zubra 11.04.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam, zamierzam zamocować w podsufitce z 15-20 lampek led. Robię to pierwszy raz, dlatego wolę się upewnić, czy moja koncepcja jest słuszna. Otóż chcę połączyć te lampki równolegle, tak jak na schemacie poniżej. Czy wszystko jest OK? Dodatkowo, z tego co orientowałem się na allegro, są dostępne zarówno lampki ledowe pod 12v jak i 230v. Które z nich wybrać? Po prostu 230 voltowe czy może lepiej 12 voltowe + jakaś przetwornica (jaka, gdzie, za ile?). Dziękuję za wszystkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 14.04.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Twój rysunek jest poprawny, jeśli są to lampki 12V. Jeśli na 230, to błędnie oznaczony plusem i minusem, co do idei pozostaje jak jest.Do 12V musisz wybrać zasilacz, o mocy trochę większej, niż suma mocy lampek. I stosowne do tej mocy przewody. Zasilacz, zwłaszcza obciążony na całego, grzeje się, pamiętaj o tym. Jeśli odstępy między lampkami są duże, a przewody cienkie, może zdarzyć się, że ostatnie będą świeciły trochę słabiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zubra 16.04.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 dziękuję ślicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts