piotrek00 10.04.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam wszystkich Posiadam dwie działki ( różne numery ewidencyjne- nazwijmy je X i Y). Działki względem drogi położone są jedna za drugą tak, że tylko działka o nr ewidencyjnym X ma dostęp do drogi w której gmina wykonała kanalizację. Gmina chce opłatę adiacencką od obu działek i tu pojawia się moje pytanie, czy jest to zgodne z prawem, skoro działka o nr Y nie posiada dostępu do drogi z wykonaną kanalizacją ( nie posiada też dostępu do innej drogi). Warunki zabudowy nakazywały budowę domu na obu działkach- tak też jest zrobione- granica działek " przebiega przez środek domu". Czy ktoś z was miał podobną sytuację lub zna przepisy na tyle, żeby mi pomóc. Z góry dziękuję za odpowiedzi Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 11.04.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam wszystkich Posiadam dwie działki ( różne numery ewidencyjne- nazwijmy je X i Y). Działki względem drogi położone są jedna za drugą tak, że tylko działka o nr ewidencyjnym X ma dostęp do drogi w której gmina wykonała kanalizację. Gmina chce opłatę adiacencką od obu działek i tu pojawia się moje pytanie, czy jest to zgodne z prawem, skoro działka o nr Y nie posiada dostępu do drogi z wykonaną kanalizacją ( nie posiada też dostępu do innej drogi). Warunki zabudowy nakazywały budowę domu na obu działkach- tak też jest zrobione- granica działek " przebiega przez środek domu". Czy ktoś z was miał podobną sytuację lub zna przepisy na tyle, żeby mi pomóc. Z góry dziękuję za odpowiedzi Piotrek Opłata adiacencka jest naliczana od wzrostu wartości nieruchomości. W twoim przypadku te dwie działki wraz z domem stanowią jedną nieruchomość dlatego opłata naliczona jest prawidłowo Należy dodać, iż interpretując art. 1 ust. 1 i art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece 10 oraz § 9 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 29 marca 2001 r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków 11 uwidacznia się różnica pomiędzy pojęciem nieruchomości gruntowej a działki gruntowej. Pojęcia te nie są tożsame. W skład jednej nieruchomości może wchodzić kilka działek gruntu, jak również nieruchomością może być jedna działka gruntu. Powyższe wynika z faktu, że nieruchomość gruntowa jest pojęciem prawnym, a wyznaczenie działki gruntu należy do procesu działań geodezji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts