Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z287 - mozliwa zmiana konstrukcji dachu ?

dandko

Recommended Posts

witam , czy jest możliwość zmiany kondtrukcji dachu ? W projekcie jest kratownica prefabrykowana , czy mozna wykonac tradycyjna wierzbe ? dodam ze dom budowany jest systemem gospodarczm i stad to pytanie,

Dodam ze strop jest drewniany, Chcemy zrobic tak by w przyszlosci mozna bylo zrobic poddasze uzytkowe

Dziekuje za konkretne info

Edytowane przez dandko

Można ale musi zaprojektować więźbę konstruktor. Koszty mogą być spore bo wiązary nie dają sił rozporowych na ściany i nie wymagają żadnego pośredniego podparcia. Taka zmiana powinna nastąpić przed rozpoczęciem budowy. Pozdrawiam.

OK, jesteśmy na etapie fundamenów , w projekcie jest miesce na 2 filary i jest mozliwosc wylania stóp i zrobienia podciagu na osi budynku,

Jeszcze nie zasypalismy piachem fundamentów i jest jeszce mozliwość poprawy,

jest sens zmiany ? CHodzi głównie poźniej o podbitke i jej wykonanie , ponieważ ladnie wykończone belki nam się bardziej podobaja

Jak z wytrzymalościa obu konstrukcji oraz w pozniejszym ewentualnym użytkowania poddasza.

Po pańskich wypowiedziach zdecydowaliśmy sie na pełne deskowanie + pape - już dluszy czas śledze temat.

Dziekuję za inf oraz przepraszam za nie fachowy język

Jak poddasze ma być nieużytkowe to najlepszym rozwiązaniem są prefabrykowane wiązary. Bez problemu mogą być tak zaprojektowane aby powstał mały stryszek. Mogą być również tak zaprojektowane aby za ścianą zewnętrzną wystawał wyłącznie górny pas wiązara. Pozdrawiam.

OK , tylko My zastanawiamy się nad możliwością kiedyś w przyszłości zrobienia uzytecznego poddasza stąd te pytania,

Jutro porozmawiamy z KB zobaczymy co powie:)

My raczej zdecydujemy się na deskowanie + papa ,zobaczymy jak pójdzie , Pozdr

Każda folia to chłam więc się zbytnio nie zastanawiaj ;) ale jedna z lepszych to ponoć Tyvek pro i taka właśnie m mam u siebie.

Jakąś dać trzeba - ekipa od dachu też wspominała o Tyvek pro.

OK , tylko My zastanawiamy się nad możliwością kiedyś w przyszłości zrobienia uzytecznego poddasza stąd te pytania,

Jutro porozmawiamy z KB zobaczymy co powie:)

My raczej zdecydujemy się na deskowanie + papa ,zobaczymy jak pójdzie , Pozdr

Nienawidzę włazić po schodach :) a co dopiero za nie płacić. Walczyłem o dom z płaskim dachem ale odpuściłem - zaczęło brakować czasu.

Dla mnie ten strych który tam nad głową powstanie +/- 50 m2 nie istnieje - i obym na niego za często wdrapywać się nie musiał.

Andrzeju jaką folie polecasz ?

• 4 years później...