Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałem pisać na forum za darmo. Merytorycznie, ale bez ograniczeń...Redakcja się nie zgodziła. Dali symboliczny rabacik. Zmusili do wykupienia płatnego profilu. Czyli trzeba się reklamować :)

Na początek dowiecie się w końcu o co mi chodzi. Trochę przynudzam, ale zawsze można mnie wyłączyć...;)

http://www.zdunskieopowiesci.pl/zawody-w-lupaniu-drewna-na-czas/

Witam się tu z przyjemnością :bye:

Mam nadzieję, że nie zrezygnujesz i będzie to miejsce, gdzie łatwiej Cię zastać.

Ten Salzburg jest zduński, tzn. nie wkład, dobrze widzę na fotkach. Dlatego piszesz, że możesz zrobić płytszy.

Mam pytanie :)

Ciągle rozważam moje kominkowe rozwiązanie domowe. Komin oddziela kuchnię od salonu i to było kiedyś zaczątkiem pomysłu na podwójne palenisko:

1. duży kominek zduński pd strony salonu, chociaż najchętniej z drzwiczkami;
  2. z boku komina, albo od strony kuchni coś takiego jak ten Salzburg, ale z bardziej rozbudowaną akumulacją.

Miejsca mam mnóstwo i tak to sobie kiedyś wymyśliłam +KOMINEK-w-salonie-projekt(2).jpg Teraz wyobrażenia bardzo mi się zmieniły.

Mój komin ma tylko jeden kanał dymowy. Doprowadzenie powietrza jest wyprowadzone z podłogi centralnie przed kominem od strony salonu.

parter(1_50)-KOMIN.jpg

Pytanie brzmi – czy widziałbyś sposób na zrobienie takiego rozwiązania w istniejącej sytuacji? Czy mam o tym myśleć, czy dać sobie spokój?

Masz bardzo porządny, duży kanał dymowy o wymiarach 27 x 27 cm. Oprócz wybranych przez Ciebie urządzeń, nie bałbym się podłączyć do niego jeszcze angielki i pieca chlebowego. Właśnie pakuję manatki na wyjazd, więc wybacz jak trochę pomilczę...Wyjazd krótki - święta w domu.

Każdy wkład czy palenisko zrobię takie, jakie będzie potrzebne. Dobiorę parametry spalania, rodzaj i ilość opału, dopasuje wymiary. Jeśli ktoś będzie bardziej zainteresowany wymiarami, powiem o czyhających pułapkach. Dla tych , którym bardziej zależy na grzaniu niż na wyglądzie, dobiorę optymalne gabaryty urządzenia grzewczego.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Kominki Piotr Batura napisał:
Salzburg za 3000 netto . Loco Łaziska. Z instruktażem osobistym dotyczącym montażu i umiejętnego palenia w tego typu urządzeniu... :)

Salzburg zarezerwowany, na razie do końca kwietnia. Jak nie będzie odzewu, powiem...

Mam jeszcze dwa inne Nordpeisy. Komplet to obudowa z wkładem. Nowe. Chętnie pozbędę się ich za 1/3 ceny detalicznej. Jeden prosty (podobny do tego co ma LIWKO), drugi okrągły, z łukowymi drzwiczkami podobnymi do Dovre czy Jotula (łamane).

W związku z pytaniami o Nordpeisa, sprawdziłem dokładnie co to takiego. Nowe nieużywane.

1. Roma HIGH + wkład NI 22 czarny, komplet za 3000 zł netto (loco Łaziska).

2. Obudowa prosta KAMIN COR + wkład N 21 czarny, komplet za 4000 zł netto (loco Łaziska).

• 2 weeks później...

Roma sprzedana.

Rezerwacja Salzburga odwołana. :)

Unico Modern (z pełną szybą pryzmatyczną) nowy, do wzięcia za 2000 zł netto, loco Łaziska.http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fsklep.konfil.pl%2F2587-2819-thickbox%2Fwklad-kominkowy-unico-hermes-1z-modern.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fsklep.konfil.pl%2Fwklady-powietrzne%2F2587-wklad-kominkowy-unico-hermes-1z-modern.html&h=600&w=600&tbnid=iN5cbNKghBeDBM%3A&zoom=1&docid=aYDx6nuHoq1AQM&ei=rbZiU-efEubl4QSD8oC4Ag&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CGMQMygJMAk&iact=rc&uact=3&dur=1485&page=1&start=0&ndsp=20

• 2 weeks później...

Komin "potargowy". Nowy - kilka razy widział dym. Raczej bez masztu...50% wartości nowego. Gwarancja jak za nowy. Z montażem lub bez...Producent - Poujoulat, największy producent kominów stalowych w Europie (jakość bez hałasu...:))

http://blog.kominki-batura.pl/?p=519

• 2 weeks później...

Specjalna fryzurę sobie sprawie na spotkanie z legendą...

Park zdrojowy. W centralnym miejscu. Zadyma będzie taka, że nie przeoczysz...

Piec będziemy budować w prosty czytelny sposób. Coś jak Piecyk nr 1 enia...

• 3 weeks później...
  • 1 year później...

Zaniedbałem wątek...Ale to trochę wina FM. Lubią swoje porządki wprowadzać (najlepiej za nasze pieniądze :D).

Salzburg dawno sprzedany, ale po targach "KOMINKI 2016" przy Budmie, mam trochę materiałów w promocji. Głównie do budowy piecokominków. Część już sprzedałem (ostatnio do Lublina - pozdrawiam:)), ale coś tam jeszcze pewnie się znajdzie...Na pewno jakieś kanały i masy akumulacyjne...

Pytajcie...Niestety terminy raczej na drugą połowę roku...

• 11 months później...
  • 1 year później...