Radzik100 10.04.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, Mam problem z dość sporymi drganiami stropu nad salonem. Bardzo proszę o pomoc co ew, można zrobić aby to nieco wyeliminować. Myślę że to był błąd umieszczać łazienkę na poddaszu ale teraz już musztarda po obiedzie... podczas chodzenia po poddaszu nad salonem wszystko drga ale prawdziwy problem zaczyna się gdy pralka zaczyna wirować wszystko się trzęsie w łazience. Czy to normalne zachowanie stropu drewnianego ? Czy może winna jest podłoga "pływająca" na poddaszu która te drgania potęguje ? Po drugiej stronie domu gdzie na dole sa dwa pokoje to na poddaszu drgania znacznie mniejsze ale tam łazienki już nie przeniosę układ stropu nad salonem w łazience od góry - Panel łazienkowy quick step lagune 8 mm (panel do pomieszczeń mokrych) - pianka 5mm pod panele - 2x MFP 22mm pomalowane folia w płynie - deski stropowe w rozstawie co 40 cm (3.8cmx18.5cm) - między deskami wełna isover 15 cm - łaty drewniane - płyty gipsowo kartonowe Rozpiętość stropu 4 m. Pozdrawiam i proszę o pomoc oraz rady Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Radzik100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 10.04.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam, Mam problem z dość sporymi drganiami stropu nad salonem. Bardzo proszę o pomoc co ew, można zrobić aby to nieco wyeliminować. Myślę że to był błąd umieszczać łazienkę na poddaszu ale teraz już musztarda po obiedzie... podczas chodzenia po poddaszu nad salonem wszystko drga ale prawdziwy problem zaczyna się gdy pralka zaczyna wirować wszystko się trzęsie w łazience. Czy to normalne zachowanie stropu drewnianego ? Czy może winna jest podłoga "pływająca" na poddaszu która te drgania potęguje ? Po drugiej stronie domu gdzie na dole sa dwa pokoje to na poddaszu drgania znacznie mniejsze ale tam łazienki już nie przeniosę układ stropu nad salonem w łazience od góry - Panel łazienkowy quick step lagune 8 mm (panel do pomieszczeń mokrych) - pianka 5mm pod panele - 2x MFP 22mm pomalowane folia w płynie - deski stropowe w rozstawie co 40 cm (3.8cmx15cm) - między deskami wełna isover 15 cm - łaty drewniane - płyty gipsowo kartonowe Rozpiętość stropu 4 m. Pozdrawiam i proszę o pomoc oraz rady U mnie przy wirowaniu pralki podłoga sprawia wrażenie że odfrunie . Trochę pomogły podkładki gumowe tłumiące drgania - ale nie wiele . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.04.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Brak masy w stropie, dobrze było by wypełnić jakimś sypkim materiałem typu perlit/ keramzyt.Pod warunkiem że strop ma zapas nośności, trzeba by było w projekt i statykę spojrzeć o ile jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 10.04.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Mnie ro szczerze mówiąc "lotto" . W instrukcji pralki jest napisane ,że ma być umieszczona na stabilnym podłożu a podłoga poddasza widocznie takową nie jest . Problem znika gdy zmniejszę obroty wirowania z 1000 na 500 . Przy chodzeniu nic mi na dół nie przenosi . No prawie nic . Raz spadłem z łóżka to moja kobita na dole usłyszała, ale przy mojej wadze - rąbnęło podobno słusznie .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzik100 10.04.2014 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 czyli drewniany strop tak ma po prostu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DREWIX 10.04.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam,stropu to ty juz nie poprawisz bez rozbiórki, pozostaje pralke przykleic do podłogi lub pokombinowac z matami z pianki lub korka przemysłowego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzik100 10.04.2014 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Chyba więc pozostaje mi dorobić wod/kan dla pralki na dole w domu i zabrać ją z poddasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 11.04.2014 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) albo obrócić o 90 st może pomoże , swoją drogą w papierach masz 19cm wysokości belki stropowej? dałbym przynajmniej 24 a czy twój wykonawca zamontował przewiązki w stropie? Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez FOXSTER dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzik100 11.04.2014 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Tak wygląda strop nad salonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 11.04.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Brak przewiązek może powodować rezonans stropu spowodowany drganiem pralki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzik100 11.04.2014 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Co to przewiązka ? Czyli to jest źle wykonane i zaprojektowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 11.04.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 http://www.szkielet.pl/domy_szkieletowe.php?4.-Buduj-oszcz%C4%99dnie&id=31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 11.04.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Sam znajdziesz przyczynę co jest dobrze a co nie dokończone .Masz więcej zdjęć przed zakryciem stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzik100 11.04.2014 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?p=36230#36230 tam też założyłem wątek... budowała firma polecana przez Pana Wojciecha projektował ich architekt a teraz wychodzi na to że strop jest źle zaprojektowany i zastanawiam sie co się stanie jak wniosę tam wszystko co ma być docelowo spadne do salonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 11.04.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 zmierz ugięcie stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzik100 11.04.2014 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 W jaki sposób tam już jest posadzka a na dole płyty gipsowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 11.04.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Potrzeba trzech osób ,dwoje przykłada klocki 3cm do końców mierzonego odcinka i na nich opiera sznurek traserski czysty i mierzymy na środku odcinak powinno być 3cm +- 3mm , a najlepiej zaproś projektanta i wykonawce i poskaczcie RAZEM w pokoju nad salonem i niech wytłumaczą skąd ten ruch w pionie . Nie chcę Cie martwic ale nie wygląda to dobrze , albo rozbiórka i poprawka ,albo podciąg ale to żle będzie wyglądać ,jedynie reklamacja pisemna u wykonawcy wydaje sie być sęsownym rozwiązaniem Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez FOXSTER dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.04.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 opiera sznurek traserski czysty i mierzymy na środku odcinak powinno być 3cm +- 3mm nie powinno być a nie powinno przekroczyć, jak nie wiesz jaka jest rozpiętość stropu to skąd zakładanie ugięcia 3cm .. Przy 5 metrach i ugięciu max L/300 nie może być więcej jak 16,6 mm , jak na stropie jest słup to ugięcie max L/500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 11.04.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) nie powinno być a nie powinno przekroczyć, jak nie wiesz jaka jest rozpiętość stropu to skąd zakładanie ugięcia 3cm .. Przy 5 metrach i ugięciu max L/300 nie może być więcej jak 16,6 mm , jak na stropie jest słup to ugięcie max L/500 Jest napisane jaka rozpiętość stropu w pierwszym poście, nigdzie nie napisałem że ugięcie może mieć 3cm proszę jeszcze raz przeczytać Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez FOXSTER literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.04.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Jest napisane jaka rozpiętość stropu w pierwszym poście, nigdzie nie napisałem że ugięcie może mieć 3cm proszę jeszcze raz przeczytać Przeczytałem ... i się wczytałem, przyznaję dobrze napisałeś ... nawet za dobrze 3mm to dość ostry wymóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts