Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie dla domu +400m2

luxor

Recommended Posts

Czyli możesz jedynie doradzać jak sobie szubienicę na szyję założyć :) tylko to będzie wiarygodne

Następny filozof który zjadł wszystkie rozumy a w sumie poza zaje..ym kredytem to niema nic :)

Liwko żyjesz na ile Ci bank pozwala i módl się o zdrowie żebyś w socjalce nie skończył, czego naprawdę Ci nie życzę.

Firma, pieniądze i zdrowie dzisiaj są ale co będzie jutro tego nikt nie wie.

Niekiedy jak patrzę na to wszystko to aż strach bierze co wyprawiają młodzi ludzie.

To chyba ta młodość i wszystko idzie na żywioł.

W takich czasach niepewnym na krechę to można sobie wziąć odkurzacz w sklepie AGD a nie 300 czy 400 koła na chałpę.

Może już stary jestem :) ale ja bym się nie odważył choćbym nie wiadomo ile zarabiał dzisiaj, bo jutro nie wiadomo co będzie.

Znowu ten męczybuła :p

Wziąłem 200 000 najtańszego na rynku kredytu. Spłacam około 13 000 rocznie. Mam firmę i obracam tymi pieniążkami, kredyt spłacam z zysków. Całe życie jadę na kredytach i dobrze na tym wychodzę. Może i faktycznie wszystkie rozumy pozjadałem :D

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wziąłem 200 000 najtańszego na rynku kredytu. Spłacam około 13 000 rocznie. Mam firmę i obracam tymi pieniążkami, kredyt spłacam z zysków. Całe życie jadę na kredytach i dobrze na tym wychodzę. Może i faktycznie wszystkie rozumy pozjadałem :D

A może taki głupi jesteś?

Dobry zwyczaj, nie pożyczaj;)

Edytowane przez zyzolek

Gość Arturo72

Ja u siebie wszedlbym w nieruchomości.

300tys.zł to u nas 3 kawalerki,miesięczna rata z 300tys.zł to ok.1500zł a z kawalerek byłoby ok

1800zł na czysto czyli na kredycie jeszcze bym zarabiał a nie dopłacał.

W razie W sprzedaję którąś kawalerkę.

Edytowane przez Arturo72

Ja widzisz zrobiłbym dokładnie odwrotnie.

Zadbałbym o to żeby mieć pewny dach nad głową a kredyt jak już wziąłbym ( nie brałem ) na firmę i spłacał go z zysków.

W razie "W" mam zawsze swój dach nad głową a firma dziś jest, jutro możesz jej nie mieć.

Gdyby Twoja firma klapła, nie masz nic, bo chałpa na kresce a kreski niema za co spałać, czyli socjalka bo dom jest banku a nie Twój.

Gdyby moja padła, nie mam firmy ale mam swój dom.

I teraz niech czytający ocenią kto lepiej kombinuje.

Filozof z pompą ciepła czy brudas z eko groszkiem :)

Ja widzisz zrobiłbym dokładnie odwrotnie.

Zadbałbym o to żeby mieć pewny dach nad głową a kredyt jak już wziąłbym ( nie brałem ) na firmę i spłacał go z zysków.

W razie "W" mam zawsze swój dach nad głową a firma dziś jest, jutro możesz jej nie mieć.

Gdyby Twoja firma klapła, nie masz nic, bo chałpa na kresce a kreski niema za co spałać, czyli socjalka bo dom jest banku a nie Twój.

Gdyby moja padła, nie mam firmy ale mam swój dom.

I teraz niech czytający ocenią kto lepiej kombinuje.

Filozof z pompą ciepła czy brudas z eko groszkiem :)

Cały myk polega na tym żeby robić to mądrze. Te moje 200 000 cały czas jest, nikt ich nie rusza, ale są zabezpieczeniem przy moich tranzakcjach. Jeżeli mi się w którymś momencie noga powinie, to stracę tylko niewielką część tych pieniędzy. Mogę ci tylko powiedzieć, że po sześciu latach jestem jakieś sześć jeszcze do przodu :)

Ale co ja tam wiem, głupi jestem, że zarabiam na kredycie na dom :)

A zyski z kredytu robią się same???????

Ale męczycie dupę.

Obracam dużo większymi kwotami. Transakcje tak czy siak robię. Gdyby nie kredyt, robił bym mniejsze, ale zajęło by mi to tyle samo czasu. W tym momencie osiągnąłem już pułap możliwości, gdyby nie kredyt dochodził bym do tego jeszcze latami.

Ja u siebie wszedlbym w nieruchomości.

300tys.zł to u nas 3 kawalerki,miesięczna rata z 300tys.zł to ok.1500zł a z kawalerek byłoby ok

1800zł na czysto czyli na kredycie jeszcze bym zarabiał a nie dopłacał.

W razie W sprzedaję którąś kawalerkę.

Kup tak jak piszesz i wynajem zrób na biura dla firm, zarobisz 2 x tyle :p

Mój kalkulator się sprawdza :p

zakładając, że dysponuję jakimś konkretnym kapitałem, w tej chwili nie budowałbym domu za gotówkę, tylko kupił mieszkanie w dobrej lokalizacji z drugiej ręki, potem działkę pod dom. dom bym wybudował w większości na kredyt, który spłacałbym z wynajmu mieszkania. za kilkanaście lat miałbym dom i mieszkanie, które byłoby źródłem dodatkowej gotówki i zabezpieczeniem na emeryturę. według mnie to jest najlepsze wyjście, jeśli ktoś ma pieniądze albo możliwość zarobienia tych pieniędzy w niedługim czasie.

generalnie jak ktoś ma głowę na karku i pieniądze to lepiej kredyt i jakaś inwestycja.

zakładając, że dysponuję jakimś konkretnym kapitałem, w tej chwili nie budowałbym domu za gotówkę, tylko kupił mieszkanie w dobrej lokalizacji z drugiej ręki, potem działkę pod dom. dom bym wybudował w większości na kredyt, który spłacałbym z wynajmu mieszkania. za kilkanaście lat miałbym dom i mieszkanie, które byłoby źródłem dodatkowej gotówki i zabezpieczeniem na emeryturę. według mnie to jest najlepsze wyjście, jeśli ktoś ma pieniądze albo możliwość zarobienia tych pieniędzy w niedługim czasie.

generalnie jak ktoś ma głowę na karku i pieniądze to lepiej kredyt i jakaś inwestycja.

Żebyś czasem przy tym wynajmowaniu jeszcze nie musiał dokładać do interesu.;) Znam paru takich co w ten sposób też myśleli i teraz co chwilę latają do komornika czy idzie ściągnąć coś z najemców. Nie będę wnikał w szczegóły ale zaległości za bieżące opłaty też musieli sami ponieść.:(

Jeszcze lepszy, nie oddawaj :lol2:

Powiedz to Liwko i Arturo72.;)

Edytowane przez rybniczanin

Gość Arturo72
Żebyś czasem przy tym wynajmowaniu jeszcze nie musiał dokładać do interesu.;) Znam paru takich co w ten sposób też myśleli i teraz co chwilę latają do komornika czy idzie ściągnąć coś z najemców. Nie będę wnikał w szczegóły ale zaległości za bieżące opłaty też musieli sami ponieść.:(

Bo to trzeba z głową robić,znam paru takich co żyją tylko z wynajmu mieszkań.

W moim bloku 7 mieszkań należało do jednego właściciela,wszystkie wynajęte,kumpel ma trzy w różnych dzielnicach miasta.

Kawalerki u nas idą jak świeże bułeczki,wystawiona w ogłoszeniu pod dwóch dniach jest sprzedana.

Edytowane przez Arturo72

Przy takim domu, rzadko kiedy OZC spotka się z prawdą, ale jest to jakiś punkt zaczepienia i wskazówka na dobór mocy instalacji, niezależnie co będzie jej źródłem.

Mozna prosic o dane statystyczne, wiarygodne dane, jaki jest procent niezgodnosci i jaki jest rozrzut miedzy obliczeniami a rzeczywistym zuzyciem w domach o ponadnormatywnej powierzchni. Zawsze lepiej sie dyskutuje jak ma sie konkretne dane.

Mozna prosic o dane statystyczne, wiarygodne dane, jaki jest procent niezgodnosci i jaki jest rozrzut miedzy obliczeniami a rzeczywistym zuzyciem w domach o ponadnormatywnej powierzchni. Zawsze lepiej sie dyskutuje jak ma sie konkretne dane.

Takich danych statystycznych nie mam, i nie sądzę, że ktokolwiek takie posiada.

Ale w moim przypadku rozbieżność stanu faktycznego do OZC 30%, na szczęście na moją korzyść:)