Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Wesoła Stodoła - projekt indywidualny dla rodziny z trójką dzieci

sheila

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

Ciekawy budynek, choć będzie miał spory kłopot żeby wpisać się w krajobraz sądząc po zdjęciach osiedla ;-)

Przejrzałem zapiski i zdaje się że mam podobne spostrzeżenia co inestorbb. Wiadomo każdy ma inne upodobania i inne wymagania. Rozkład pomieszczeń parteru jest ok ale wejście do łazienki przez garderobę.... to nie jest dziwne, to jest niepraktyczne po prostu. Tak wiem czytałem wyjaśnienie, tylko że w ten sposób do tego podchodząc, to układ powinien być następujący: korytarz - garderoba - łazienka - sypialnia. Tylko że nie zawsze i nie tylko tak się korzysta z sypialni. Uważam że dużo praktyczniej byłoby mieć jednak niezależne wejście do garderoby i do sypialni, połączenie garderoby i sypialni mogłoby zostać.

Wielkość domu to sprawa względna, dla jednych dużo dla innych mało, chociaż 200m2 użytkowej przez 5 osób - 40m2 na głowę to całkiem sporo, chociaż jak teraz patrzę na swój to wychodzi mi na razie 47m2/osobę, mam nadzieję że to się zmieni :-)

Co do kosztów budowy, to raczej oswajaj się z myślą że mocno nie doszacowaliście wydatków. Jeżeli nie macie zamiaru bawić się w samoroba i co najwyżej powiesicie karnisze i może lampy, to przyzwyczajaj się do kwot 700K+ a biorąc pod uwagę wyposażenie i umeblowanie..... sama rozumiesz - na kartonach żyć nie będziecie.

Powodzenia w realizacji marzeń :bye:

• 4 weeks później...
Witaj :)

na jakim etapie jest Wasze pozwolenie? Minęło już trochę czasu od złożenia wniosku.

Czołem!

Oj dużo dłużej to wszystko trwa niż sądziliśmy i byśmy chcieli, niestety! Nasza architektka kontaktowała się na bieżąco z osobą prowadzącą naszą sprawę i bardzo szybko dostała cynk, że będzie trzeba uzupełnić podanie o 2 dokumenty - świadectwo energetyczne na innym druku (to co mieliśmy było na starym formularzu) oraz zaświadczenie z urzędu Melioracji dotyczące naszej działki. Ten drugi dokument absolutnym cudem (a cud ten ma na imię Michalina - dziecko na ręku zmiękcza nawet najtrwadsze serca zapracowanych urzędniczek!) udało mi się uzyskać w ciągu 14 dni od powiadomienia o brakach w dokumentacji czyli suma sumarum nie mamy żadnego opóźnienia. W poniedziałek wraca z urlopu osoba która się zajmuje naszą sprawą i - jeśli już się niczego nie dopatrzy - 16 lipca powinno być pozwolenie.

Kciuki mile widziane!

Biorąc pod uwagę sytuację w urzędzie Melioracji (mają braki kadrowe i maksymalnie dużo wniosków do rozpatrzenia) zachęcam Was do złożenia już teraz podania o warunki - gdyby nie maluch na ręku, do września nie byłoby szansy na odpowiedź. :(

Edytowane przez sheila

Gość AiŁ_gość
Czołem!

(...)gdyby nie maluch na ręki do września nie byłoby szansy na odpowiedź. :(

Dobrze że też posiadamy takiego malucha:) Więc w razie czego użyjemy go jako broni:)

Witaj.

Jestem pod wrażeniem projekt naprawdę ładny.niestandartowy a najważniejsze że przemyślany dokładnie.Jesteś bardzo świadomą inwestorką- masz jasno określone

potrzeby i potrafisz dopasować funkcjonalność domu do własnych i domowników potrzeb i przyzwyczajeń.

Tak trzymaj wielkość domu określiłaś zapewne tak samo wnikliwie jak i jego koszt.Trzymaj się swoich założeń-to ma być dom dla Ciebie,taki jak sobie wymarzyłaś.

Będę podglądać.

Mnie podobają się domy rozłożyste z skomplikowaną bryłą takie bardzo niepopularne,i nieekonomiczne.

Witaj.

Jestem pod wrażeniem projekt naprawdę ładny.niestandartowy a najważniejsze że przemyślany dokładnie.Jesteś bardzo świadomą inwestorką- masz jasno określone

potrzeby i potrafisz dopasować funkcjonalność domu do własnych i domowników potrzeb i przyzwyczajeń.

Tak trzymaj wielkość domu określiłaś zapewne tak samo wnikliwie jak i jego koszt.Trzymaj się swoich założeń-to ma być dom dla Ciebie,taki jak sobie wymarzyłaś.

Będę podglądać.

Mnie podobają się domy rozłożyste z skomplikowaną bryłą takie bardzo niepopularne,i nieekonomiczne.

Witaj Bejaro! Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do komentowania! :)

Domy rozłożyste są świetne ale wolą cieplutkie rejony Hiszpanii czy Portugalii ;) - w naszym klimacie z zimą na pół roku to dość ryzykowane rozwiązanie ;)

Czy jestem świadomą inwestorką to się dopiero okaże - potrzeby mojej rodziny znam całkiem nieźle, ale budować będę pierwszy (i jedyny ?) raz w życiu, więc błędy na pewno będą. Mam jednak pewien luz w tym temacie - dom to tylko dom, i tak najważniejsi są lokatorzy tegoż. ;)

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gość AiŁ_gość
I w końcu dotarłam na budowę osobiście! Na widok płyty serce zaczęło mi walić mocniej. Tylko że... taka malutka mi się wydaje. Tak chodziłam po niej dzisiaj i zastanawiałam się - gdzie jest tu ta powierzchnia, ta przestrzeń? Jak ja tu, na tym skrawku betonu zmieszczę kanapę? jak stół? Strasznie dziwne wrażenie....

Gratulacje!

Kiedy przyglądałam się Waszej płycie też się zastanawiałam gdzie te metry ;) Skoro tu ich nie ma, to co to będzie u nas :o

Gratulacje!

Kiedy przyglądałam się Waszej płycie też się zastanawiałam gdzie te metry ;) Skoro tu ich nie ma, to co to będzie u nas :o

Na szczęście po postawieniu ścian pomieszczenia jakby zyskały metraż. Choć jakiś wielkich przestrzeni to na pewno nie mamy. Bieżące wrażenie mam więc takie, że dom będzie taki akuratny, nawet ciut za mały - zobaczymy co będę mówiła na późniejszych etapach budowy. ;)

• 1 month później...
  • 1 month później...

sheila, dopiero teraz zauważyłem, że mój poprzedni komentarz zamieściłem w niewłaściwym wątku - sorki :)

Pytałaś o tynki zewnętrzne - zgadza się, z tego co wiem to zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne tynki (a także wylewki, zaprawa murarska itp., ) wymagają okreslonej minimalnej temperatury. Według mnie co najmniej 5 stopni powyżej zera, ale musisz porozmawiać ze swoją ekipą.

Także może odpuść już tynki w tym roku? Szkoda gdyby coś miało pójść nie tak...

Pozdrawiam!

O jak juz super wygląda , okna boskie :-)

co do tynkow to raczej tylko przy plusowej temperaturze :-( duzo wilgoci ktora moze "zamarznac" i po pękać :-( chyba juz za późno na takie prace. Zewnętrzne tak samo :-( Chyba zaden wykonawca nie podpisze sie pod tym i nie da gwarancji na pismie ze nic sie nie stanie

Myślałam tylko o tynkach wewnętrznych - zewnętrzne (i ocieplenie) już odpuściłam i ustawiłam się pierwsza w kolejce na wiosnę.

A co można robić teraz? Ocieplenie dachu? Czy też lepiej poczekać na wiosnę?

Z ociepleniem tez nie wiem czy coś można teraz, tj czy potem jak będzie dużo dużo wilgoci wełna, regipsy itp nie ucierpią :(

Nam kilku wykonawców powiedziało jak robilismy casting ze dopiero jak wyschną tynki przyjda robić bo wcześniej nie podejmują się :yes: