wierka 24.04.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam, też podglądam. I będę często tu zaglądać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 15.06.2014 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Witaj, Ciekawy budynek, choć będzie miał spory kłopot żeby wpisać się w krajobraz sądząc po zdjęciach osiedla Przejrzałem zapiski i zdaje się że mam podobne spostrzeżenia co inestorbb. Wiadomo każdy ma inne upodobania i inne wymagania. Rozkład pomieszczeń parteru jest ok ale wejście do łazienki przez garderobę.... to nie jest dziwne, to jest niepraktyczne po prostu. Tak wiem czytałem wyjaśnienie, tylko że w ten sposób do tego podchodząc, to układ powinien być następujący: korytarz - garderoba - łazienka - sypialnia. Tylko że nie zawsze i nie tylko tak się korzysta z sypialni. Uważam że dużo praktyczniej byłoby mieć jednak niezależne wejście do garderoby i do sypialni, połączenie garderoby i sypialni mogłoby zostać. Wielkość domu to sprawa względna, dla jednych dużo dla innych mało, chociaż 200m2 użytkowej przez 5 osób - 40m2 na głowę to całkiem sporo, chociaż jak teraz patrzę na swój to wychodzi mi na razie 47m2/osobę, mam nadzieję że to się zmieni Co do kosztów budowy, to raczej oswajaj się z myślą że mocno nie doszacowaliście wydatków. Jeżeli nie macie zamiaru bawić się w samoroba i co najwyżej powiesicie karnisze i może lampy, to przyzwyczajaj się do kwot 700K+ a biorąc pod uwagę wyposażenie i umeblowanie..... sama rozumiesz - na kartonach żyć nie będziecie. Powodzenia w realizacji marzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 08.07.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Witaj na jakim etapie jest Wasze pozwolenie? Minęło już trochę czasu od złożenia wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 08.07.2014 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Witaj na jakim etapie jest Wasze pozwolenie? Minęło już trochę czasu od złożenia wniosku. Czołem! Oj dużo dłużej to wszystko trwa niż sądziliśmy i byśmy chcieli, niestety! Nasza architektka kontaktowała się na bieżąco z osobą prowadzącą naszą sprawę i bardzo szybko dostała cynk, że będzie trzeba uzupełnić podanie o 2 dokumenty - świadectwo energetyczne na innym druku (to co mieliśmy było na starym formularzu) oraz zaświadczenie z urzędu Melioracji dotyczące naszej działki. Ten drugi dokument absolutnym cudem (a cud ten ma na imię Michalina - dziecko na ręku zmiękcza nawet najtrwadsze serca zapracowanych urzędniczek!) udało mi się uzyskać w ciągu 14 dni od powiadomienia o brakach w dokumentacji czyli suma sumarum nie mamy żadnego opóźnienia. W poniedziałek wraca z urlopu osoba która się zajmuje naszą sprawą i - jeśli już się niczego nie dopatrzy - 16 lipca powinno być pozwolenie. Kciuki mile widziane! Biorąc pod uwagę sytuację w urzędzie Melioracji (mają braki kadrowe i maksymalnie dużo wniosków do rozpatrzenia) zachęcam Was do złożenia już teraz podania o warunki - gdyby nie maluch na ręku, do września nie byłoby szansy na odpowiedź. Edytowane 9 Lipca 2014 przez sheila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 09.07.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Sheila, gratulacje i trzymam kciuki! To była genialna akcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 09.07.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Czołem! (...)gdyby nie maluch na ręki do września nie byłoby szansy na odpowiedź. Dobrze że też posiadamy takiego malucha:) Więc w razie czego użyjemy go jako broni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 09.07.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witaj. Jestem pod wrażeniem projekt naprawdę ładny.niestandartowy a najważniejsze że przemyślany dokładnie.Jesteś bardzo świadomą inwestorką- masz jasno określonepotrzeby i potrafisz dopasować funkcjonalność domu do własnych i domowników potrzeb i przyzwyczajeń.Tak trzymaj wielkość domu określiłaś zapewne tak samo wnikliwie jak i jego koszt.Trzymaj się swoich założeń-to ma być dom dla Ciebie,taki jak sobie wymarzyłaś.Będę podglądać.Mnie podobają się domy rozłożyste z skomplikowaną bryłą takie bardzo niepopularne,i nieekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 09.07.2014 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Witaj. Jestem pod wrażeniem projekt naprawdę ładny.niestandartowy a najważniejsze że przemyślany dokładnie.Jesteś bardzo świadomą inwestorką- masz jasno określone potrzeby i potrafisz dopasować funkcjonalność domu do własnych i domowników potrzeb i przyzwyczajeń. Tak trzymaj wielkość domu określiłaś zapewne tak samo wnikliwie jak i jego koszt.Trzymaj się swoich założeń-to ma być dom dla Ciebie,taki jak sobie wymarzyłaś. Będę podglądać. Mnie podobają się domy rozłożyste z skomplikowaną bryłą takie bardzo niepopularne,i nieekonomiczne. Witaj Bejaro! Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do komentowania! Domy rozłożyste są świetne ale wolą cieplutkie rejony Hiszpanii czy Portugalii - w naszym klimacie z zimą na pół roku to dość ryzykowane rozwiązanie Czy jestem świadomą inwestorką to się dopiero okaże - potrzeby mojej rodziny znam całkiem nieźle, ale budować będę pierwszy (i jedyny ?) raz w życiu, więc błędy na pewno będą. Mam jednak pewien luz w tym temacie - dom to tylko dom, i tak najważniejsi są lokatorzy tegoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggi 02.08.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Melduje się Odzyskałem hasło do forum i dziennik już dodany do ulubionych. Będę czytał, podziwiał i zazdrościł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 20.08.2014 03:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Melduje się Odzyskałem hasło do forum i dziennik już dodany do ulubionych. Będę czytał, podziwiał i zazdrościł. ziggi - witamy, witamy ! I jakie ZAZDROŚCIŁ ? Chyba raczej PLANOWAŁ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggi 03.09.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Widzę że postęp jest! Brawo!Teraz niech się mury pną do góry. Pisałąś że ogrzewanie w płycie, tzn. podłogówka już tam jest zalana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Likopen 03.09.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Pisałąś że ogrzewanie w płycie, tzn. podłogówka już tam jest zalana? Potwierdzam - widoczne na zdjęciach ustrojstwo owinięte białą folią to rozdzielacz do podłogówki, obniżona część płyty (garaż i pomieszczenie gospodarcze) nie jest ogrzewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AiŁ_gość 05.09.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 I w końcu dotarłam na budowę osobiście! Na widok płyty serce zaczęło mi walić mocniej. Tylko że... taka malutka mi się wydaje. Tak chodziłam po niej dzisiaj i zastanawiałam się - gdzie jest tu ta powierzchnia, ta przestrzeń? Jak ja tu, na tym skrawku betonu zmieszczę kanapę? jak stół? Strasznie dziwne wrażenie.... Gratulacje! Kiedy przyglądałam się Waszej płycie też się zastanawiałam gdzie te metry Skoro tu ich nie ma, to co to będzie u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 07.09.2014 01:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Gratulacje! Kiedy przyglądałam się Waszej płycie też się zastanawiałam gdzie te metry Skoro tu ich nie ma, to co to będzie u nas Na szczęście po postawieniu ścian pomieszczenia jakby zyskały metraż. Choć jakiś wielkich przestrzeni to na pewno nie mamy. Bieżące wrażenie mam więc takie, że dom będzie taki akuratny, nawet ciut za mały - zobaczymy co będę mówiła na późniejszych etapach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 15.10.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Fajny domek!Będę zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.12.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 sheila, dopiero teraz zauważyłem, że mój poprzedni komentarz zamieściłem w niewłaściwym wątku - sorki Pytałaś o tynki zewnętrzne - zgadza się, z tego co wiem to zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne tynki (a także wylewki, zaprawa murarska itp., ) wymagają okreslonej minimalnej temperatury. Według mnie co najmniej 5 stopni powyżej zera, ale musisz porozmawiać ze swoją ekipą. Także może odpuść już tynki w tym roku? Szkoda gdyby coś miało pójść nie tak... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 03.12.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 O jak juz super wygląda , okna boskie co do tynkow to raczej tylko przy plusowej temperaturze duzo wilgoci ktora moze "zamarznac" i po pękać chyba juz za późno na takie prace. Zewnętrzne tak samo Chyba zaden wykonawca nie podpisze sie pod tym i nie da gwarancji na pismie ze nic sie nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 03.12.2014 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Myślałam tylko o tynkach wewnętrznych - zewnętrzne (i ocieplenie) już odpuściłam i ustawiłam się pierwsza w kolejce na wiosnę. A co można robić teraz? Ocieplenie dachu? Czy też lepiej poczekać na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 03.12.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Myślałam tylko o tynkach wewnętrznych - zewnętrzne (i ocieplenie) już odpuściłam i ustawiłam się pierwsza w kolejce na wiosnę. A co można robić teraz? Ocieplenie dachu? Czy też lepiej poczekać na wiosnę? Z ociepleniem tez nie wiem czy coś można teraz, tj czy potem jak będzie dużo dużo wilgoci wełna, regipsy itp nie ucierpią Nam kilku wykonawców powiedziało jak robilismy casting ze dopiero jak wyschną tynki przyjda robić bo wcześniej nie podejmują się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 03.12.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Zgadzam się z Iwonką, lepiej nie ryzykować - gotowe poddasze też musi wyschnąć, a w tej temperaturze nie ma szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts