Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont starej kuchni

kamil1282

Recommended Posts

Witam!

Jestem nowy na forum. Od początku wakacji planuję rozpocząć remont starej kuchni. Znajduje się ona w starym domu (rok bud. około 1900). Nie mam pojęcia od czego zacząć. Chcę ją przerobić na coś a'la kawalerkę. Na ścianie i suficie jest wilgoć, elektryka jest, Woda jest, tylko z kranu leci woda z rdzą. Piec kaflowy, ale pewnie do remontu, podłoga beton krzywo wylany, ściany pewnie do roboty, gdyż nigdy nie były remontowane. Proszę o fachowe porady, jak dam radę to wstawię zdjęcia.

Na początek osuszenie ścian i pozbycie się się grzyba. Musi być przyczyna. Od cieknących rynien po brak izolacji fundamentów.

Następnie instalacje. Rdza w wodzie to nic innego jak stare rury które trzeba wymienić. Elektryka. Fachowiec z uprawnieniami da sobie radę musisz tylko zaplanować jaki chcesz mieć sprzęt w domu. Indukcja czy piekarnik ciągną sporo prądu. Dodatkowo gdy dojdzie bojler to robi się spore obciążenie. Stara nie remontowana instalacja na pewno jest na Alu które trzeba wymienić.

Podłogę jeśli nie jest spękana można potraktować wylewką samopoziomującą. Na ścianach tynk pewnie odparzony, więc najlepiej skuć do cegły.

Roboty sporo i spora kwota do wydania.

Pozdrawiam Sebastian.

W tym domu jest jeszcze jeden pokoik, który by mi odpowiadał. Jest nieco większy o tej kuchni, podłoga jest drewniana, tylko problem jest z wodą. Mógłby mi ktoś napisać jaki byłby mniej więcej koszt pociągnięcia rur do góry i czy można to zrobić samemu i ewentualnie, jaki sprzęt jest do tego potrzebny. Z prądem nie będzie problemu, kuchenka będzie na gaz i do tego jest jeszcze mała koza jednopłytowa. Ostatnie pytanie to okna. mógłby mi ktoś opisać jak krok po kroku wstawić nowe okna? A do prądu podłączony będzie tylko telewizor, czajnik i ewentualnie komputer. Z góry dziękuję

Oto zdjęcia owej kuchni, chciałbym zrobić z niej takie małe mieszkanko, w którym mieszkałbym mniej, więcej raz w tygodniu i nie wiem właśnie, czy jest to możliwe i jak już to jakie mniej więcej będą tego koszta.1398281611526.jpg1398281613684.jpg1398281618227.jpg1398281619065.jpg1398281619917.jpg Edytowane przez kamil1282

• 2 weeks później...