APZ 08.04.2015 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Lub coś takiego:http://www.artbud.pl/pl/p/Osadnik-do-rury-spustowej-PP-do-rur-75-90110-mm.-920019-MARLEY-zlszt/28632 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 08.04.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Nie mam żadnego oczyszczania deszczówki. Nie mam też liści na dachu. Wszystko idzie do zbiornika, ale on jest przeznaczona na cele ogrodowe. Ja mam trochę głębszy zbiornik i nie pamiętam abym miał lód na powierzchni nawet w mroźne zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.04.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Nie mam żadnego oczyszczania deszczówki. Nie mam też liści na dachu. Wszystko idzie do zbiornika, ale on jest przeznaczona na cele ogrodowe. Ja mam trochę głębszy zbiornik i nie pamiętam abym miał lód na powierzchni nawet w mroźne zimy. Potwierdzam. Nic nie zamarznie, nawet na tych 80cm. Zbiornik jest od spodu "ogrzewany" Nawet jakby sie jakis lód pojawil, to bedzie cienka warstwa na powierchni, nie ma opcji zeby calosc do dna przemarzlo. Pompa zanurzeniowa moze se tam plywac cały rok. Sposob filtracji mocno zalezy od tego jak ta woda bedzie wykorzystwana. Jesli ma zasilac np, automatyczne zraszacze, linie kroplujace, to one sie moga nawet bardzo drobnymi zanieczyszczeniami pozatykac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 08.04.2015 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Potwierdzam. Nic nie zamarznie, nawet na tych 80cm. Zbiornik jest od spodu "ogrzewany" Nawet jakby sie jakis lód pojawil, to bedzie cienka warstwa na powierchni, nie ma opcji zeby calosc do dna przemarzlo. Pompa zanurzeniowa moze se tam plywac cały rok. Sposob filtracji mocno zalezy od tego jak ta woda bedzie wykorzystwana. Jesli ma zasilac np, automatyczne zraszacze, linie kroplujace, to one sie moga nawet bardzo drobnymi zanieczyszczeniami pozatykac. marcin Właśnie z powodu problemów ze zraszaczami zrezygnowałem z zasilania ich wodą z deszczówki. Woda ze zbiornika będzie wykorzystywana do podlewania ze węża i do mycia auta. W pierwszym roku wyciągnę pompę i zobaczę jak będzie wyglądać woda w zbiorniku. Jeżeli wszystko będzie ok. to tak już zostanie. Co do oczyszczania to dzięki za podpowiedzi. Zamontuję osadniki przy rurach spustowych: http://www.artbud.pl/pl/p/Osadnik-do...EY-zlszt/28632 Taką wodę wpuszczę do zbiornika zobaczymy jak to będzie działało. Przed karcherem i tak jest filtr. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 08.04.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Robiłem próbę ze zraszaczem zasilanym ze zbiornika deszczówki. Warunek - wydajna pompa, i filtrowanie wody przed zraszaczem.Taki np. filtr -http://cdn.gardena.com/dimage.axd/default/ga510-0191/200x200/3f8bfb03.png Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez OldDiver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 08.04.2015 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Przyjdzie na to czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.04.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Robiłem próbę ze zraszaczem zasilanym ze zbiornika deszczówki. Warunek - wydajna pompa, i filtrowanie wody przed zraszaczem. Taki np. filtr - http://cdn.gardena.com/dimage.axd/default/ga510-0191/200x200/3f8bfb03.png Ja bym zastosowal najprostszy filtr piaskowy - wkladow nie trzeba wymieniac, bo go mozna wyplukac, przezyje lata. Glowna wada ze trzeba go gdzies umiescic. Ale widzialem takie nieduze wynalazki do basenow ogrodowych. Woda w baseniku syfiasta, zazelaziona, zarosnieta glonami. Po godzinie cyrkulacji przez nieduzy w sumie filtr piaskowy czysciutka. Ale jesli by byla mozliwosc ukrycia takiego filtra w jakims garazu itp, to spokojnie po przefiltrowaniu woda moglaby byc uzyta do prania i zmywarki. Z raz na miesiac ttrzeba by filtr wyplukac. Z recznym sterowaniem za (zgaduje!) 800PLN mozna by taki filtr zbudowac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 09.04.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Ja bym zastosowal najprostszy filtr piaskowy - wkladow nie trzeba wymieniac, bo go mozna wyplukac, przezyje lata. Ten "mój" filtr ma wewnątrz taka siateczkę którą łatwo się czyści ... ale przy znacznych zabrudzeniach deszczówki trzeba nawet kilka razy na sesję podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.04.2015 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Ten "mój" filtr ma wewnątrz taka siateczkę którą łatwo się czyści ... ale przy znacznych zabrudzeniach deszczówki trzeba nawet kilka razy na sesję podlewania. Masz na myślisz podlewanie przez instalację do nawadniania. Bo z węża nie powinno być problemu. U mnie czyszczenie takiego filtra będzie uciążliwe bo nie ma wejścia do piwnicy z zewnątrz, trzeba będzie gnać do piwnicy przez dom. Ja bym zastosowal najprostszy filtr piaskowy - wkladow nie trzeba wymieniac, bo go mozna wyplukac, przezyje lata. Glowna wada ze trzeba go gdzies umiescic. Ale widzialem takie nieduze wynalazki do basenow ogrodowych. Woda w baseniku syfiasta, zazelaziona, zarosnieta glonami. Po godzinie cyrkulacji przez nieduzy w sumie filtr piaskowy czysciutka. Ale jesli by byla mozliwosc ukrycia takiego filtra w jakims garazu itp, to spokojnie po przefiltrowaniu woda moglaby byc uzyta do prania i zmywarki. Z raz na miesiac ttrzeba by filtr wyplukac. Z recznym sterowaniem za (zgaduje!) 800PLN mozna by taki filtr zbudowac. marcin Jeżeli to działa tak jak piszesz to super rozwiązanie. U mnie nie byłoby problemu bo mam piwnicę i bez problemu znajdę 1 m2. Jest jakieś gotowe rozwiązanie czy tylko samoróbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.04.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Jeżeli to działa tak jak piszesz to super rozwiązanie. U mnie nie byłoby problemu bo mam piwnicę i bez problemu znajdę 1 m2. Jest jakieś gotowe rozwiązanie czy tylko samoróbki? Tak dzialaja filtry do wody studziennej. Typowy odzelaziacz to ..... piasek. Kilkadziesiat litrow. Taki automatyczny filtr to koszt rzedu 2000PLN. Ale w tym przypadku nie musi byc awtomat. Filtr zbiera tylko zanieczyszczenia mechaniczne, wiec jak go recznie przepluczesz co kilkanascie m3 wody to bedzie OK. Ja bym kupil butle do takich filtow (przyklad). http://www.woda.com.pl/p949,butla-1054-p-butla-cisnieniowa-10-x-54-cali-z-podstawa.html piasek lepiej plukany tez kupic od "uzdatniaczy" wody, do tego reczna glowica za 200PLN wzglednie pare zaworow kulowych. Takie filtry na zaworach wygladaja tak: http://images40.fotosik.pl/1292/afb612df17553ce4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 09.04.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Bo z węża nie powinno być problemu. Pod warunkiem że na końcu węża nie ma jakiegoś ręcznego spryskiwacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.04.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Jednak jest haczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gips 01.04.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 teraz zlecasz wszystko ekipie http://czystyzysk.com.pl/systemy-do-gromadzenia-wody-deszczowej/ i masz pojemnik w systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts