Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drgania stropu

Radzik100

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z dość sporymi drganiami stropu nad salonem. Bardzo proszę o pomoc co ew, można zrobić aby to nieco wyeliminować. Myślę że to był błąd umieszczać łazienkę na poddaszu ale teraz już musztarda po obiedzie... podczas chodzenia po poddaszu nad salonem wszystko drga ale prawdziwy problem zaczyna się gdy pralka zaczyna wirować wszystko się trzęsie w łazience. Czy to normalne zachowanie stropu drewnianego ? Czy może winna jest podłoga "pływająca" na poddaszu która te drgania potęguje ? Po drugiej stronie domu gdzie na dole sa dwa pokoje to na poddaszu drgania znacznie mniejsze ale tam łazienki już nie przeniosę :(

układ stropu nad salonem w łazience od góry

- Panel łazienkowy quick step lagune 8 mm (panel do pomieszczeń mokrych)

- pianka 5mm pod panele

- 2x MFP 22mm pomalowane folia w płynie

- deski stropowe w rozstawie co 40 cm (3.8cmx18.5cm)

- między deskami wełna isover 15 cm

- łaty drewniane

- płyty gipsowo kartonowe

Rozpiętość stropu 4 m.

Pozdrawiam i proszę o pomoc oraz rady

Edytowane przez Radzik100

Witam,

Mam problem z dość sporymi drganiami stropu nad salonem. Bardzo proszę o pomoc co ew, można zrobić aby to nieco wyeliminować. Myślę że to był błąd umieszczać łazienkę na poddaszu ale teraz już musztarda po obiedzie... podczas chodzenia po poddaszu nad salonem wszystko drga ale prawdziwy problem zaczyna się gdy pralka zaczyna wirować wszystko się trzęsie w łazience. Czy to normalne zachowanie stropu drewnianego ? Czy może winna jest podłoga "pływająca" na poddaszu która te drgania potęguje ? Po drugiej stronie domu gdzie na dole sa dwa pokoje to na poddaszu drgania znacznie mniejsze ale tam łazienki już nie przeniosę :(

układ stropu nad salonem w łazience od góry

- Panel łazienkowy quick step lagune 8 mm (panel do pomieszczeń mokrych)

- pianka 5mm pod panele

- 2x MFP 22mm pomalowane folia w płynie

- deski stropowe w rozstawie co 40 cm (3.8cmx15cm)

- między deskami wełna isover 15 cm

- łaty drewniane

- płyty gipsowo kartonowe

Rozpiętość stropu 4 m.

Pozdrawiam i proszę o pomoc oraz rady

U mnie przy wirowaniu pralki podłoga sprawia wrażenie że odfrunie . Trochę pomogły podkładki gumowe tłumiące drgania - ale nie wiele .

Mnie ro szczerze mówiąc "lotto" . W instrukcji pralki jest napisane ,że ma być umieszczona na stabilnym podłożu a podłoga poddasza widocznie takową nie jest . Problem znika gdy zmniejszę obroty wirowania z 1000 na 500 . Przy chodzeniu nic mi na dół nie przenosi . No prawie nic . Raz spadłem z łóżka to moja kobita na dole usłyszała, ale przy mojej wadze - rąbnęło podobno słusznie .Pozdrawiam

http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?p=36230#36230 tam też założyłem wątek... budowała firma polecana przez Pana Wojciecha projektował ich architekt a teraz wychodzi na to że strop jest źle zaprojektowany i zastanawiam sie co się stanie jak wniosę tam wszystko co ma być docelowo spadne do salonu ?

Potrzeba trzech osób ,dwoje przykłada klocki 3cm do końców mierzonego odcinka i na nich opiera sznurek traserski czysty i mierzymy na środku odcinak powinno być 3cm +- 3mm , a najlepiej zaproś projektanta i wykonawce i poskaczcie RAZEM w pokoju nad salonem i niech wytłumaczą skąd ten ruch w pionie .

Nie chcę Cie martwic ale nie wygląda to dobrze , albo rozbiórka i poprawka ,albo podciąg ale to żle będzie wyglądać ,jedynie reklamacja pisemna u wykonawcy wydaje sie być sęsownym rozwiązaniem

Edytowane przez FOXSTER
dopisek

opiera sznurek traserski czysty i mierzymy na środku odcinak powinno być 3cm +- 3mm
nie powinno być a nie powinno przekroczyć, jak nie wiesz jaka jest rozpiętość stropu to skąd zakładanie ugięcia 3cm ..

Przy 5 metrach i ugięciu max L/300 nie może być więcej jak 16,6 mm , jak na stropie jest słup to ugięcie max L/500

nie powinno być a nie powinno przekroczyć, jak nie wiesz jaka jest rozpiętość stropu to skąd zakładanie ugięcia 3cm ..

Przy 5 metrach i ugięciu max L/300 nie może być więcej jak 16,6 mm , jak na stropie jest słup to ugięcie max L/500

Jest napisane jaka rozpiętość stropu w pierwszym poście, nigdzie nie napisałem że ugięcie może mieć 3cm proszę jeszcze raz przeczytać

Edytowane przez FOXSTER
literówka