pieknyromek 11.05.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 O ile koszt zbiornika jest OK, to licząc, że takich skrzynek potrzebowałbym 5-7, trochę podnoszą one koszt... W takim razie - jak. przy użyciu niewielkich nakładów, wykonać rozsączenie ? Na rozsączanie polecam beczki, gruz(żwir) i geowłókninę. Przykład w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.05.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Z tym nie ma problemu - pierwszy z brzegu http://www.gardena.com/pl/water-management/irrigation-pump/filtr-do-pompy-6000-l-h/ Nie powiedziałbym, że to załatwi problem. Ten filtr możesz zamontować na pompie naziemnej, z łatwym dostępem. Przy pompie zanurzeniowej odpada. Po drugie - przy ciągłej pracy i słabej jakości wody ten filtr zapcha się błyskawicznie i będzie wymagał czyszczenia/wymiany wkładu tak często, że użytkownikowi przejdzie ochota na oszczędzanie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaradv 11.05.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Nie powiedziałbym, że to załatwi problem. Ten filtr możesz zamontować na pompie naziemnej, z łatwym dostępem. Przy pompie zanurzeniowej odpada. Po drugie - przy ciągłej pracy i słabej jakości wody ten filtr zapcha się błyskawicznie i będzie wymagał czyszczenia/wymiany wkładu tak często, że użytkownikowi przejdzie ochota na oszczędzanie wody. no właśnie, moja pompa zasysa dołem swojej obudowy z dna zbiornika, wieszając ją np 50 cm nad dnem może będzie trochę mniej drobinek. poza tym blisko dachu nie ma żadnych wysokich drzew które mogłyby zrzucać liście a nawet gdyby były to koszyczki w czyszczakach je wyłapią. Może będzie ok jeżeli po okresie budowy dokładnie oczyszczę zbiornik z piasku. Bo czy są jakieś jeszcze skuteczne metody na podanie do tej pompy przeklarowanej wody żeby nie pozapychać zraszaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 12.05.2014 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 qbek17 Ten filtr to taki przykład. Poza tym nie ma filtrów nie wymagających czyszczenia. Im bardziej zasyfiona woda tym częściej filtr należy czyścić.Ja mam w moim zbiorniku na deszczówkę na stałe zainstalowaną pompę zanurzeniową, wąż wyprowadzony na zewnątrz i jak potrzeba to rozwijam dodatkowe węże, wstawiam filtr i podlewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.05.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 qbek17 Ten filtr to taki przykład. Poza tym nie ma filtrów nie wymagających czyszczenia. Im bardziej zasyfiona woda tym częściej filtr należy czyścić. Ja mam w moim zbiorniku na deszczówkę na stałe zainstalowaną pompę zanurzeniową, wąż wyprowadzony na zewnątrz i jak potrzeba to rozwijam dodatkowe węże, wstawiam filtr i podlewam. I to chyba jest lepsze rozwiązanie - znaleźć pompę, która da rade przepchnąć każdy syf razem z wodą, a filtr zamontować przed zraszaczami/wężem w łatwo dostępnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 12.05.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 I to chyba jest lepsze rozwiązanie - znaleźć pompę, która da rade przepchnąć każdy syf razem z wodą, a filtr zamontować przed zraszaczami/wężem w łatwo dostępnym miejscu. , Też tym moim systemem próbowałem zasilić zraszacz. Ale ciśnienie z pompy zanurzeniowej, opory na wężach, filtrze było zbyt małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 , Też tym moim systemem próbowałem zasilić zraszacz. Ale ciśnienie z pompy zanurzeniowej, opory na wężach, filtrze było zbyt małe. Pompy zanurzeniowe maja wysokosci podnoszenia rzedu kilkunastu metrow, czyli w praktyce moga dac okolo 1atm pewnie. Za to maja duza wyjadnosc. Ja ktos sie upiera to ja bym sie jeszcze zastanowail na filtrem piaskowym. Widzialem takie cudo do rozkladanego przydomowego besenku dla dzieci. Dzialalo zadziwijaca sprawnie, nawet utlenione zelazo wyfiltrowalo z baseniu (woda prosto ze studni zrobila sie zolta) marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 12.05.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Pompy zanurzeniowe maja wysokosci podnoszenia rzedu kilkunastu metrow, czyli w praktyce moga dac okolo 1atm pewnie. To najczęściej jest fikcja. Kupiłem ssącą pompę Hechta. Ma problemy z zassaniem wody z poziomu - 1m i podniesieniem na + 1m. A wg opisu to hooooohao ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 To najczęściej jest fikcja. Kupiłem ssącą pompę Hechta. Ma problemy z zassaniem wody z poziomu - 1m i podniesieniem na + 1m. A wg opisu to hooooohao ! Ale co rozumiesz przez zassanie z -1. Pompa zanurzeniowa powinna plywac we wodzie. Czyli zassysanie z 0, a podnoszenie do gory ile tam potrzebujesz. Uczulam tez na wszelakiej masci szybkozlaczki ktorymi sie do tego najczesciej podlacza weze. Zwezenie otworu w szybkozlacze jest tak duze, ze mocno to tlumi taka pompe najczesciej. Zalzenie weza na koncowke tloczna i zacisnienieie jakas opaska, powoduje ze pompa raptem zaczyna pompwac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 12.05.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ale co rozumiesz przez zassanie z -1. Pompa zanurzeniowa powinna plywac we wodzie. Czyli zassysanie z 0, a podnoszenie do gory ile tam potrzebujesz. Jeszcze raz look na mojego posta ..... pompę ssącą. Pompa ssąca to taka która ma np. wąż ssący, a sama jest na wyższym poziomie niż końcówka węża. A poza tym pompa zanurzeniowa tez nie pływa po wodzie tylko jak sama nazwa wskazuje jest .... zanurzona. A z tymi złączkami się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ale co rozumiesz przez zassanie z -1. Pompa zanurzeniowa powinna plywac we wodzie. Czyli zassysanie z 0, a podnoszenie do gory ile tam potrzebujesz. Jeszcze raz look na mojego posta ..... pompę ssącą. Pompa ssąca to taka która ma np. wąż ssący, a sama jest na wyższym poziomie niż końcówka węża. A poza tym pompa zanurzeniowa tez nie pływa po wodzie tylko jak sama nazwa wskazuje jest .... zanurzona. A z tymi złączkami się zgadzam. Sorry, ale wszystkie wczesniejsze posty byly o pompie....zanurzeniowej. Zawor zwrotny na dole rury ssacej masz przy tej pompie ssacej? Waz ssawny sztywna rura zrobiony? Bo jak sie da weza to sie dziecki podcisnieniu zaciskac potrafi. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 12.05.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zawór zwrotny na dole rury ssącej, rura giętka zbrojona taka spirala stalową. Ta moja pompa coś jest felerna bo ma problemy z otwarciem tego zaworu zwrotnego. Podejrzewam kiepskie wykonanie wirnika bo skądś się bierze powietrze w wyrzucanej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.05.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Zawór zwrotny na dole rury ssącej, rura giętka zbrojona taka spirala stalową. Ta moja pompa coś jest felerna bo ma problemy z otwarciem tego zaworu zwrotnego. Podejrzewam kiepskie wykonanie wirnika bo skądś się bierze powietrze w wyrzucanej wodzie. Jesli taka pompa zalana woda nie moze otworzyc zaworu zwrotnego, to ja by ja reklamowal. Powietrze nie bierze sie z nikad. Jesli zawor zwrotny na dole popuszcza, to moze poleciec troche powietrza po zalaczeniu, ale powietrze szybko powinno zostac wypchniete przez wode. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 12.05.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Pompy ssące są wrażliwe na nieszczelności części ssącej instalacji, a te są trudne do zdiagnozowania. Więc sprawdź dokładnie, czy ten wąż nie ma gdzieś jakiegoś przetarcia, czy dobrze połączony z pompą, jeśli masz na nim jakieś kształtki, to czy są dobrze uszczelnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 12.05.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ten wąż jest przezroczysty więc widzę co tam "lata". Aby cokolwiek ta pompa działała to muszę dokładnie zalać cały wąż, pompę a i tak najczęściej .... d...pa. A wg instrukcji to tylko zalać pompę i heja. Coś mi sie wydaje że szwankuje wzajemne uszczelnienie w samej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 27.05.2014 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Takie zwykłe białe zbiorniki nawet w stalowej obudowie nie nadają się do zakopania w ziemię już to testowano na forum. Lepiej dołożyć i kupić coś trwalszego. Marley proponuje swoje zbiorniki z tworzywa sztucznego. Mnie osobiście nie przeszkadza żelbetowy trzy razy tańszy. Ma swoje minusy i o tym wiem. Przemyślenia z zakupu zbiornika: - Nie tylko rozmiar ma znaczenie ale i kształt Wybrałem zbiornik wyższy ponieważ zanieczyszczenia będą zbierać się na samym dnie więc jest mniejsza szansa na zanieczyszczenia w filtrze. - Zbiornik żelbetowe są tańsze niż z tworzyw sztucznych. - Po lekturze dziennika budowy M.A.G - dopłaciłem do znanego producenta szamb. Zalety - Produkcja zbiornika przy jednym betonowaniu. Atesty itd. No to mam zbiornik padło na szambo betonowe o pojemności 7 m3. Teraz trzeba dorobić filozofię do tego co mamy bo im więcej czytam tym mniej wiem. http://static.pokazywarka.pl/bigImages/2971042/11678882.jpg?1401207608 A jakie powinny być filtry aby oczyścić wodę do takiego stopnia aby mogła być pompowana przez hydrofor? Czy wystarczy zamontować studzienkę czyszczącą przed wlotem do zbiornika http://www.hydrotech-plus.pl/pliki/image/przerobka/26.jpg Później wąż którym będzie zasysana woda podwiesić na pływaku aby zawsze unosił się na wodzie i zasysał z poziomu 30 cm poniżej zwierciadła. Przed samym wejściem do hydroforu, który będzie znajdował się w piwnicy filtr http://cdn.gardena.com/dimage.axd/default/ga510-0191/200x200/3f8bfb03.png A dopiero później rozprowadzenie wody na ogród ewentualnie do kibelków. Czy ma ktoś zamontowany Zestaw filtracyjny SUPRA lub wie na jakiej zasadzie on działa? Edytowane 27 Maja 2014 przez APZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 08.10.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 - Po lekturze dziennika budowy M.A.G - dopłaciłem do znanego producenta szamb. Zalety - Produkcja zbiornika przy jednym betonowaniu. Atesty itd. No to mam zbiornik padło na szambo betonowe o pojemności 7 m3. Teraz trzeba dorobić filozofię do tego co mamy bo im więcej czytam tym mniej wiem. Jaki zbiornik wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 08.04.2015 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam, Wybrałem zbiornik firmy probud: http://www.probud.pl/produkty/szamba/7-m3-1-2-komorowe/ Dokładnie taki. Zamówiłem dwa otwory: przelewowy i wlewowy. Wyklarowała się wizja całej instalacji wody ogrodowej ( tak sobie ją nazwaliśmy ). Wodę z rur spustowych doprowadzimy do zbiornika. Przed wejściem zamontujemy filtry. W zbiorniku umieścimy pompę zanurzeniową np. Garden - taka, która będzie uruchamiała się przy odkręceniu kranu z wodą. Wodą wchodzimy do domu. Instalacja będzie tak wykonana, że gdyby zabrakło wody w zbiorniku to będzie można ręcznie przełączyć na wodę z sieci ( podlicznik na wodę liczoną bez kanalizacji ). Woda z sieci nie będzie napełniać zbiornika tylko pójdzie bezpośrednio w rury. Przelew ze zbiornika będzie wyprowadzony rurą a dalej wyprowadzona w formie drenażu rozsączającego. Woda będzie wykorzystywana do podlewania zieleni, mycia samochód. Rezygnujemy ze spłuczek i pralek. Woda ogrodowa będzie wyprowadzona na elewację w dwóch punktach po przekątnej domu - tak aby całą działkę dało się podlać 25 metrowym wężem. Do garażu doprowadzamy wodę z sieci. Dlaczego właśnie tak: 1. Zasilanie pralek - Aby wykonać zasilanie pralek woda musiałby przejść przez układ rozbudowanych filtrów. Montaż takiego systemu to nie tylko dodatkowy koszt ale i obowiązek. Nie jest to rozwiązanie bezobsługowe a takie najbardziej lubimy 2. Spłukiwania toalet. - Nad tym najdłużej myślałem jednak w odpuściłem. Dublowanie instalacji oraz zbędna rozbudowa. 3. Dwa wyjścia po przekątnej domu - bo tyle wystarczy aby sięgnąć w każdy kąt działki 25 metrowym wężem. 4. Brak wody ogrodowej w garażu - Robić dwa krany z różnymi wodami w garażu do chyba przesada. Wydaje mi się, że karcher i tak lepiej zasilić z sieci ( licznik bez opłaty za ścieki ) Dobrze jest też mieć poza domem czystą wodę. Dlaczego pompa a nie hydrofor - nie rozpoznałem dokładnie tematu. Pompa nie będzie w piwnicy więc nie będzie jej słychać. Lepiej pcha ewentualne zanieczyszczenia. Minus pompy - trzeba wyciągnąć na zimę bo może rozsadzić - da się to zabezpieczyć ale instalacja mocno się rozrośnie. Instalację zrealizujemy w tym roku dam znać jak się będzie sprawować Kompromis ręczne przełączanie zaworu w przypadku braku wody w zbiorniku. To uprości samą instalację z racji tego, że woda nie będzie wykorzystywana do wc i pralki jej chwilowy brak nikomu nie zrobi krzywdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 08.04.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 1. A dla czego nie filtr na wejściu do domu ? Nie ma gwarancji na czystość wody w zbiorniku nawet po przefiltrowaniu. 2. Moim zdaniem pompy nie trzeba wyciągać na zimę. Tak mam od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 08.04.2015 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Filtr na wejściu do domu również ale przed wejściem do zbiornika damy coś takiego http://www.mpi-systems.pl/produkt/29/filtry_na_rury_spustowe.html lub zbierzemy wszystko razem i przepuścimy przez http://www.kessel.pl/produkty/urzadzenia-do-wykorzystania-wody-deszczowej/filtr-wody-deszczowej.html A jak jest u Ciebie zrealizowane wstępne oczyszczenie z liści? Mam nadzieję, że nie będzie trzeba wyciągać pompy na zimę ale to zależy na jaką głębokości przemarzania. Ta z kolei od głębokości posadowienia zbiornika. U nas docelowo 60 - 80 cm w zależności od ukształtowania terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts