Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie dla domu +400m2

luxor

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za wypowiedzi, Postaram bez cytowania się odnieś po trochu do każdej z nich bez cytowania.

Moja prośba o opinię nie jest prowokacją. Nie jestem w żaden sposób związany branżą budowlaną i pokrewnymi. Oprócz zdobycia Waszej opinii nie przyświeca mi żaden cel. Forum czytam o dłuższego czasu.

Budżetu 1,5 mln nie mam. Jest wiele, wiele bardziej ograniczony. Pracuję etapami i stale do przodu. Większość prac wykonuję wynajęci lokalni majstrowie ze wszystkimi ich wadami (używanie technologi rodem z zeszłego wieku) i zaletami (tani).

Używając ekonomicznych materiałów daję radę. Wiem że nie jest to popularny sposób ponieważ większość bierze kredyt, wynajmuje ekipę od A do Z i chce domek w kilka miesięcy. Mając możliwość wydania 1,5 mln od ręki to tez bym wynajął profesjonalną ekipę a nie prosił na forum o poradę i studiował materiały w internecie.

Mam wrażenie że każdy wypowiadający się w tym topicu kto zobaczył wielkość domu myśli "czuć bogacza", jak już pisałem połowa pójdzie na wynajem pokoi, połowa na do użytku własnego. Z piwnicami to nie wiem co jeszcze zrobię (200 mm2). I rozczaruję Was nie jestem bogaty. Wielkość budowanego domu ma znaczenie jeśli budujesz się w aglomeracji lub jej pobliżu. Wtedy każdy dodatkowy 1m to realna duża kasa bo i ceny wszystkiego dużo wyższe. Jeśli mieszkasz stosunkowo daleko od dużej aglomeracji, masz swoją działkę, masz dostęp do tanich majstrów to dodatkowe metry nie są już takie drogie i nie musisz ich wykończać od razu.

Wentylacji mechanicznej nie mam i nie chcę mieć, stąd grawitacyjna. Pół swojego życia spędziłem pracując w różnych budynkach biurowych gdzie dmuchało powietrzem z kurzem, grzybami i przeróżnymi żyjątkami pomimo że niektóre budynków były nowe a filtry regularnie czyszczone. Może wentylacja mechaniczna jest ekonomiczna ale za nic się nie zgodzę że jest zdrowa. I jeszcze to wibrowanie. Niby bezgłośna a drażni... BRRR nie dla mnie to.

Czytając posty niektórych ludzi wychodzi na to że każdy kto nie ma domu pasywnego to "przegrał życie" (oczywiście dla nieznających tego powiedzenia -niedosłownie tylko zrobił wielki błąd tak jak kredyt we frankach). Tymczasem spędziłem trochę czasu za granicą (USA, UK) mieszkając w wielu różnego domostwach. Fakt nigdzie węglem nie palili tylko drewnem, gazem, piecami akumulacyjnymi (grzejnik na prad z szamotkami w środku) ale ani razu nie spotkałem się domami pasywnymi ani nawet energooszczędnymi. Prawdę mówiąc domy z czasów PRLu wydawały mi solidniejsze...

No nic myślę i szukam dalej co u mnie będzie odpowiednie.

Gość Arturo72
a co cię to obchodzi kto ile wyda ?

nie zabierzesz mu ani nie dołożysz, martw się sobą jak spłacisz swoje dziwactwa.

Nie rozumiesz tekstu,nie pytam się KTO ile wyda ale pytam ile kosztuje postawienie takiego domu pod klucz.

Rezydencja 400m2:

http://otodom.pl/dom-gliwice-centrum-400m2-7-pokoi-1950000-pln-id22680728.html

I teraz pod taki dom zajeżdża tir w węglem i zrzuca na plac a właściciel wrzuca go do piwnicy...

nie chrzań Arturo

tir nie przyjeżdża - a jak zamawiasz to o dziwo w cenie węgla wnoszą Ci go do piwnicy w czystych workach i ukladają gdzie sobie zażyczysz.

Tak jest u mnie - ja rozumiem Ty błyszczysz na tle śmieciuchów w swojej okolicy... ale co ja mówię.

Dla Ciebie problemem jest ścieranie kurzu raz na tydzień z parapetów.

Gość Arturo72
nie chrzań Arturo

tir nie przyjeżdża - a jak zamawiasz to o dziwo w cenie węgla wnoszą Ci go do piwnicy w czystych workach i ukladają gdzie sobie zażyczysz.

A właściciel tejże rezydencji chciałby się w ramach odstresowania od spraw biznesowych zrelaksowac wrzucając do kotła przez sezon grzewczy 10-15t ekogroszku zamiast wypoczywać i odstresowywac się w spa na Majorce.

Czy nie uważacie,że niektórzy w tej dyskusji stają się już śmieszni ?

Edytowane przez Arturo72

w końcu się zreflektowałeś! lepiej późńiej niż wcale

skoro ktoś zbudował dom jak ten z Twojego linka to na pewno ktoś pomaga sprzątać te 400m, jest osoba która zajmuje się ogrodem - więc na pewno nie ma problemu żeby dopłacić i ktoś zajmował się przy okazji porządków także piecem.

Wentylacji mechanicznej nie mam i nie chcę mieć, stąd grawitacyjna. Pół swojego życia spędziłem pracując w różnych budynkach biurowych gdzie dmuchało powietrzem z kurzem, grzybami i przeróżnymi żyjątkami pomimo że niektóre budynków były nowe a filtry regularnie czyszczone. Może wentylacja mechaniczna jest ekonomiczna ale za nic się nie zgodzę że jest zdrowa. I jeszcze to wibrowanie. Niby bezgłośna a drażni... BRRR nie dla mnie to.

Wybacz, ale tutaj poleciałeś po bandzie. I to zdrowo!

Gość Arturo72
Facet ma inne zdanie i się z tym musisz pogodzić
Gdyby facet stwierdzi,że montuje grawitacyjną bo ma taki kaprys i olewa mechaniczną to wtedy ma inne zdanie i trzeba je szanować ale jak facet pisze bzdury,bo pisze to trzeba je prostować.

Kolejny temat pompiarze vs reszta, wynik jaki będzie tego nie wie nikt, ale bajzel w głowach co niektórych okrutny. Sami posiadacie małe domy i to często z największym pokojem, który nazywa się garaż, a będziecie pouczać że węgiel to feeee i bleeee, no chyba że samochód dokłada się do raty kredytu.

Autor tematu zadał pytanie ale odpowiedź jak jest każdy widzi i chyba już tu nie zajrzy, bo i po co, a budynek fajny i można pokombinować.

Do luxor`a, zrób ocieplenie ścian, z nadgorliwością ocieplaj poddasze, badanie kamerą termowizyjną i ciesz się domem, a koszty nie będą duże.

Dla przykładu podam ze u mnie 450 m2 pu sezon CO i CWU od 5000 - 3500 zł/rok.

Pozdrawiam

Gdyby facet stwierdzi,że montuje grawitacyjną bo ma taki kaprys i olewa mechaniczną to wtedy ma inne zdanie i trzeba je szanować ale jak facet pisze bzdury,bo pisze to trzeba je prostować.

Większych bzdur jak Ty napisałeś na tym forum to ja nie czytałem. Zwłaszcza te że "lepiej się zadłużyć niż budować z oszczędności".:D

Autor tematu zadał pytanie ale odpowiedź jak jest każdy widzi i chyba już tu nie zajrzy, bo i po co, a budynek fajny i można pokombinować.

W pierwszym czy drugim swoim poście w tym temacie, doradziłem wyliczenie OZC i od tego autor powinien zacząć. Inaczej będziemy nadal tylko gdybać.

Jedno jest pewne, bronić się rękoma i nógmi przed paliwami stałymi w takim domu.

Przy takim domu, rzadko kiedy OZC spotka się z prawdą, ale jest to jakiś punkt zaczepienia i wskazówka na dobór mocy instalacji, niezależnie co będzie jej źródłem.

U mnie grzanie takiego podobnego domu (425m2, kubatura 1725m3) wychodzi około 4000zł/rok (12 miesięcy od stycznia do grudnia) ekogroszkiem. Wszystko zależy od pogody, na którą nie mam wpływu.

Edytowane przez zyzolek

A ja absolutnie się z tym zgodzę. Mało tego, miałem kasę ale wolałem wziąć kredyt na 30 lat. Dziwne? ;)

Czyli możesz jedynie doradzać jak sobie szubienicę na szyję założyć :) tylko to będzie wiarygodne

Następny filozof który zjadł wszystkie rozumy a w sumie poza zaje..ym kredytem to niema nic :)

Liwko żyjesz na ile Ci bank pozwala i módl się o zdrowie żebyś w socjalce nie skończył, czego naprawdę Ci nie życzę.

Firma, pieniądze i zdrowie dzisiaj są ale co będzie jutro tego nikt nie wie.

Niekiedy jak patrzę na to wszystko to aż strach bierze co wyprawiają młodzi ludzie.

To chyba ta młodość i wszystko idzie na żywioł.

W takich czasach niepewnym na krechę to można sobie wziąć odkurzacz w sklepie AGD a nie 300 czy 400 koła na chałpę.

Może już stary jestem :) ale ja bym się nie odważył choćbym nie wiadomo ile zarabiał dzisiaj, bo jutro nie wiadomo co będzie.

Gość Arturo72

W takich czasach niepewnym na krechę to można sobie wziąć odkurzacz w sklepie AGD a nie 300 czy 400 koła na chałpę.

Może już stary jestem :) ale ja bym się nie odważył choćbym nie wiadomo ile zarabiał dzisiaj, bo jutro nie wiadomo co będzie.

Doczytaj dokładnie to co napisał Liwko,ja też o tym pisałem o czym rybniczanin pisał i zastanów się nad tym,możesz użyć tak nie lubianego przez Was kalkulatora.

Edytowane przez Arturo72