Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie dla domu +400m2

luxor

Recommended Posts

Witam serdecznie

Potrzebuję państwa porady.

Buduję dom o powierzchni:

390m2 powierzchnia mieszkalna

203m2 powierzchnia piwnic

Długość elewacji 29m

Szerokość elewacji 10m

na działce 20ar.

Dach skomplikowany kryty dachówką, 3 jaskółki.

Jestem na etapie stanu surowego, ściany z maxa, jeszcze nie ocieplone.

W każdym pomieszczeniu wentylacja grawitacyjna.

Plan jest by zamontować ogrzewanie podłogowe 100% (szczególnie ze względu na duży salon z antreosolą).

Duża cześć robót wzniesiona metoda gospodarczą przeze mnie i moją rodzinę i następne tez będą.

stąd na pewno jakieś małe błędy (mam na myśli mostki termiczne) się zdarzyły. Generalnie jak zapewnia mnie kierownik budowy jest OK.

Dom jest podzielony na dwie wirtualne części.

Jedna do zamieszkania przez moją rodzinę, druga część to pięć pokoi do wynajęcia + małe lobby.

Osobne wejścia itd.

Jaki rodzaj ogrzewania państwo doradzacie - główny argument ekonomiczność krótko i długoterminowa?

• Gazu na działce nie mam? Jest możliwość poprowadzenia pewnie za 10-15tys ponieważ potok trzeba przejść.
  • Pompa ciepła, sam nie wiem może do powierzchni mieszkalnych była by OK ale w planie mam jeszcze adaptację piwnić pod jakiś interes. Boję się że przy takiej powierzni koszt będzie astronomiczny. Do małego domku tak, ale czy do duzego i jeszcze z pokojami na wynajem to chyba nie za bardzo. Jaki koszt takiego czegoś wyceniacie mniej więcej?. Gdybym jeszcze miał dużą działkę to poziome sondy chyba były by OK.
  • Ekogroszek - wydaje się najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, praktycznie kazdy dom w tej miejscowości ma to ...
  • Własny reaktor na zimną fuzję. O sorry, wróć, nie ta epoka.

Będę wdzięczny o wyrażanie opinii bez zbędnego "testosteronu w wypowiedziach".

Inne wątki dosłownie ciężko się czyta bo niektórzy są bardzo agresywni.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72

Buduję dom o powierzchni:

390m2 powierzchnia mieszkalna

203m2 powierzchnia piwnic

Jaki rodzaj ogrzewania państwo doradzacie - główny argument ekonomiczność krótko i długoterminowa?

• Gazu na działce nie mam? Jest możliwość poprowadzenia pewnie za 10-15tys ponieważ potok trzeba przejść.
  • Pompa ciepła, sam nie wiem może do powierzchni mieszkalnych była by OK ale w planie mam jeszcze adaptację piwnić pod jakiś interes. Boję się że przy takiej powierzni koszt będzie astronomiczny. Do małego domku tak, ale czy do duzego i jeszcze z pokojami na wynajem to chyba nie za bardzo. Jaki koszt takiego czegoś wyceniacie mniej więcej?. Gdybym jeszcze miał dużą działkę to poziome sondy chyba były by OK.
  • Ekogroszek - wydaje się najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, praktycznie kazdy dom w tej miejscowości ma to ...

Ile taki domek będzie kosztował ?

Pewnie z 1,5mln zł,sorki ale Ty się pytasz o ekonomiczność ?

Pakuj pompy ciepła za 2-3% wartości budowy tego domu i masz czysto i tanio.

Pewnie na parkiet do samego salonu wydasz więcej niż na źródło ciepła także nie ma się co zastanawiać bo to najważniejsza rzecz w domu.

Nie podoba Ci się słowo "pompa ciepła" to pakuj gaz,masz groszowe sprawy za doprowadzenie.

Przy takim budżecie nie ważne czym,byle czysto i bezobsługowo,nawet prądem. :)

Edytowane przez Arturo72

Witam serdecznie...

[*]Ekogroszek - wydaje się najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, praktycznie kazdy dom w tej miejscowości ma to ...

....

Czuć BOGACZA

:jawdrop:

- pełen szacun :lol2:

Bierz śmierdziucha-kopciucha-węglucha, skoro cała wieś tym grzeje to w grupie będzie raźniej, a poza tym sąsiedzi podtrują trochę ciebie, a ty troszeczkę sąsiadów i bilans będzie na zero :)

--> luxor

Najlepsi doradcy to Ci, którzy mają dla pytającego choć odrobinę szacunku,dostrzegają problem a nie cudzy portfel.

Życzę udanego wyboru źródła ogrzewania.

Czy ta odrobina szacunku to doradzenie wykonania dokładnego ozc, czy tez oznaka zainteresowania portfelem pytającego?. Dom nie jest typowy i nietypowe będzie jego wykorzystanie i dodatkowo teren górzysty. Bez wyników obliczeń wszelka dyskusja nie ma sensu, a wybieranie zródła ciepła bedzie przypominało randkę w ciemno.

Gość Arturo72
--> luxor

Najlepsi doradcy to Ci, którzy mają dla pytającego choć odrobinę szacunku,dostrzegają problem a nie cudzy portfel.

Niektórym po prostu się w głowach poprzewracało i wydaje im się że pełnią tu jakąś misję :)

Jeśli ten pierwszy post nie był prowokacją(której w ostatnim czasie jest sporo na ten temat w postaci prowokacyjnych postów jednopostowców zarejestrowanych w tym miesiącu) to na zdrowy rozum jeśli ktoś na dom wykłada 1,5mln.zł(półtora miliona złotych) to system grzewczy i rachunki za ogrzewanie są dla tego kogoś najmniejszym problemem i najmniejszą zagwozdką i raczej nie będzie zastanawiał się nad ekogroszkiem i babraniem w pyle mając taki budżet na budowę.

Waż proporcje Mocium Panie.

Rezydencja 400m2:

http://otodom.pl/dom-gliwice-centrum-400m2-7-pokoi-1950000-pln-id22680728.html

I teraz pod taki dom zajeżdża tir w węglem i zrzuca na plac a właściciel wrzuca go do piwnicy...

Edytowane przez Arturo72

Czy ta odrobina szacunku to doradzenie wykonania dokładnego ozc, czy tez oznaka zainteresowania portfelem pytającego?. Dom nie jest typowy i nietypowe będzie jego wykorzystanie i dodatkowo teren górzysty. Bez wyników obliczeń wszelka dyskusja nie ma sensu, a wybieranie zródła ciepła bedzie przypominało randkę w ciemno.

Na pewno odrobiną szacunku jest "oznaka zainteresowania portfelem pytającego" w sensie doradzenia źródeł potencjalnych oszczędności (porada "zrób ozc" lub informacja o nieefektywnej wentylacji grawitacyjnej) natomiast nie jest nią chore zainteresowanie cudzym stanem posiadania (stwierdzenie "czuć bogacza").

Jeśli ten pierwszy post nie był prowokacją (...) to na zdrowy rozum jeśli ktoś na dom wykłada 1,5mln.zł(półtora miliona złotych) to system grzewczy i rachunki za ogrzewanie są dla tego kogoś najmniejszym problemem i najmniejszą zagwozdką (...)

Jeżeli zakładasz, że każdy, kto "na dom wykłada 1,5mln.zł" posiada stosowną wiedzę z ogrzewnictwa , to "system grzewczy i rachunki za ogrzewanie są dla tego kogoś najmniejszym problemem i najmniejszą zagwozdką". Jeśli nie posiada, to...? Czy pytającemu pomoże Twoja opinia "Ile taki domek będzie kosztował ? Pewnie z 1,5mln zł,sorki ale Ty się pytasz o ekonomiczność ?" W tym momencie, gdybym to ja zaczął ten temat, skreśliłbyś siebie jako potencjalnego doradcę. Czy w dalszym ciagu obowiązuje socjalistyczne "każdemu g.wno,

byle po równo", żeby komuś wytykać, że stać go na więcej, niż średnią?

Gość Arturo72

Jeżeli zakładasz, że każdy, kto "na dom wykłada 1,5mln.zł" posiada stosowną wiedzę z ogrzewnictwa

Sądzę,że ktoś kto posiada 1,5mln.zł na budowę domu nie musi posiadać wiedzy z ogrzewnictwa.

Idzie do jednej firmy z projektem i mówi,że ma półtorej banki do wydania na dom i raczej tyle go interesuje budowa,no może oprócz konsultacji z architektami wnętrz i projektantami ogrodu.

Sądzę,że ktoś kto posiada 1,5mln.zł na budowę domu nie musi posiadać wiedzy z ogrzewnictwa.

Idzie do jednej firmy z projektem i mówi,że ma półtorej banki do wydania na dom i raczej tyle go interesuje budowa,no może oprócz konsultacji z architektami wnętrz i projektantami ogrodu.

Czytam tak Twoje posty i dochodzę do wniosku, że wasz dom budowała żona. Ponieważ Twoja wszechobecna propaganda tego dowodzi. Piszesz żeby dobrze zbudować dom to trzeba patrzeć na ręce firm i ich pilnować. Teraz w tym poście piszesz wręcz coś odwrotnego. Facet buduje taki dom bo widocznie ma takie potrzeby. Duża rodzina i może jeszcze pracuje w domu. Jednak Ty go już oceniłeś.:(

Gość Arturo72
Nie wnikam czy facet ma takie potrzeby czy nie jedynie stwierdzam fakt,że ktoś kto ma 1,5mln.zł na dom nie będzie budował domu z Czesiem czy Heniem a wybierze jedną,renomowaną firmę do całości budowy a taka firma nie pozwoli sobie na utratę renomy bo straci nowych klientów milionerów.

Nie wnikam czy facet ma takie potrzeby czy nie jedynie stwierdzam fakt,że ktoś kto ma 1,5mln.zł na dom nie będzie budował domu z Czesiem czy Heniem a wybierze jedną,renomowaną firmę do całości budowy a taka firma nie pozwoli sobie na utratę renomy bo straci nowych klientów milionerów.

Nie takie renomowane firmy odwalały fuszery,, a klienci ponosili koszty i nie tylko sądowe.;) Druga sprawą jest że autor pisał jasno że stawia metodą gospodarczą. Czyli z każdym groszem się jednak liczy. 1,5 miliona to Ty chcesz mu przypisać;).