Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Wymarzonego domku wg. projektu indywidualnego

Gość AiŁ_gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość AiŁ_gość
Gratulacje! Jak już stan zero będzie gotowy, to ściany szybciutko wyrosną w górę :)

Bardzo się cieszymy, że tak pięknie poszło z fundamentem. Zdecydowaliśmy się na porotherm dryfix , więc z pierwszą warstwą się zejdzie, a potem to już szybciutko :)

Bardzo dobra organizacja i błyskawiczne postępy :)

A murowanie zawsze idzie bardzo szybko. U mnie murowanie ścian nośnych parteru zajęło jakieś 7 dni (powierzchnia zabudowy domu ok. 180m2).

Ech, gdybyśmy, tak jak i Wy, zdecydowali się na generalnego wykonawcę, to pewnie już byśmy mieszkali. A tak mamy dobrą i niedrogą ekipę, ale z "dolotu" (raz u nas, raz u jakiegoś dewelopera).

Gość AiŁ_gość
Bardzo dobra organizacja i błyskawiczne postępy :)

A murowanie zawsze idzie bardzo szybko. U mnie murowanie ścian nośnych parteru zajęło jakieś 7 dni (powierzchnia zabudowy domu ok. 180m2).

Ech, gdybyśmy, tak jak i Wy, zdecydowali się na generalnego wykonawcę, to pewnie już byśmy mieszkali. A tak mamy dobrą i niedrogą ekipę, ale z "dolotu" (raz u nas, raz u jakiegoś dewelopera).

Ogromnym plusem i dla nas warunkiem koniecznym było to, że ekipa mieszka u nas. Nie ma roboty z "dolotu". Nie możemy powiedzieć złego słowa o naszym wykonawcy. Również nasz Kierbud chwali ich pracę. Na dzień dzisiejszy cieszymy się, ze nasza współpraca z poprzednią firmą nie doszła do skutku. Wiem, że zaoszczędziliśmy tym sobie sporo nerwów.

Gość AiŁ_gość
Tempa to tylko pozazdrościć

Panowie pracują w składzie 7 osobowym , więc i tempo mają dobre. Mąż jest bardzo zadowolony, natomiast ja martwię się trochę czy to nie za szybko... Kierbud mnie uspokaja i wszystko rzeczowo i sensownie tłumaczy. Kobiecie to zawsze coś nie pasuje ;)

Tempo prac jest rzeczywiście bardzo szybkie...

Gdyby to był mój dom zapewne tak podpisałbym umowę aby wszystkie elementy istotne dla konstrukcji domu miały czas "stężeć i związać" .

Generalnie beton potrzebuje 28 dni aby nabrał w pełni swoich właściwości ..

Znam takie osiedle, blisko Książenic, gdzie domy "po klucz" budowano w 3 miesiące ale tam stropy były "angielskie" z zapałek ...

Wiele z tych szybko budowanych domów ma już drugiego czy trzeciego właściciela ..

Gość AiŁ_gość
Tempo prac jest rzeczywiście bardzo szybkie...

Gdyby to był mój dom zapewne tak podpisałbym umowę aby wszystkie elementy istotne dla konstrukcji domu miały czas "stężeć i związać" .

Generalnie beton potrzebuje 28 dni aby nabrał w pełni swoich właściwości ..

Ale po 3-4 dnia ma ok.70-80% wytrzymałości, a ciężar ściany to tylko ok. 5% obciążenia które ma wytrzymać nasz fundament. (przynajmniej tak twierdzi kierbud:) )

Gość AiŁ_gość
Witam :) Również oglądaliśmy działki w K, ostatecznie jednak zdecydowaliśmy się na ziemię kawałek dalej :) Temat K jest mi jednal bliski, dlatego pozwolę sobie zaglądać I podglądać postępy :) Trzymam kciuki za sukces, na razie idziecie jak burza :D Pozdrawiam :)

Witaj i rozgość się :)

Kciuki bardzo mile widziane!

Gość AiŁ_gość
Nie za nisko macie to okno?

Ile planujecie centymetrów na warstwy podłogi?

Będzie trochę wyżej (87cm od podłogi) tylko dołu okna jeszcze tu nie ma.

Edytowane przez AiŁ_gość

Gość AiŁ_gość

No właśnie też nie rozumiemy skąd aż taka kwota, tym bardziej że za wszystkie pozostałe okna chcą ok. 15 tysięcy.

W salonie mamy miejsca na okna o szerokości 420cm i chcieliśmy tam dać 100cm HS i 320cm fix. I tu się pojawia problem bo okno ważyłoby ponad 400kg i trzeba je podzielić. Zaproponowano nam 110cm HS - 200cm FIX - 110cm FIX tylko że cena jest nie do przyjęcia. Mamy nadzieję że w poniedziałek dostaniemy wyceny od innych firm i że nie będą to aż takie kwoty.