Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy a duzy taras

Baka890

Recommended Posts

Witam

Jestem nowy na forum. To mój pierwszy post chociaz forum przegladam od dluzszego czasu :)

Mam pytanie do wszystkich zorientowanych.Mam zamiar kupic projekt domu na moja dzialke na ktorej jest wydany plan zagospodarowania przestrzennego. Dom musi miec dach skosny . I tak generalnie jest ale chcialem nad calym garazem zrobic wielki taras.. jednak architekt mowi ze moge jedynie 15% zabudowy zrobic z plaskim dachem. Moje pytanie brzi czy jest mozliwosc zeby to jakos przeskoczyc? jesli tak to gdzie sie z tym zwrócic?

Zeby rozjasnit troche sprawe wrzucam obrazek z tym jak ma to mniej wiecej wygladac... nad powierzchnia mieszkalna jest ok 200m2 dachu dwuspadowego natomiast nad garazem chcialbym zeby byl taras..

Zgóry dziekuje za odpowiedz

parter.jpg

Wniosek o rozpatrzenie? Hmmm....

Nie znam dokładnej treści planu, ale nie powinno być raczej problemu. Ale moze te 15% wynikać z jakiegoś zapisu w planie. Tam różne rzeczy już widziałem...

Jeśli chcesz być pewien co na to urzędnik, złóż zapytanie do gminy (bo to ona jest autorem MPZP) czy taki projekt spełnia zapisy planu. Ale urzędnicy i ich decyzje bywają dziwne: mogą np potraktować Twój garaż jako wolno stojący (bo prawie, że jest) i jeśli w planie jest zapis o zakazie dachów płaskich nad wolno stojącymi garażami, powiedzą, że się nie da. Wtedy przyda się taki, o którym pisze sSiwy12 :)

• 1 month później...

Witam

Temat ciagnal sie dalej i razem z projektntem przeslalismy do gminy pytanie o to jak oni ten projekt rozpatruja...dyskutowalo nad tym dwuch urbanistow i stwierdzili ze dach plaski moze byc tylko nad poieszczeniami gospodarczymi..w zwiazku z tym nie mam moziwosci zrobienia tarasu nad garazem...Czy juz nic nie mozna zrobic? szlag mnie trafia ze nie moge zrobic takiego projektu jak mi sie podoba...jestem zalamany..POMOCY

Zmień projektanta.

Z założenia projekt ma być dostosowany do wymogów MPZP, a nie odwrotnie.

Kumaty projektant "spowoduje", że garaż nie będzie odbierany (postrzegany) jako wolnostojący, tylko w bryle budynku.

Nie jestem projektantem, ani nie znam szczegółów MPZP, ale widzę co najmniej 3 sposoby aby zaadoptować ten projekt do warunków MPZP.

Zmień "garaż" na "pomieszczenie gospodarcze" ?

To jest rozwiazanie ostateczne poniewaz podatek za pomieszczenie gospodarcze jest 3 razy wyzszy niz za garaz...

Zmień projektanta.

Z założenia projekt ma być dostosowany do wymogów MPZP, a nie odwrotnie.

Kumaty projektant "spowoduje", że garaż nie będzie odbierany (postrzegany) jako wolnostojący, tylko w bryle budynku.

Nie jestem projektantem, ani nie znam szczegółów MPZP, ale widzę co najmniej 3 sposoby aby zaadoptować ten projekt do warunków MPZP.

Chyba naprawde bede musial zmienic bo nie usmiecha mi sie budowa domu z garazem pod dachem spadzistym....poprostu nie podoba mi sie to...

Czytalem na roznych forach ze gmniny nie robily problemow gdy robiono z dachu plaskiego nad garazem taras a u mnie jakos to nie przechodzi...

Siwy wspomniales ze widzialbys conajmniej trzy sposoby zeby to obejsc...mozesz zdradzic wiecej szczegolow tego planu ? ;)

Myslalme jeszcze nad tym zeby zeby wybudowac garaz jako faktycznie pomieszczenie pod dzialalnosc gospodarcza a potem jakos probowac to przekwalifikowac na garaz ze niby interes nie wypalil..ale zaznaczam ze jestem kompletnym laikiem w tych sprawach i nie wiem czy cos takiego wogole mozna zrobic....

Edytowane przez Baka890

To jest rozwiazanie ostateczne poniewaz podatek za pomieszczenie gospodarcze jest 3 razy wyzszy niz za garaz...

........................................................

Myslalme jeszcze nad tym zeby zeby wybudowac garaz jako faktycznie pomieszczenie pod dzialalnosc gospodarcza ....

Nie idź tą drogą, jest kręta i zawodna ........ i kosztowna - taniej wyjdzie zmiana projektanta.

I zwracam uwagę na:

A ty nie widzisz zasadniczej różnicy pomiędzy dachem płaskim a tarasem ?

Ty może nie ale prawdziwy projektant powinien widzieć.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem cytat

Obecnie podatek za garaż w bryle domu jest taki jak za pomieszczenie mieszkalne ..

W mojej gminie powiedzieli mi innaczej a dokladnie tak:

1m2 pow mieszkalnej 0,70/m2

1m2 pow garazowej 7,73 m2

1m2 pow pod dzialalnosc gosp. 22,82/m2

ale nie w tym rzecz bo ja moge zaplacic za ten garaz te 7,73 za metr ale zeby on ial dach plaski a u mnie w gminie stwierdzili ze nie ma mozliwosci zeby dach garazu stanowil taras....

Mylisz pojęcia i chyba sam nie wiesz czego chcesz.

Pomieszczenie gospodarcze to nie to samo co pomieszczenie pod działalność gospodarczą.

Taras a dach płaski to również dwa różne pojęcia

Pytanie zasadnicze: ty chcesz mieć dach płaski czy też taras ?. Na taras powinno być wyjście z tego samego poziomu na którym on się znajduje i powinien on mieć barierki jeśli jest położony wyżej niż 0,5 metra od poziomu terenu.

Jeśli zadałeś (wraz z projektantem) pytanie czy możesz mieć dach płaski, to i dostałeś odpowiednią odpowiedź.

Mylisz pojęcia i chyba sam nie wiesz czego chcesz.

Pomieszczenie gospodarcze to nie to samo co pomieszczenie pod działalność gospodarczą.

Taras a dach płaski to również dwa różne pojęcia

Pytanie zasadnicze: ty chcesz mieć dach płaski czy też taras ?. Na taras powinno być wyjście z tego samego poziomu na którym on się znajduje i powinien on mieć barierki jeśli jest położony wyżej niż 0,5 metra od poziomu terenu.

Jeśli zadałeś (wraz z projektantem) pytanie czy możesz mieć dach płaski, to i dostałeś odpowiednią odpowiedź.

Zalezy mi na plaskim dachu nad garazem bo podoba mi sie taka bryla budynku.wiem jednak ze to nie wchodzi w gre wiec moge zrobic z tego taras bo zupelnie mi to nie wadzi. co wiecej w projekcie jest to przewidziane jako taras bo ma barierki i sa drzwi tarasowe z sypialni wlasnie nad ten garaz.

Pytanie do gminy bylo sformulowane tak :

Na posiadanej działce pragnę wybudować dom zgodnie z załączonymi rysunkami.

W prezentowanym projekcie budynek mieszkalny jest połączony z garażem z płaskim dachem stanowiącym jednocześnie taras. W ramach adaptacji projektu pragnę garaż powiększyć, by pomieścił dwa auta. Może w przyszłości zaadoptuję część garażu pod działalność gospodarczą.

Zgodnie z zapisami w §7 ustęp 4. MPZP zabudowę mieszkaniową należy kształtować jako dwukondygnacyjną z dachem spadzistym o kącie nachylenia powyżej 20o. w przypadku budynków

z działalnością gospodarczą dachy dwuspadowe o min. nachyleniu 8o. W MPZP nie ma zapisów precyzujących zabudowę garażową.

Proszę o informację, czy w zgodzie z obowiązującym planem będę mógł zrealizować budynek mieszkalny zgodnie z przedstawionymi rysunkami projektu. Dom połączony balkonem z garażem

z dachem płaskim będącym tarasem uzupełniającym funkcję wypoczynkowo-rekreacyjną budynku mieszkalnego.

Dodaje wizualizacje projektu..moze to troche pomoze..

projekt.jpg

P.S dziekuje za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi :)

Zmień projektanta i to szybko.

Składaj papiery do pozwolenia na budowę i nigdzie nie używaj sformułowania dach płaski, bo u ciebie dach płaski nie występuje ty masz taras.

Czyli jest szansa ze to przejdzie ? to mnie troche podbudowalo ale co z tym zapisem w odpowiedzi ze nie ma mozliwosci zeby dach garazu stanowil taras?

Z projektantem uzgadniałeś treść tego pisma do gminy ?

Projektant wyslal mi gotowe pismo...a ja je dostarczylem do urzedu...przeczytalem i stwierdzilem ze ok..w koncu to on jest projektantem wiec bylem pewny ze zna sie na rzeczy...