bitter 14.04.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 W nowo budowanym mieszkaniu dwupoziomowym przeniosłem kuchnie w inne miejsce. Powstał więc problem wentylacji. Najbliższym kominem jest komin z przylegającej łazienki ale tylko jeden więc nie bardzo można go wykorzystać. Na początku chciałem przenieść wentylację za pomocą kanału spiro ale to będzie jakieś 4 metry poziomego (no może z małym spadkiem 10cm na całej długości) kanału. Według tego co czytam to znacznie zakłóci to wentylację. Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem. Kuchnia jest otwarta a dokładnie to będzie miała otwór szerokości ok metra bez drzwi. Od tego otworu do komina wentylacyjnego skąd chciałem ciągnąć wentylację jest niecałe 2m. Samo mieszkanie w dolnej kondygnacji ma 40m2. Czy nie lepiej będzie zostawić kratkę wentylacyjną tam gdzie jest i nie przeciągać wentylacji do kuchni? W kuchni jest spore rozsuwane okno balkonowe i wyjście na balkon. Chcę tam umieścić regulowany nawiewnik z higrometrem. Teoretycznie powietrze powinno cyrkulować z tego okna przez kuchnię do tej kratki. Od razu dodam, że problemy typu zapachy itp mnie nie stresują bo zupełnie mi nie przeszkadza zapach przygotowywanego jedzenia a nad kuchenka będzie okap z filterm więc smrody sobie tam jakoś trochę przefiltrujemy. Pytanie jest pilne bo na dniach bedzie wykonywany sufit podwieszany gdzie mogę umieścić rurę wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.04.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 to się nazywa wentylacja pośredniajak masz gaz i jesteś pewien, że ten strumień będzie w tym konkretnym kierunku - to OKz tymi oporami, zanikaniem ciągu, o matko i córko aż 4m - to troszkę mitymożesz dać rurkę DN160 - troszkę większą i spać spokojnieopory pewnie jakieś będą, ale bez przesadyjak masz/będziesz mieć kuchnię elektryczną - daruj sobie i rób pośrednią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts