Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi antyw?amaniowe DORN

Recommended Posts

• 2 years później...
Ogólna uwaga na temat drzwi antywłamaniowych. Kupiłem dobrej klasy drzwi anywłamaniowe Gerdy. Drzwi mocne, ciężkie i pewnie trudne do sforsowania. Pytanie po co. Mimo wszystko łatwiej sforsować jest okno albo ścianę np. z Ytonga (znam konkretny przypadek). Teraz kupiłbym drzwi trochę lżejsze, szczególnie, że jest to jeden element wyposażenia domu z którym mam nieprzerwane kłopoty. Albo drzwi mają wadliwą konstrukcję (ościerznica za słaba do tak ciężkich drzwi albo źle wykonany montaż przez autoryzowanego instalatora).

• 6 years później...

Niestety ja sie juz pewien czas temu na te drzwi skusilem. W duze mrozy drzwi przemarzaja po rogach, kladki zamkowe sa obklejone lodem a przez dziure od glownego zamka wieje mrozne powietrze. Dodatkowo z racji swojej wagi przez pierwsze dwa lata drzwi opadaly, znacznie utrudniajac zamykanie.

Sposobem na naprawe panow fachowcow bylo wlozenie nogi miedzy drzwi a futryne i na sile wyginanie albo nawiercanie otworow do rygli. Nie bede juz opisywal licznych nieprzyjemnych rozmow kosztujacych sporo nerwow.

Jednym slowem, mialem podobne odczucia jak alienka z powyzszego linka i jesli przyjdzie mi wymieniac drzwi na inne to napewno poszukam innej firmy.

Edytowane przez johnnyG
dopisanie