Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod elektryczne ogrzewanie podłogowe? Strop drewniany na legarach.

Adi.

Recommended Posts

Witam,

Remontuje zakupione mieszkanie i mam kolejny z wielu problemów.

Ogrzewanie w całym mieszkaniu ma być podłogowe (elektryczne), jednak pojawia się dylemat na czym je zrobić.

Obecnie na legarach 16x16cm jest podłoga z 2-2.5cm desek z zamkiem, podłoga jest w dobrym stanie w niektórych miejscach trzeba ją tylko podobijać.

Przewiduję takie warianty:

#1:

Na to co jest OSB-3 22mm piórko-wpust kleje ekran aluminiowy na to mata elektryczna => klej eleastyczny => płytyki

Wątpliwości: Czy z osb nie będą wytrącały się trujące opary klejów itp?

#2:

Płyty Fermacella jastychu suchego 2x10+10 (wełna / styr / pilśniowa)

Wątpliwości: Cena ;(

#3:

Płyty Thermopanel Elektry 10mm 49zł za 0,75m2. Można na nie dać od razu matę, klej i płytki.

Wylewka ze styrobetonu max 10cm na to mata / klej / glazura.

Wątpliwości: Ciężar wylewki? Mogę zerwać deski natomiast nie mogę ruszyć polepy bo sąsiadce w mieszkaniu piętro niżej popęka sufit (trzcina i te sprawy).

Czy ktoś z was robił już coś takiego, ewentualnie ma na to jakiś pomysł? Fanie gdyby udało się także polepszyć właściwości akustyczne takiej podłogi - obecny bębenek nie jest zadowalający.

Pozdrawiam.