bitter 14.04.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 W nowo budowanym mieszkaniu dwupoziomowym przeniosłem kuchnie w inne miejsce. Powstał więc problem wentylacji. Najbliższym kominem jest komin z przylegającej łazienki ale tylko jeden więc nie bardzo można go wykorzystać. Na początku chciałem przenieść wentylację za pomocą kanału spiro ale to będzie jakieś 4 metry poziomego (no może z małym spadkiem 10cm na całej długości) kanału. Według tego co czytam to znacznie zakłóci to wentylację. Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem. Kuchnia jest otwarta a dokładnie to będzie miała otwór szerokości ok metra bez drzwi. Od tego otworu do komina wentylacyjnego skąd chciałem ciągnąć wentylację jest niecałe 2m. Samo mieszkanie w dolnej kondygnacji ma 40m2. Czy nie lepiej będzie zostawić kratkę wentylacyjną tam gdzie jest i nie przeciągać wentylacji do kuchni? W kuchni jest spore rozsuwane okno balkonowe i wyjście na balkon. Chcę tam umieścić regulowany nawiewnik z higrometrem. Teoretycznie powietrze powinno cyrkulować z tego okna przez kuchnię do tej kratki. Od razu dodam, że problemy typu zapachy itp mnie nie stresują bo zupełnie mi nie przeszkadza zapach przygotowywanego jedzenia a nad kuchenka będzie okap z filterm więc smrody sobie tam jakoś trochę przefiltrujemy. Pytanie jest pilne bo na dniach bedzie wykonywany sufit podwieszany gdzie mogę umieścić rurę wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/189317-wentylacja-w-przedpokoju-zamiast-w-kuchni-czyli-problem-poziomego-kana%C5%82u/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.04.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 to się nazywa wentylacja pośredniajak masz gaz i jesteś pewien, że ten strumień będzie w tym konkretnym kierunku - to OKz tymi oporami, zanikaniem ciągu, o matko i córko aż 4m - to troszkę mitymożesz dać rurkę DN160 - troszkę większą i spać spokojnieopory pewnie jakieś będą, ale bez przesadyjak masz/będziesz mieć kuchnię elektryczną - daruj sobie i rób pośrednią Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/189317-wentylacja-w-przedpokoju-zamiast-w-kuchni-czyli-problem-poziomego-kana%C5%82u/#findComment-6418173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts