Gość AiŁ_gość 17.05.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 12 Czerwca 2014 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 18.05.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Wypowiem się w sprawie zmian na ostatnią chwilę.1. Trzeba by spytać architekta, czy projekt jest już u konstruktora, jeśli jeszcze nie, to niech architekt się jeszcze pomęczy i zmieni ściany zewnętrzne tak jak chcecie. Jeśli projekt konstruktor już przeliczył, to zapewne trzeba będzie dopłacić za ponowne liczenie.Tylko zastanówcie się jak to wpłynie na wygląd domu: czy wydłużacie tylko jedna połć dachu - tą nad przesuniętym wiatrołapem i kuchnią, czy może zmieniacie położenie kalenicy? Czy będzie to dobrze wyglądało? Czy zmieścicie się w założonym budżecie?2. Powiększenie przeszklenia od zachodu to byłoby chyba za dużo na taką powierzchnię. Ja bym raczej przesunęła te drzwi tarasowe w kierunku kuchni - byłoby więcej miejsca na TV, głośniki, kolumny, szafki itp. 3. Wejście do łazienki widoczne będzie z jadalni - trzeba będzie je, co najmniej, jakoś ukryć wizualnie (np. drzwi "zlewające sie ze ścianą"). Obecnie, ukryte za ścianką, nie są widoczne ani odgłosy łazienkowe słyszalne.4. Zapewne w projekcie naprzeciw schodów zaprojektowany jest podciąg, więc aby wydłużyć bieg schodów (a może i zrobić spocznik) nie trzeba będzie wydłużać ściany pomiędzy salonem a gabinetem. Chyba że konieczie chcecie powiększyć gabinet, to wówczas wydłuzenie tej ściany nieuniknione.5. Poprawianie schodów- jeśli górny bieg schodów dochodziłby aż do ściany nośnej/podciagu, to wejśie do wypialni wypadałoby zrobić w obecnej pralni- jeśli do dolnego biegu schodów dodalibyście kilka dodatkowych stopni, to może być tak, że albo wchodząc na górę, będziecie bili głowa w sufit, albo trzeba będzie przesunąć drzwi do górnej łazienki kosztem siłowni (z powodu większego wycięcia w stropie). Omówcie to może najpierw z Waszym architektem. Dowiecie się, co da się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.05.2014 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Absolutnie zgadzam się ze wszystkimi uwagami moniss - zwłaszcza wydaje mi się, że zmiana kształtu domu wymaga dodatkowej pracy architekta. No i ZA WSZELKĄ CENĘ nie dopuście aby drzwi łazienki były widoczne z jadalni. I tak mała odległość będzie tutaj wystarczającym problemem... Gdyż niektóre dźwięki (choćby spłuczka) będą bardzo krępujące podczas imprez z rodziną/przyjaciółmi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 20.05.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 20.05.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Spocznik w schodach i większe okno to są detale, tak naprawdę architekt nie musi nanosić takich zmian gdyż są traktowane jako "nieistotne". My podobne kwestie uzgadnialiśmy z ekipą budowlaną. Natomiast wszelkie zmiany kształtu budynku to już grubsza sprawa... Wymaga przeliczenia stropu i więźby przez architekta Wejście do domu będzie od północy, a taras od południa, prawda? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 20.05.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.05.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 No chyba gościa lekko "pogięło"! Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale to on tworzy ten projekt od podstaw i już macie zapłacić kilkanaście tys.? Dobrze pamiętam czy coś mi się "pokiełbasiło"? A może już konstrukcja policzona i to jest kasa na kolejne liczenie? Ale to i tak dużo za dużo, bo my za konstrukcję większego domu zapłaciliśmy mniej. Za niewiele więcej niż te 4800 można już dostać projekt indywidualny (taki do złożenia w urzędzie). Może zastanówcie się jeszcze, czy nie zostawić tego tak jak jest, tylko pokombinować z tymi schodami (najlepiej nawet wstępny rzut domu pokazać jakiemuś budowlańcowi i niech sie wypowie czy da sie to zrobić.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 20.05.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Wejście jest od północy, taras od zachodu. Właśnie otrzymaliśmy wycenę zmian... 4800 zł No niestety... obawiałem się że takie zmiany będą drogie Ale po cichu obstawiałem 2-3 tys., więc ta kwota jest jednak trochę "od czapy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 20.05.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 20.05.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.05.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Teraz wszelkie zmiany ścian nośnych i więźby to będą koszty, jak się sami właśnie przekonaliście. Tak samo jak zlikwidujecie teraz część wystającą, to i tak za tę zmianę zapłacicie. Ale muszę przyznać, że w porównaniu z Waszym architektem, to my mieliśmy całkiem niezłego. A moze w tej całej kwocie za projekt, jest też projekt wykonawczy, a nie tylko ten skłądany do urzędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 20.05.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 21.05.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Straszne wyliczył sobie architekt koszty! Ja jak cypryski sugerowałabym szukanie innego projektanta - my naszej nie zapłaciliśmy jeszcze w sumie takiej kwoty jak Wasz chce za dokonanie zmian, a mamy już gotowy projekt budowlany i konstrukcyjny. I jeszcze jedno pytanko - co to jest projekt wykonawczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 21.05.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 21.05.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 nie wiem co robić... gdybym miała architekta, który zrobiłby projekt w 2 miesiące. Jak długo Wam architekt robiła projekt? Od momentu zamknięcia koncepcji jakieś 4 tygodnie, ale wymyślanie koncepcji trwało u nas dłuuugo (my zmienialiśmy zdanie wielokrotnie) - jakieś 2 a nawet 3 mce (zakładaliśmy miesiąc ). Dla mnie to jest tak - nie po to płacicie za projekt indywidualny żeby potem być niezadowolonym, prawda? Projekt indywidualny powinien leżeć jak ulał, jak rękawiczka szyta na miarę. Owszem, nie wszystko się da, jakieś kompromisy muszą być, itd, itp, ale zmiany których chcecie są - tak z mojej perspektywy - zbyt istotne, żeby można było je sobie odpuścić (będize to Wam się potem latami czkawką odbijało). Gdybyście chcieli namiary na naszą projektantkę, to oczywiście służę i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 21.05.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Zgadzam się z Sheilą - absolutnie nie róbcie ŻADNYCH KOMPROMISÓW jeśli chodzi o projekt. Mieszkamy od września i nic, kompletnie NIC byśmy nie zmienili Czego wszystkim życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 21.05.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) . Edytowane 30 Listopada 2015 przez AiŁ_gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 21.05.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) I jeszcze jedno pytanko - co to jest projekt wykonawczy? Sheila, projekt wykonawczy pokazuje jak wybudować dom. Przykładowo: jak zbroić ławy (ile prętów i jak powiazanych), jak głęboko osadzić nadproża, jak osadzić okna/drzwi aby zapobiec stratom ciepła itp. Gdy zamawialiśmy projekt to o czymś takim nie słyszeliśmy, architekt też nic nie powiedział. Dopiero gdy projekt był w urzędzie, dowiedzieliśmy się od znajomych, że coś takiego istnieje. Gdy projekt domu jest prosty, to doświadczona ekipa sobie poradzi bez projektu wykonawczego. Jednak, gdy dom ma mieć nietypowe rozwiązania, lub budujemy samodzielnie, to przydałoby się już więcej szczegółów. My ławy fundamentowe robiliśmy sami, więc udaliśmy się do kostruktora, który nasz dom przeliczał, po szczegółowe rysunki zbrojenie ław oraz ścian piwnic (dodatkowe kilka stówek). Na etapie parteru, wraz z szefem ekipy budowlanej, myślimy o tym jak głęboko osadzić nadproża i stalową belkę podciągu (bo tego w projekcie brak). Edytowane 21 Maja 2014 przez moniss literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 21.05.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 moniss, w zdecydowanej większości przypadków wystarczy projekt budowlany Każda ekipa z minimalnym doświadczeniem sobie poradzi. W naszym projekcie budowlanym (który przestudiowałem chyba kilkadziesiąt razy) było tyle szczegółów, że chwilami myślałem iż sam bym sobie poradził I nawet było zestawienie materiałów i kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 21.05.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) No widzisz cypryski, a u mnie w projekcie indywidualnym nie ma właściwie niczego, poza tym co potrzebne było do urzędu. Nawet nie mam zestawienia stolarki otworowej, a wymiary samych otworów różnią się na rzutach i na przekrojach Teraz, gdybym budowała, to wybrałabym chyba jednak projekt gotowy. Edytowane 21 Maja 2014 przez moniss dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts