Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa rolet na etapie murowania ?cian

Recommended Posts

Marcin

Odnośnie rolet w systemie RKS nie jestem w stanie udzielić ci szczegółowych informacji ponieważ nie zagłębiałam się w temat. Zdecydowaliśmy się na rolety nasadkowe po uwzględnieniu takich czynników jak:

-koszty

-opinie użytkowników

- estetyka

Rolety nasadkowe wychodzą taniej niż RKS-y. Nie słyszałam niepochlebnych opinii od użytkowników, a wręcz przeciwnie, tu chcę nadmienić, że znam ich osobiście. Estetyce nie mam nic do zarzucenia, decydując się na system skrzynek EXPERT - z klapą rewizyjną znajdującą się od dołu skrzynki mamy możliwość zabudowy owej skrzynki- z obu stron , czyli z przodu ( ocieplenie) i z tyłu (np. płyta GK).

Odnośnie cen- Negocjowaliśmy z kilkoma firmami:Wimont, Mirola, Krajewski, Droma

Ostatnia była bezkonkurencyjna, a i obsługa bardzo miła :lol: .

Szaruś

Odnośnie maskowania bocznych prowadnic

Zamawiamy rolety o szerokości = szerokość okna + szerokość bocznych prowadnic. Boczne prowadnice „wpuszczamy w mur” czyli montujemy na murze i zakrywamy ociepleniem. Jeśli są przygotowane już otwory na tego typu rolety to należy je powiększyć o szerokość prowadnicy z każdej strony.

Pozdrawiam,

Alis-Alicja

Odnośnie maskowania bocznych prowadnic

Zamawiamy rolety o szerokości = szerokość okna + szerokość bocznych prowadnic. Boczne prowadnice „wpuszczamy w mur” czyli montujemy na murze i zakrywamy ociepleniem. Jeśli są przygotowane już otwory na tego typu rolety to należy je powiększyć o szerokość prowadnicy z każdej strony.

Jak otwierasz zewnętrzną klapę rewizyjną, jeżeli jest ona podparta od dołu ociepleniem na obu końcach? Klapa rewizyjna kończy się tam, gdzie kończą się prowadnice boczne. Jeżeli prowadnice bocze są wpuszczone w ocieplenie, to i kawałek klapy po obu końcach jest też wpuszczona w ocieplenie.

Mam RKS-y i drewniane okna.

Moje doświadczenia są następujące :

1. Prowadnice boczne najlepiej montować wraz z oknami. Stosuje się specjalną odmianę profilu prowadnic, przykręcaną nie z czoła futryn okien, lecz z boków. Taką prowadnicę bardzo trudno wyrwać.

2. Wewnętrzne klapy rewizyjne mają zbyt małą izolacyjność termiczną. Można temu zaradzić, nakłądając na nie od spodu płytę ze styroduru grubości 2 lub 3 cm.

Mocowanie płyty do futryny (wkręcamy do futryny wystające wkręty do drewna z uciętymi łbami, w płycie styrodurowej wywiercamy otworki dopasowane do tych wystających wkrętów).

Od strony wnętrza domu płytę przykręcamy wkrętami i obrabiamy siatką do gipskartonów.

Przyklejenie płyty utrudniło by dostęp do wnętrza RKS-u.

I trochę inny wątek

Czy macie jakąś wycenę RKS'ów?

Czy cena 6782 netto za 35 m2 rolet to dużo? Do tego robocizna 974 zł...

rolety zewnętrzne aluminiowe standardowe 37x8mm w skrzyniach RKS 240x250

(razem 16 otworów okiennych)

W tym są skrzynki, które wychodzą po 100 zł za mb /netto/... Skrzynki są ... ze styropianu...

Proszę o informacje, jakie Wy mieliście ceny, bo mi się wydaje, że to jest drogo...

U mnie razem wyszłoby ok. 9,4 tys zł /brutto, bez rozmów o rabatch/

Marcin, twoja cena jest dość wysoka, ale pewnie utargujesz jakiś rabat - producenci z góry zakładają pewien zapas cenowy, żeby mieć z czego spuszczać i poprawić komfort psychiczny klienta... :-?

Etapy - tak jak pisano wcześniej - skrzynki teraz, prowadnice razem z okna, a reszta później - kiedy chcesz właściwie, tyle że z niewykończonych RKS-ów dmucha zimne powietrze, wieć lepiej to zrobić przed zamieszkaniem, zwłaszcza w ziemie. :wink:

Sprawdź koniecznie, czy ten płaszcz rolety, który Ci zaproponowano, nadaje siędo wyszystkich Twoich okien!

Z tego co wiem, profil 37 mm ma ograniczenia w stosowaniu co do powierzchni otworu okiennego (6m2 czy coś takiego) oraz wysokości. Jeśli masz jakieś duże okna tarasowe (np. potrójne), na 99% ten profil będzie nieodpowiedni, musi być 42mm, a wtedy skrzynka 240x250 będzie

za mała, musi być większa 300x300!!!

Co do tych 5cm, które zostają Ci miedzy wieńcem a skrzynką - albo weź wyższe skrzynki (patrz akapit wyżej) - cena różni się minimalnie. Albo w tym miejscu wieniec będzie wyższy o te 5 cm betonu - niektórzy dokładają w tym miejcu dodatkowe zbrojenie, niech Ci doradzi Twój kieropwnik budwowy.

I jeszcze jedno, dopilnuj KONIECZNIE, żeby te skrzynki bardzo porządnie podstemplowano przed zalewaniem wieńca!

Marcin, twoja cena jest dość wysoka, ale pewnie utargujesz jakiś rabat - producenci z góry zakładają pewien zapas cenowy, żeby mieć z czego spuszczać i poprawić komfort psychiczny klienta... :-?

Etapy - tak jak pisano wcześniej - skrzynki teraz, prowadnice razem z okna, a reszta później - kiedy chcesz właściwie, tyle że z niewykończonych RKS-ów dmucha zimne powietrze, wieć lepiej to zrobić przed zamieszkaniem, zwłaszcza w ziemie. :wink:

Sprawdź koniecznie, czy ten płaszcz rolety, który Ci zaproponowano, nadaje siędo wyszystkich Twoich okien!

Z tego co wiem, profil 37 mm ma ograniczenia w stosowaniu co do powierzchni otworu okiennego (6m2 czy coś takiego) oraz wysokości. Jeśli masz jakieś duże okna tarasowe (np. potrójne), na 99% ten profil będzie nieodpowiedni, musi być 42mm, a wtedy skrzynka 240x250 będzie

za mała, musi być większa 300x300!!!

Co do tych 5cm, które zostają Ci miedzy wieńcem a skrzynką - albo weź wyższe skrzynki (patrz akapit wyżej) - cena różni się minimalnie. Albo w tym miejscu wieniec będzie wyższy o te 5 cm betonu - niektórzy dokładają w tym miejcu dodatkowe zbrojenie, niech Ci doradzi Twój kieropwnik budwowy.

I jeszcze jedno, dopilnuj KONIECZNIE, żeby te skrzynki bardzo porządnie podstemplowano przed zalewaniem wieńca!

Magmi, ale żeby rozmawiać o rabatach trzeba mieć jakieś odniesienie do innych cen, a ja jestem zielony w tym zakresie....

Mógłbyś mi podać orientacyjnie, jak jest uczciwa za 1 m2, czy coś takiego?

Pozdrawiam

Marcin

Wejdź sobie na stronę http://www.mirola.pl - jest tam kalkulator umożliwiający wycenę orientacyjną rolet w systemie RKS i w innych systemach też.

Podajesz rozmiar okna, wybierasz rodzaj płaszcza i sposób obsługi rolety i kalkulator wylicz cenę. Możesz sobie tak cały komplet okien "wycenić" i będziesz z grubsza wiedział, czy Twoja cena jest OK. Przy czym weź pod uwagę, że Mirola jest dość droga.

• 11 years później...

Ze względu na głupoty które są wcześniej.

Ja polecam Rolety podtynkowe INTERMO, sam osobiście cofnąłem nadproże o 6cm żeby się każda roleta zmieściła (15cm styro) i żeby nie trzeba było decydować o tym zbyt wcześnie.

Później tylko trzeba tylko kupić okna razem z roletami żeby je odpowiednio cofnąć, mi okno wyszło 3cm w głąb muru.

rks ma sporo wad tak że nawet nie chce mi się o nich pisać.