Otrzymałem już warunki i umowę podpisaną przez tauron wraz z "Zgłoszenie gotowości instalacji do przyłączenia" z datą 04.2015

Rozumiem że na obecnym etapie nie robię nic tylko czekam aż przyjedzie ekipa z taurona i postawi mi skrzynkę na działce. Po tym zabiegu domyślam się że otrzymam jakąś pisemną informację że skrzynka znajduje się już przy mojej posesji i mogę ciągnąć kabel do zdeklarowanego w umowie obiektu. W umowie pisze o domku letniskowym ale skoro piszecie że to bez znaczenia to postawie blaszany garaż, zawiesze żarówkę i przekopie z ów skrzynki do mojego blaszaka kabel;) Hmm.. Ale do czego podpiąć drugi koniec kabla ? bo chyba nie do żarówki;p Kiedy otrzymam licznik? i kiedy odesłać "Zgłoszenie gotowości instalacji do przyłączenia" oraz co wpisać w rubryce "rodzaj przyłączanego obiektu" ;p ?

Edytowane przez Grafi_

Ale do czego podpiąć drugi koniec kabla ? bo chyba nie do żarówki;p

Nie przyszło Ci do głowy żeby wynająć elektryka? Będzie wiedział co zrobić z drugim jak i pierwszym końcem kabla. Podpisze się też na "zgłoszeniu" przyjmując odpowiedzialność, że "instalacja jest wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami". Wpisze też numer świadectwa kwalifikacji. Ty co wpiszesz? Link do muratora???

Edytowane przez zbich70

Trafiłem na ten wątek i powiem szczerze że i ja próbowałem zmienić taryfę z budowlanej na rormalną ;)

Dzwoniłem jakiś czas temu (12-18 msc temu) do PGE Warszawa Teren i kobieta poinformowała mnie że musze mieć odbiór budynku.

Mam wstawione okna, posadzki wylane, tynki zrobione, instalacje elektryczną oczywiście też wykonaną - pozostaje położenie podłóg ;)

Ktoś kto jest z tego rejonu mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda w chwili obecnej?

Dzięki za info.

Podzieli się ktoś swoją wiedzą w tym temacie ;p ?

Moje doświadczenia z działki rekreacyjnej z domkiem holenderskim.

Urzędnik ma procedury, a w procedurach stoi jak byk napisane, co ma mieć. Nie wolno mu sobie wyobrazić sytuacji, że masz coś, czego nie ma w jego procedurach.

Więc z pismem odmownym do sekretariatu, kiedy przyjmuje dyrektor, ze dwie godziny czekania, pięć minut rozmowy.

Dyrektor posłuchał, obejrzał zdjęcie domku holenderskiego, powiedział, że trzeba dopisać do procedury i od ręki podpisał zgodę.

Fizycznie na działce musi znajdować się skrzynka z wymaganymi zabezpieczeniami, wykonana zgodnie z przepisami, co potwierdza elektryk. Czy ona jest w domku, czy samodzielnie na słupku, to raczej nikogo nie obchodzi.

• 2 months później...

Witam serdecznie

Pozwolę się podpiąć do tematu. Mam podobna sytuację.

Jakiś rok temu złożyłem wniosek o przyłącze. W tym roku na wiosnę zostało wykonane. Skrzynka w granicy działki. Docelowo pod domek jednorodzinny. Zapłacone, umowa podpisana.

Usłyszałem od znajomego że jeśli do 9 miesięcy od wykonania przylecą nie podepnę się pod nie to dostane karę, bo on tak miał.

Zadzwoniłem więc do Taurona.

O karach nic nie wiedział ale nie są wykluczone. Poradził by zgłosić gotowość instalacji do podłączenia. Oni poinformują mnie pisemnie i przyjęciu zgłoszenia. I na tym zakończyć. Nikt na siłę nie będzie mnie zmuszał ani karał ze mam się podpiąć i pobierać prąd.

Taurona nie interesuje kto robił instalacje, można zrobić samemu, nie ma tez wymagań badań, jest tylko oświadczenie że jest zrobione ok. Jedynie potrzebny jest elektryk z uprawnieniami ważnymi do wpięcie się do skrzynki. I domu do którego ma byś instalacja poprowadzona nie musi być przy zgłaszaniu gotowości.

A jak bym chciał zamiast do doku posłać kabel do garażu wiaty, szopy itp do musiałbym mieć taryfę budowlaną C, jako plac budowy.

Przez telefon fajnie wszystko brzmiało tylko żeby teraz to poprzeć przepisami bo na gębę to miałbym pewne obawy.