Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wesoła Stodoła - projekt indywidualny dla rodziny z trójką dzieci

Recommended Posts

http://s1.tufotki.pl/2015/12/29/s1Er6-k2K9Mn.JPG?v=2

Ale czad! Sheila, jak zwykle zachwycasz, a najbardziej ujmuje to ciepło w Waszym Domu, takim wyjątkowo Waszym, tworzonym przez Was, którego jesteście częścią!

Pisz, proszę, możesz rzadziej, ale pisz, nie przestawaj! :-)

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

świetny klimat <3 kinkiety najlepsze:)

ten patent na lustro widziałam, ale nie sądziłam, że faktycznie można zrobić w warunkach domowych, pardon, stodołowych:)

uwielbiam Wasz holl!

Dzięki! Lustro robiło się łatwo - polecam spróbować, fajna zabawa.

To się pochwalę jeszcze, że tę tablicę korkową też robiłam sama - wieki temu (8 lat?), ale sama - najwięcej czasu zabrało mi zbieranie korków (chyba ze 2-3 lata zbierałam po ludziach, bo sama raczej niewiele wina piję.

nk - :) Będę się starała pisać - lubię wracać do tych moich zapisków, po czasie zapomina się jakie to są emocje, dylematy. ;)

To i ja się wpiszę do dziennika, który czytam już od dłuższego czasu :) Gratuluję domu! Oprócz wielu innych rzeczy podoba mi się Wasza podłoga - czy jest to jakiś rodzaj parkietu przemysłowego? Jaką ma grubość, a co za tym idzie jak się sprawuje podłogówka pod nim. Obecne mrozy są chyba dobrym testem :)

Pozdrawiam, kemot z pobliskiej Owczarni [za kilka latek:)].

To i ja się wpiszę do dziennika, który czytam już od dłuższego czasu :) Gratuluję domu! Oprócz wielu innych rzeczy podoba mi się Wasza podłoga - czy jest to jakiś rodzaj parkietu przemysłowego? Jaką ma grubość, a co za tym idzie jak się sprawuje podłogówka pod nim. Obecne mrozy są chyba dobrym testem :)

Pozdrawiam, kemot z pobliskiej Owczarni [za kilka latek:)].

Witaj kemot!

Nasza podłoga to w istocie parkiet przemysłowy - dębowy. Podłogówka sprawuje się bardzo dobrze - podłoga drewniana jest przyjemna w dotyku, taka po prostu miła, nie czuć żeby była rozgrzana (ustawiliśmy kocioł tak, żeby temperatura wody w rurkach była poniżej 25 stopni).

Grubość lamelek to 16 mm.

Jeśli masz jakieś jeszcze pytania, to wal śmiało. :)

Pozdrawiam!

Jeśli masz jakieś jeszcze pytania, to wal śmiało. :)

Pozdrawiam!

Przy obecnych mrozach i takiej grubości klepek wpuszczacie w rurki wodę o temperaturze 25 st? Jaką macie temperaturę pomieszczeń?

To brzmi fajnie, zwłaszcza, że my też chcemy mieć podłogówkę, ładną drewnianą podłogę i ciepło w domu... :)

Jak masz linka do strony tego parkietu to będę wdzięczny za podesłanie.

Pozdrawiam.

Przy obecnych mrozach i takiej grubości klepek wpuszczacie w rurki wodę o temperaturze 25 st? Jaką macie temperaturę pomieszczeń?

To brzmi fajnie, zwłaszcza, że my też chcemy mieć podłogówkę, ładną drewnianą podłogę i ciepło w domu... :)

Jak masz linka do strony tego parkietu to będę wdzięczny za podesłanie.

Pozdrawiam.

Kemot - sprostowanie - źle męża zrozumiałam ;) - wpuszczamy 35 stopni, w rurkach jest już trochę niższa. Te 35 st. to było to, co nam producent podłogi zalecał - twierdził, że we Francji układa się od lat parkiety drewniane, głównie właśnie mozaikę i nic się z nią nie dzieje właśnie dzięki temu, że oni nie przegrzewają pomieszczeń. W Polsce ludzie lubią walnąć tak na maksa - 38 - 40 st a to dla drewna już niezbyt dobrze.

A temperaturę w pomieszczeniach mamy 21 st - dzięki temu że ciepło idzie od podłogi to wydaje mi się jeszcze cieplej, nawet zastanawiam się czy nie skręcić ale mamy małe dzieci, które ciągle gołe/ bose latają i trochę się waham...

Parkieciarza polecam z całego serca - ma nawet swój wątek na naszym forum ;) - Parkiety Zadobrze http://www.parkietownia.pl/ - właściciel jest bardzo pomocny a pracownicy dokładni, sumienni i terminowi. Nic złego nie mogę o nich powiedzieć. :)

@sheila

Dziękuję za odpowiedź, tak coś podejrzewałem, że z tymi 25 stopniami to pomyłka :)

Rzeczywiście również słyszałem opinie, że dąb i inne gatunki krajowe nie lubią przegrzewania, dla osób ciepłolubnych natomiast są parkiety z drewna egzotycznego, czy deska warstwowa, która znoszą wyższe temperatury.

Pozdrawiam.

@sheila

Dziękuję za odpowiedź, tak coś podejrzewałem, że z tymi 25 stopniami to pomyłka :)

Rzeczywiście również słyszałem opinie, że dąb i inne gatunki krajowe nie lubią przegrzewania, dla osób ciepłolubnych natomiast są parkiety z drewna egzotycznego, czy deska warstwowa, która znoszą wyższe temperatury.

Pozdrawiam.

Kemot - przepraszam za to zamieszanie. :)

Chciałabym tylko podkreślić, że mamy naprawdę ciepło - nic a nic nie marzniemy więc jeśli Ci się drewno podoba, to atakuj. Moim zdaniem nie ma piękniejszej podłogi. :)

A skoro już zajrzałam, to wkleję jeszcze swoje najnowsze dzieło - szafka nocna dla męża, kompletnie śmieciowa tzn. wszystkie elementy znalezione bądź odzyskane (poroże jelenia było korkiem do wina, który został ukręcony przez moją wielce zdolną mamę):

http://s1.tufotki.pl/2016/01/07/LwGOU-WKfzHk.JPG?v=2

Oraz kilka fotek z postępu prac - działamy teraz w pokojach dzieci i dążymy do zabezpieczenia antresol oraz schodów, tak żeby mogli już z nich w pełni korzystać. Póki co gotowy jest pokój synka:

http://s1.tufotki.pl/2016/01/07/LwGOU-0exZ9Y.JPG?v=2

http://s1.tufotki.pl/2016/01/07/LwGOU-ZcNjXE.JPG?v=2

http://s1.tufotki.pl/2016/01/07/LwGOU-MeVwL3.JPG?v=2

U dziewczynek będzie trudniej - trwają narady jaki wybrać kolor linek, bo niestety wszystkich zastosowanych na schodach nie ma...

• 3 weeks później...

Stuknęło nam już 150 dni w Nowym Domku a w związku z tym króciutki update:

linki u dziewczynek gotowe - wreszcie dzieciarnia biega po antresolach a ja nie mam ataków paniki.

http://s1.tufotki.pl/2016/01/28/gygQs-zrnOal.JPG?v=2

http://s1.tufotki.pl/2016/01/28/gygQs-lZHxLv.JPG?v=2

Zabrałam się też w końcu za romby w pokoju małej księżniczki - przyjechali przyjaciele na weekend, zagoniłam ich do rysowania/ wyklejania i jakoś wspólnymi siłami zaczęliśmy. W tej chwili jest już bardziej zaawansowany etap niż na zdjęciu - jak skończę, to pokażę co mi z tego wyszło. Niestety roboty jest z tym więcej niż bym chciała, bo przy zrywaniu taśmy odchodzi niekiedy farba (biała) a poza tym mimo zastosowania taśmy do zadań specjalnych ("ultra sharp edges" :rotfl: ) to jednak szara farba podcieka...

http://s1.tufotki.pl/2016/01/28/gygQs-isHnsq.JPG?v=2

A na koniec prawie skończone schody - w końcu! Została już tylko zjeżdżalnia oraz LED pod listwą poręczy.

http://s1.tufotki.pl/2016/01/28/gygQs-qkYMCc.JPG?v=2

http://s1.tufotki.pl/2016/01/28/gygQs-vTwDBZ.JPG?v=2

http://s1.tufotki.pl/2016/01/28/gygQs-VZapT3.JPG?v=2

Bardzo ładne schody, dokładnie takie się i nam podobają :) Z czego wykonany jest podstopień - to jest tynk, czy jakieś białe drewno?

Podstopnie są z lakierowanego na biało MDFu - tynk się bardzo brudzi, widzę co się dzieje na ścianach obok schodów, masakra!

A drewno było droższe na pewno. MDF jest fajny - łatwo się czyści, nie widzę póki co żadnych uszkodzeń (gruba warstwa lakieru).

Dziękuję za dobre słowo! :)

omg, cudownie wyszły dziewczyńskie schody & linki na antresolę! chcę być Twoją córką :)

romby wyglądają profesjonalnie, przynajmniej z daleka;)

:) Niechaj, dziękuję! Córki zadowolone, zresztą cała trójka lubi swoje pokoje - starsi pamiętają jeszcze bardzo dobrze ten ścisk w poprzednim loku i cieszą się jak głupi że mogą teraz hasać i ganiać. :)

A romby, no cóż... z daleka ok. ;) Ale ja im pokażę jeszcze! Może nawet dzisiaj. ;)

No tak, szczególne przy dzieciach tynk w tym miejscu nie sprawdziłby się. A pomysł z MDF rzeczywiście bardzo dobry - wizualnie i praktycznie.

Korzystając z okazji chciałbym zapytać o 2 rzeczy. Widzę, że macie garaż 37 mkw. Parkujecie 2 auta? Jak z miejscem ma przechowywanie innych rzeczy? Pytam, bo w większości przeglądanych projektów garaż dwustanowiskowy ma 32-33 mkw i skłaniam się do powiększenia go właśnie do około 38-40 mkw.

A druga kwestia to ekipa, która wykonywała Wam SSZ - czy możesz ją polecić, czy możesz podesłać kontakt na priv? Co prawda jeszcze nie wybraliśmy projektu - ale powoli, równologle robię rozpoznanie ofert wykonawców.

No tak, szczególne przy dzieciach tynk w tym miejscu nie sprawdziłby się. A pomysł z MDF rzeczywiście bardzo dobry - wizualnie i praktycznie.

Korzystając z okazji chciałbym zapytać o 2 rzeczy. Widzę, że macie garaż 37 mkw. Parkujecie 2 auta? Jak z miejscem ma przechowywanie innych rzeczy? Pytam, bo w większości przeglądanych projektów garaż dwustanowiskowy ma 32-33 mkw i skłaniam się do powiększenia go właśnie do około 38-40 mkw.

A druga kwestia to ekipa, która wykonywała Wam SSZ - czy możesz ją polecić, czy możesz podesłać kontakt na priv? Co prawda jeszcze nie wybraliśmy projektu - ale powoli, równologle robię rozpoznanie ofert wykonawców.

Parkujemy 2 auta - mąż ciągle narzeka że mu za mało miejsca zostawiam i pewnie w końcu namaluje mi na ścianie jakiś celownik czy cóś, żebym stawała w odpowiednim miejscu. ;)

Miejsca do przechowywania jest niewiele - z jednego boku mieszczą nam się drewna do kominka (mąż je tak ułożył, że jak stanę to moje drzwi otwierają się ponad nimi), z drugiego boku mamy jeszcze dość dużo pobudowlanych śmieci (w sensie wiadra z farbą, jakieś rynny czy insze metalowe ustrojstwa, plus łopata do śniegu). Drzwi od samochodów jak są oba zaparkowane otwieramy ale nie na pełną szerokość - tak powiedzmy w 75%, wystarczająco żeby dzieci zapiąć do fotelików, ale gdyby ktoś miał większe problemy ruchowe i potrzebował szerzej otwartych, to niestety się nie da.

Aha - z przodu mamy przejście ok. 80 cm, z tyłu - prawie nic, ledwo ledwo, jakieś 20-30 cm, bagażnika nie otworzysz...

Tak więc jak dla mnie to jest absolutnie minimalny rozmiar garażu dwustanowiskowego - wolałabym większy. ;)

Ale na pewno, NA PEWNO, nie rezygnowałabym z garażu połączonego z domem. To jest w naszym klimacie rzecz idealna, zwłaszcza gdy ma się małe dzieci. :)

Co do ekipy, to my mieliśmy jedną od stanu surowego otwartego, a potem kolejną - która ocieplała i wykańczała (poza tynkami wewnętrznymi, instalacjami i podłogami). Obie mogę polecić - chcesz?

I skoro wybieracie projekt, to podzielę się jeszcze 2 fuckupami z naszego:

- przejście między garażem a pom. gospodarczym mamy na 90 cm, a to za mało, żeby spokojnie przejechać przyczepką rowerową. Taczką też nie jest łatwo...

- wszędzie mamy ogrzewanie podłogowe a teraz gdy dzieci wracają do domu z mokrymi ubraniami/ butami to chciałabym mieć w szatni grzejnik, żebym mogła im te ciuchy rozwiesić. Niestety jedyny grzejnik na parterze mam w dolnej łazience, tej reprezentacyjnej z założenia, więc słabo w niej się prezentują te stosy rękawic, skarpet i spodni zimowych... No ale nic, zima na szczęście nie trwa cały rok. ;)

Romby gotowe! Jeszcze nieidealne (i już raczej nie będą ;) ) ale wystarczająco dobre. Druga taka porcja poczeka na koniec ferii - tam się muszę bardziej postarać, bo ściana jest bardziej wyeksponowana.

Aha - te takie jakby białe plamy na górze po prawo, to świecące się fragmenty z niedoschniętą jeszcze farbą. ;)

http://s1.tufotki.pl/2016/01/28/LmU9f-XB75FW.JPG?v=2

Edytowane przez sheila

Schody piękne, a galeria nad nimi imponująca! :yes: Dzieciowa zabudowa schodowo-szafkowa wyszła pierwszorzędnie :) Romby też wyglądają bardzo ładnie, ale skoro uważasz, że trzeba je okiełznać, to bierz je za rogi! :D Wszytko super, sheila :)

Dzięki Tomkowa! :)

Powoli zbieram się w sobie za ogarnięcie części kanapowej przestrzeni dziennej - wkleję wkrótce rzuty i zdjęcia, bo potrzebuję pomocy w lepszym roplanowaniu tej przestrzeni, na razie nie jest idealnie. :/ Będę Ci wtedy bardzo wdzięczna za rady i sugestie. :)

Edytowane przez sheila