Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga gminna o szerokości 228cm

tommyl

Recommended Posts

Witam,

obok mojej działki istnieje droga gminna która nie była używana ok 20 lat. Na mapie ma ona szerokość 228cm.

Po tak długim czasie, praktycznie nie widać jej zarysu naszło na nią sporo ziemi, krzaków itp. Ostatnio właściciel działki do której prowadzi chciałby ją doprowadzić do użytku. Sprawa kosztowna bo ma długość ok 120 metrów pod górę. Będzie składał wniosek do gminy by ta ta drogę "naprawiła". W to jakoś mi się nie chce wierzyć bo jest wiele ważniejszych wydatków ale to już sprawa gminy.

Z tego co się dowiedziałem tą drogę kiedyś wydzielono z mojej działki i jeździł nią koń z wozem. Dlatego taka szerokość.

Tak się tez składa że jestem właścicielem działki po drugiej stronie tej drogi. Z Tego co wiem szerokości drogi klasy D to 3m. Właściciel tamtej działki wspomniał ze tam chce wjeżdżać traktorem, autem itp. (coś tego nie widzę przy szerokości 228cm.)

Pytanie:

Czy gmina może poszerzyć drogę o te 60 cm do tego co jest w Rozporządzeniu Ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.? 228cm istnieje na mapie geodezyjnej i widziałem tez na piśmie- chyba wyroku sądu z 1984.

pozdrawiam.

Leszek

Czy gmina może poszerzyć drogę o te 60 cm do tego co jest w Rozporządzeniu Ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.? 228cm istnieje na mapie geodezyjnej i widziałem tez na piśmie- chyba wyroku sądu z 1984.

pozdrawiam.

Leszek

Szerokość o której piszesz (3 metry) to szerokość pasa ruchu jezdni w jednym kierunku. Minimalna szerokość drogi gminnej, klasy D poza terenem zabudowy to 15 metrów, w terenie zabudowy 10 metrów. Jednak klasę drogi ustala się w planie miejscowym. Dopiero na jego podstawie powinieneś się dowiedzieć o prawidłowej szerokości drogi.

Jeśli gmina chce i ma pieniądze to zawsze znajdzie podstawy prawne do zrobienia takiej drogi (specustawa lub plan miejscowy).