Rafał 33 24.05.2004 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 MASANTI 108 (PT-05) z Arigraphu Kraków Proszę o dyskusję na temat, a szczególnie uwagi krytyczne ale uzasadnione. Mam sporo do powiedzenia, na temat tego projektu. http://www.archigraph.pl/new/archigraph/ind.php?co=projekt&n=108 [u]UWAGA - dom jest bardzo specyficzny, nad częścią dzienną nie ma stropu, wysokość pomieszczenia sięga ponad 5 m, to jest właśnie jego urok, poogladajcie dokładnie rzuty i przekroje[/u] Zalety wg. mnie to : - ideał dla 4 osobowej rodziny - oddzielona część dzienna od nocnej - 2 łazienki - pom. gospodarcze w dobrym miejscu - tania instalacja wod. kan c.o. ( tylko parę metrów rurek , jak w bloku, jeden pion, wystarczy piec 2 funkcyjny - prawdziwy kominek, prawdziwy salon, prawdziwe schody, ogromne okno - prawdziwa przestrzeń ( super pomysł ) to wszystko za sprawą wysokości - prosta komunikacja - prosta ciekawa bryła ( tania w budowie ) widziałem większe garaże u ludzi -możliwość wykonania mini piwniczki ( naturalne zejście jest) taniocha........będę robił ok. 3 x 3 - pokój dla gosci, tesciowej , firma w domu, lub chałaśliwy potomek w wieku dorastania zaraz przy wejściu super pomysł........... - idealny układ pomieszczeń, prawie jak w domu pasywnym ( kierunki świata , brak okien od północy ) widzę małe wady ale nie odważę się nic , dokładnie nic zmienić w projekcie, to jest zasada że ktoś to przemyślał -wykonałem model w skali 1:25 , dość wierny i potwierdziłem przekonanie że jest 100 % OK - nie wpadam w zachwyt ale naprawdę mało jest wad, może brak jednego pokoju, ale coś za coś, napewno będę robił ogrzewanie podłogowe ( nie ma inego systemu, mogę dać 125000 argumentów - żartuję ) mam literaturę i doświadczenie u rodziców i znajomych w kilku domach- kupiłem juz dach u Braasa i czekam na resztę "Kasy" aż dojdzie ( nie wiem gdzie poszła ) zapraszam do szerokiej dyskusji ........................Widok od frontu http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/108/108.jpgW nocy od ogrodu http://www.archigraph.pl/new/archigraph/obrazki/108/108a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 24.05.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Ciekawy projekt, ładny dom. Faktycznie nie ma sie do czego przyczepic . Mnie osobiście brakuje może troche pomieszczeń gospodarczych, ale myśle, ze ta wspomniana piwniczka część z tych spraw rozwiąże. No może łazienka na dole jest nieco wąska - chyba trzeba zmienic usytuowanie prysznica, bo wejście jest bardzo ciasne. To duże okno - super, tylko że na wysokości tego okna jest dośc wąsko miedzy schodami a kominkiem i wyjściem do ogrodu. Generalnie część wypoczynkowa jest na 6 mb długa, szeroka na nieco ponad 3. Kominek potrzebuje przestrzeni. Nie będzie tam za ciasno ??? Po drugiej stronie schodów część kuchenno jadalna - super. Projekt niewątpliwie ma swój urok i ogrzewanie podłogowe to chyba jedyne rozsądne rozwiązanie. W innym wariancie mogłaby to byc dość kosztowna sprawa - obrzac pomieszczenie 5m wysokości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 33 24.05.2004 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Dziękuję za szczegółowy komentarz , bardzo wnikliwy, w moim odczuciu jest wąsko na wysokości dużego okna , ale wysokośc to rekompensuje ten przesmyk i tak jest nieustwialny, stanowi tylko komunikację, kominek jest pod kątem i nie jest wysuniety więc traktuję go jako część sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 24.05.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 witam, Po pierwsze to widzę iskry z kominka na stole i fotelu czasem go trzeba otwrzyć ad. oddzielona część dzienna od nocnej -niebardzo ad. brak okien od północy - ja tam na rzucie okna widzę z każdej strony ad. chałaśliwy potomek w wieku dorastania zaraz przy wejściu super pomysł - dla kogo? jest też zaraz przy kuchni i salonie ad. prosta ciekawa bryła ( tania w budowie ) - to się okaże ad. prawdziwy kominek - prawdziwy to otwarty, już wspominałem o pożarze ad. prawdziwy salon - 22,8 a dokładniej ok. 3,3x6, no nie wiem, ale z pow. salonu to ma niewiele wspólnego ad. prawdziwe schody - zabiegowe? czy ja wiem czy prawdziwe, niech będzie Brakuje jakichś szafek w hallu, nieciekawa aranżacja kuchni, ale ogólnie nie ukrywam, że też mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 33 25.05.2004 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 żartobliwe, ale za takie też dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 25.05.2004 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Zalety wg. mnie to : - oddzielona część dzienna od nocnej Jak w każdym domu 2-kondygnacyjnym - 2 łazienki To raczej norma. Nie wyobrażam sobie inaczej. - prawdziwy salon, prawdziwe schody 22 m2 pokoju, to ja mam w bloku bez łaski. Schody, może i ciekawe, ale beznadziejnie niefunkcjonalne. Kąt kuchenny zamiast kuchni ogromne okno - prawdziwa przestrzeń ( super pomysł ) to wszystko za sprawą wysokości A to się żona ucieszy. Kup od razu podnośnik, żeby toto umyć od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 26.05.2004 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 ależ my się Ewuniu zgadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 33 26.05.2004 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Jak to 22 m2 ? bądzmy dokładni, część dzienna tzn, kuchnia, schody, pokój dzienny mają 9,3 x 6 ponad 55 m2 + hol 5,5 m2 ,to ty to masz w bloku ? pamiętajmy o wysokości ponad 5 m, to jest już spora kubatura, oczywiście nie każdemu to się podoba, ale po to jest ta dyskusja na argumenty, a co do mycia okna to nie ma problemu, mam kurs wspinaczkowy dalej proszę o krytyczne ( czytaj. poważne ) uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 28.05.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Rafał33 sorry,ale przychylam się do opinii poprzedników. Ty liczysz w sumie 55 m2, ale w kuchni gotujemy,a schody są po to, żeby po wchodzić, a nie eksponować, bo to nie jest obiekt muzealny lub dzieło sztuki, choć takim może się stać (jak ktoś ma kasę). Dom jest ładny nie zaprzeczam, ale jest po prostu niepraktyczny. Te przestrzenie po więźbę robią wrażenie, ale tylko robią. Pomieszkaj w takim echu. Ci, co będą spać na górze , współczuje dzieciom, jak będziecie z żoną robić jakąś bibkę. Poczytaj ten wątek i inne pokrewne w dziale Wnętrza http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=27649&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 33 28.05.2004 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Muszę wyprowadzić was z błędu, pooglądajcie dokładnie ten projekt !!!To jest REWELACJA na SKALĘ naszych czasów......chwalę bo go buduję.W małym domku mam dużą przestrzeń. Błędem jest patrzenie na projekt tylko przez rzut kondygnacji z góry, i na m2 powierzchni. Byłem juz w duzych pomieszczeniach o wysokości np. 240 cm, TRAGEDIA !!! norma powinno być 260-275 cm. Proszę o kontrę. - schody w tym projekcie są zabudowane i tworzą ciekawą figurę, geometryczną , coś na kształt wstęgi lub spirali do której przyklejony jest kominek, u mnie będą bardzo skromne, wręcz banalne, mur , na tym poręcz i już. Są w centralnym miejscu domu więc tworzą "pomnik przyrody" który nie może dominować nad okolicą. więc musi być skromny - kto powiedział że w kuchni się tylko gotuje ? znam ludzi którzy z kuchni nie wychodzą, przyjmują tam gości " chwilowych " , a tak naprawdę to jest przecież pomieszczenie otwarte prawie bez podziału, nad kuchnią jest niski sufit , więc jest przytulnie, tak samo w części wypoczynkowej. A okno o wysokości 4 m można umyć 2-3 razy w roku. -Chałas ? Tutaj mam mniej do powiedzenia , ale po tym jak zwróciliście uwagę na to , zastanowiłem się i sprawdziłem w kilku miejscach z wysokim sufitem, efekt bardzo pozytywny. Myslę że powinno być dobrze.Popatrzmy na stare budownictwo, 4 metry do sufitu to był standard. W takich pomieszczeniach to sie oddycha.Argument z drogim ogrzewaniem odrzućcie odrazu, podłogówka i koniec, a udowodniono że ona nie grzeje "sufitów" . Liczę na zainteresowaie tym projektem , nawet czysto teoretyczne, zapraszam do dyskusji.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 31.05.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Budujesz ten dom, podoba ci sie - Swietnie !!! Mam nadzieję, ze będzie ci się też w nim dobrze mieszkało. Niestety wady, o których tutaj wspominaliśmy są rzeczywistymi wadami i nic się z tym nie da poradzić !!! Co z tego ze salon jest wysoki na 5 m skoro ma małą powierzchnię ? Niestety dla mnie to taka trochę - wybacz - studnia, wąskie i głębokie. Pomieszczenia o wysokości 2 kondygnacji mają sens tylko wtedy gdy mają odpowiednią do wysokości powierzchnię !!! Mówisz 55 m2 - tak, ale na tych 55 metrach mieszczą sie : kuchnia, jadalnia, salon, schody i kawałek holu. I jakby nie liczył i nie patrzył salon to 5,94m x 3,3m. W dodatku w węższej części ograniczony kominkiem. Powtarzam jednak - dom jest ładny, podoba sie tobie i o to chodzi. I mimo, że mnie też w zasadzie się podoba, to nie wybrałąbym tego projektu właśnie z powodów opisanych przeze mnie i poprzedników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 31.05.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Właśnie był taki wątek i to chyba w dziale Projekty nt. salonu o wymiarach 6m na 3,5 m. Dziewczyna nie mogła spać po nocach tak się stresowała. Miała właśnie prosić architekta o poszerzenie domu tylko po to, by poszerzyć salon. Qurczę pakować się w budowę domu, którego salon jest wielkości mojego pokoju w blokowisku na Kabatach Tylko Polaków na to stać. Kompletny brak pragmatyzmu. Ale to już moje baaaardzo osobiste przemyślenia. . Rafał, a jak Ty to wszystko ogrzejesz? Całe ciepło będzie uciekało do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 33 31.05.2004 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Dzieki za posty, ale zacznę ostro ! Chciałbym Was potraktować bardzo poważnie, ale nie mogę , z dwóch powodów. Pierwszy, to : nikt dokładnie nie przeczytał mojego tekstu i nie pooglądał projektu, drugi to brak wyobraźni przestrzennej !!! Jakie 22 m2 wy tam widzicie ? Tam nie ma żadnych ścian działowych, sufit jest powierzchnią "łamaną" poprzez spady dachu, nie ma żadnych powierzchni prostopadłych do siebie, więc akustyka będzie dobra. A co do ogrzewania, to kościoły i baseny się grzeje podłogówką. I nic nikomu nie ucieka.Mam już zrobioną makietę domu w skali 1:20 ze szczegółami w środku. Może zrobię zdjęcia i zamieszczę .............. dalej proszę o krytykę na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 01.06.2004 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Tobie się podoba i może zakończmy temat- stajesz się nudny i sprawiasz wrażenie jakbyś był autorem albo dystrybutorem w/w projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 33 02.06.2004 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Tobie się podoba i może zakończmy temat- stajesz się nudny i sprawiasz wrażenie jakbyś był autorem albo dystrybutorem w/w projektu. A ty stałeś się arogancki ! Po co czytasz jak cię denerwuje ? Masz tysiące innych postów, daj innym szansę się wypowiedzieć, wiadomo że każdy chwali swoje, ale po to jest FORUM że każdy może sie dowolnie wypowiadać. Dlaczego mam kończyc temat ? bo może nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia ? Piszę po to żeby inni mogli skrytykować projekt (a nie mnie ). Wiem że mój ton jest zarozumiały, ale to jest moja pewność siebie. Napisz coś logicznego, albo tylko czytaj i zachowaj to dla siebie........ I tak na zakończenie, to niepotrzebnie rozmawiamy o charakterach, zamiast o projektach, ale to ty prowokujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 02.06.2004 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 schody w tym projekcie są zabudowane i tworzą ciekawą figurę, geometryczną , coś na kształt wstęgi lub spiraliCzyli tutka ze stopniami w środku. W dodatku bardzo niewygodnymi. Meble, to ostatecznie możesz na górę podnośnikiem przez okno, ale codzienne chodzenie, to mi się kojarzy z rękawem ewakuacyjnym kto powiedział że w kuchni się tylko gotuje ? znam ludzi którzy z kuchni nie wychodzą, przyjmują tam gości "chwilowych " Kiedyś znałam takich, to mieli tam nawet leżankę do spania, bo im się do sypialni nie chciało chodzić. Taka wygoda okno o wysokości 4 m można umyć 2-3 razy w roku Widać żeś facet i do tego bez wyobraźni i doświadczenia Jakie 22 m2 wy tam widzicie ? A ile ty tam widzisz? W dodatku nieustawne, bo ten kąt na lewo od wejścia, to poza postawieniem jakiegoś mebla, nie będzie wykorzystany. Chyba, że jako komunikacja do części z kominkiem. A tam, to dopiero cieniutko z metrażem. Iskry z kominka będziecie do filiżanek łapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 33 03.06.2004 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Tak nie można, każdy z was powinien podjąc pracę jako psycholog, albo psyhiatra, albo na księdza może, oceniajcie projekt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 03.06.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Oj Rafal, najpierw zapraszasz ludzi do dyskusji na temat projektu, a potem obrazasz sie kiedy slyszysz opinie, jakiej pewnie nie chcialbys uslyszec... Sorry, ale to troche dziecinne podejscie Moze rzeczywiscie powinno sie zakonczyc ten watek. Rozumiem, ze jest ci troche przykro, bo budujesz ten dom, tobie odpowiada, a jezeli tobie sie podoba, to wlasnie o to chodzi. Cala sytuacja kojarzy mi sie z sytuacja, gdy ktos krytykuje matce dziecko, ona nie bedzie chciala uslyszec krytyki, zawsze bedzie bronic swojego dziecka. Zycze ci, aby mieszkalo sie przyjemnie i abys byl zadowolony. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał 33 03.06.2004 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Fajnie ze piszecie, ale to forum nie jest o charakterach !!! Piszcie o domach !!! Pytam kto tu jest dziecinny. Ja was lekko podpuszczem a wy " po polsku " zaczynacie pouczanie i ocenianie mnie a nie projektu. Co jest grane ? Pomyślcie !!! Więc jeszcze raz przypominam : 1. To nie ja jestem autorem tego projektu , a szkoda 2. Jeżeli są wady to nie moje, i ich szukam 3. Wpadam w zachwyt ? Bo mi sie podoba, to normalne, a wam ? 4. Nie rozumiem niskiego poziomu merytorycznego na forum ! 5. Nie oceniajcie ludzi, tylko projekty 6. Dajcie z siebie trochę pomysłowości w ocenianiu ( projektów ) 7. Szukajcie wad i proponujcie zmiany To takie siedem przykazań ................... P.S. Ciekawe kto następny sie do mnie doczepi ? Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 03.06.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Ja już nie, swoje powiedziałem, a Ty w koło to samo może się jueszcze ktoś wypowie, czekajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts