matus20 14.04.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam, Jestem na etapie murowania ścian i muszę zdecydować się ile wsadzić ocieplenia na podłogę. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć do jakiej grubości styropianu jest to opłacalne. Wiem że napisze mi ktoś że mogę dać nawet 50cm, ale ja chcę to zrobić z głową. Wydaję mi się że po przekroczeniu pewnej grubości różnice w późniejszym ogrzewaniu domu będa niezauważalne. W projekcie mam 10cm. Ja zastanawiam się czy nie dać 2x8cm lub 2x6cm. Proszę o Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 22.04.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Nikt nie jest Ci w stanie odpowiedzieć ile dac styropianu na grunt.Ja w projekcie miałem 10 cm a ułożyłem 3x5cm dzieki temu że robiłem posadzkę anchydrytową ( ze względu na ogrzewanie podłogowe) przez co zyskałem na grubości posadzki docelowej - zamiast 10 cm zwykłej posadzki cementowej z miksokreta mam wylane średnio 5,3 cm samopoziomu. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.04.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 OZC, rzut oka w kieszeń - i wszystko jasne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartazi 31.07.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 (edytowane) Podepnę się pod temat. Już zdążyłem zauważyć, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale proszę o opinię. Zastanawiam się nad grubością styropianu podłogi na gruncie z ogrzewaniem podłogowym. W projekcie jest 10 i wykonawca zaplanował 10 jako jedna warstwa i wszystkie płyty styropianowe dookoła uszczelnione pianką, następnie na to jakaś folia z warstwą aluminium aby zwiększyć odbicie ciepła. Robi tak cały czas i zapewnia, że jest wystarczająco. Ciężko mi się przekonać bo od kilku dni zastanawiam się, czy jednak nie lepiej 15 albo chociaż 12. W planie na ściany (z pustaków ceramicznych typu porotherm 25 p+w) jest styropian 15 grafitowy i okna 3 szybowe. Jak myślicie, jest sens stosować grubszy styropian niż 10 jeśli będzie jeszcze folia aluminiowa termoizolacyjna? Edytowane 31 Lipca 2014 przez bartazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Podepnę się pod temat. Już zdążyłem zauważyć, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale proszę o opinię. Zastanawiam się nad grubością styropianu podłogi na gruncie z ogrzewaniem podłogowym. W projekcie jest 10 i wykonawca zaplanował 10 jako jedna warstwa i wszystkie płyty styropianowe dookoła uszczelnione pianką, następnie na to jakaś folia z warstwą aluminium aby zwiększyć odbicie ciepła. Robi tak cały czas i zapewnia, że jest wystarczająco. Ciężko mi się przekonać bo od kilku dni zastanawiam się, czy jednak nie lepiej 15 albo chociaż 12. W planie na ściany (z pustaków ceramicznych typu porotherm 25 p+w) jest styropian 15 grafitowy i okna 3 szybowe. Jak myślicie, jest sens stosować grubszy styropian niż 10 jeśli będzie jeszcze folia aluminiowa termoizolacyjna? Chcąc określić i ograniczyć straty ciepła do gruntu przy podłogówce musisz znać wewnętrzną temperaturę podkładu grzewczego. Na temperaturę wewnętrzną podłogi zasadniczo składa się, temperatura wody w rurkach + ich gęstość, co z kolei wynika z zakładanej mocy cieplnej podłogi i oporu cieplnego, jaki stanowi wylewka i okładzina. Osobiście dałbym lepszą izolację, na ile lepszą - to zależy od powyżej przedstawionych zależności, z uwzględnieniem właściwości gruntu i usytuowania budynku. Temat dla projektantów. Folia termoizolacyjna sprawdza się w izolacji ścian z pustką powietrzną i podłogach na legarach, natomiast przy wylewkach, na pewno nie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.08.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 "Jak myślicie, jest sens stosować grubszy styropian niż 10 jeśli będzie jeszcze folia aluminiowa termoizolacyjna? " Co to jest za cud natury?Jak on działa? Dla mnie (i dla reszty świata też) aluminium to METAL.Metal=przewodnik (ciepła i prądu). To synonimy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Drogi adamie-mk, moim zdaniem, folia aluminiowa powoduje odbicie promieni cieplnych, stąd stawia pewien opór w przenikaniu ciepła, przy czym dzieje się to w przestrzeni. Osobiście wykonywałem testy i to działa. Z tego co wiem, z wypowiedzią odnoszę się do Fizyka, przez duże F, więc liczę na fachowe uzasadnienie tegoż zjawiska. Pozdrawiam. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.08.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Nie jest mi znane zjawisko PROMIENIOWANIA cieplnego w środowiskach nieprzeźroczystych.Promieniowanie podczerwone to fala elektromagnetyczna o długości "prawie" widzialnej.Beton, wylewka, jest dla niej ABSOLUTNIE nieprzeźroczysty.Dlatego WEWNĄTRZ betonu promieniowanie cieplne NIE ISTNIEJE!!! A ja dostaję piany na pysku jak po raz kolejny czytam o cudownych właściwościach LUSTRA zalanego betonem...I jakby było mało, to wiele osób daje głowę, że takie zjawisko istnieje! Ja rozumiem, że jak się co wyprodukuje, to trzeba to sprzedać.Ale...Robienie przy tym z ludzi kompletnych debili, żerowanie na ich niewiedzy metodą OKŁAMYWANIA jest dla mnie odrażające.Wiesz - umiesz - rozumiesz - masz jak - to rób i miej.Rozumiesz - nie masz jak - nie masz kiedy - zleć i ZAPŁAĆ uczciwie za DOBRĄ robotę i miej. Ta folia jest dobra o tyle, że ma nadrukowaną kratkę o 5cm oczku, co ułatwia kładzenie rurki podłogówki.TYLKO TYLE!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.08.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 " moim zdaniem, folia aluminiowa powoduje odbicie promieni cieplnych," TAK!!!Wstawiona za grzejnik.Potwierdzalne zawsze i "gołą ręką".DLATEGO powstało bredzenie, że wewnątrz betonu działa to tak samo.Nie potrafiący samodzielnie myśleć dają się ogłupiać...i płacą! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Nie jest mi znane zjawisko PROMIENIOWANIA cieplnego w środowiskach nieprzeźroczystych. Promieniowanie podczerwone to fala elektromagnetyczna o długości "prawie" widzialnej. Beton, wylewka, jest dla niej ABSOLUTNIE nieprzeźroczysty. Dlatego WEWNĄTRZ betonu promieniowanie cieplne NIE ISTNIEJE!!! A ja dostaję piany na pysku jak po raz kolejny czytam o cudownych właściwościach LUSTRA zalanego betonem... I jakby było mało, to wiele osób daje głowę, że takie zjawisko istnieje! Ja rozumiem, że jak się co wyprodukuje, to trzeba to sprzedać. Ale... Robienie przy tym z ludzi kompletnych debili, żerowanie na ich niewiedzy metodą OKŁAMYWANIA jest dla mnie odrażające. Wiesz - umiesz - rozumiesz - masz jak - to rób i miej. Rozumiesz - nie masz jak - nie masz kiedy - zleć i ZAPŁAĆ uczciwie za DOBRĄ robotę i miej. Ta folia jest dobra o tyle, że ma nadrukowaną kratkę o 5cm oczku, co ułatwia kładzenie rurki podłogówki. TYLKO TYLE!!! Adam M. I WYSTARCZY - na jakiś czas, dopóki nie pojawi się kolejny, świetny handlowiec. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 01.08.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 To jak tak z ciekawości, zadam uczniowskie pytanie: skoro musi być powietrze, by miało sens "odbijanie" promieniowania cieplnego - to jak się to ma do muru (dajmy na to z silki) szczelnie opatulonego styropianem grafitowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 To jak tak z ciekawości, zadam uczniowskie pytanie: skoro musi być powietrze, by miało sens "odbijanie" promieniowania cieplnego - to jak się to ma do muru (dajmy na to z silki) szczelnie opatulonego styropianem grafitowym? Czy możesz rozwinąć swoje zapytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartazi 01.08.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) "Jak myślicie, jest sens stosować grubszy styropian niż 10 jeśli będzie jeszcze folia aluminiowa termoizolacyjna? " Co to jest za cud natury? Jak on działa? Dla mnie (i dla reszty świata też) aluminium to METAL. Metal=przewodnik (ciepła i prądu). To synonimy... Adam M. Faktycznie użyłem złego słowa, chodziło mi o folię refleksyjną czego można było się domyśleć ale cóż... A jaka jest różnica dla promieniowania cieplnego między tym, jak folia jest za grzejnikiem a bezpośrednio pod rurką żeby nie działać? Chodzi przecież o odbicie w celu nie przepuszczenia go dalej. A nie sądzę żeby to promieniowanie było całkowicie absorbowane przez beton, wypadałoby to sprawdzić na podstawie długości fal dla danych temperatur i wyników badań. Idąc dalej promieniowanie cieplne emituje każda materia zatem nagrzany beton też i wypromieniuje go również w dół a folia to odbije. Nie zgłębiłem dobrze jeszcze tego tematu więc nie mam zamiaru zajmować tu konkretnej strony ale wyżej wspomniane odrzucają tezę, że folia nie wprowadza dodatniego zysku temperaturowego. W pytaniu głównie chodziło mi o grubość styropianu. Zauważyłem, że jest wiele pytań tego typu i różne opinie ale nie znalazłem opinii, które wyrażałyby niezadowolenie z zastosowania zbyt cienkiej warstwy styropianu (np. 10). Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez bartazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Jaka, Twoim zdaniem, jest różnica między folią aluminiową termoizolacyjną a folią refleksyjną? P.S. Podstawowe czynniki wpływające na wartość izolacji ( w tym grubość styropianu) podałem Ci w poście #5.Szczegóły z fachowcem na miejscu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 01.08.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Grafit powstrzymuje promieniowanie ścian w przestrzeń (atmosferę). jeśli założymy, że biały styropian jest przezroczysty dla promieniowania podczerwonego, to folia ma sens, ale kładziona pod styropianem, bo nie przepuszcza wtedy tego promieniowania do chudziaka. W innym wypadku to tylko raster ułatwiający układanie węży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Grafit w styropianie powoduje, że staje się on mniej przeżroczysty w porównaniu do styropianu białego, który jakąś tam przeżroczystość posiada i promieniowanie cieplne, podczerwone czy elektromagnetyczne(wszystko to samo tylko różnie nazywane) ma możliwość w przemieszczaniu się w jego bardziej przeżroczystej strukturze. Stąd korzystniesza lambda styropianu grafitowego. Natomiast z folią refleksyjną, aluminiową (obojętnie jak by ją zwał) jest tak, że jest ona skuteczna w ograniczeniu promieniowania cieplnego, kiedy jest gładka i błyszcząca. W sytuacji, kiedy na takiej folii osiądzie kurz, folia traci swoje właściwości. Jeżeli taką folię przyciśniesz betonem to zero skuteczności, jeżeli styropianem, to może ułamek procenta wcześniejszej skuteczności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.08.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) "A jaka jest różnica dla promieniowania cieplnego między tym, jak folia jest za grzejnikiem a bezpośrednio pod rurką żeby nie działać?" ZASADNICZA!Wstaw w oprawki okularów płytki betonowe, załóż na nos i zobacz, czy przeszkadzają w patrzeniu.Tu zasada i mechanizm są te same. "Idąc dalej promieniowanie cieplne emituje każda materia zatem..." Ty tak żeby wnerwić czy z niewiedzy?Idąc dalej promieniowanie cieplne emituje POWIERZCHNIA (do przeźroczystego otoczenia) każdej materii zatemPrawie to samo, ale NIE to samo...Ty masz zamiar zbudować sobie PRAWIE dom? Adam M. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 01.08.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Promieniowanie ciał Tabela 1- współczynnik emisyjności materiałów. http://biomed.eti.pg.gda.pl/~mariusz/promieniowanie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.08.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) OK. czytelne opracowanie.W temacie ocieplenie podłogi grzewczej na gruncie można wyodrębnić dwa istotne aspekty.Pierwszy istotny, to izolacyjność styropianu w zakresie promieniowania ciepła. Gęstszy, szczególnie szary styropian, jest mniej przeżroczysty, przez co jest większą przeszkodą dla przenikania promieni cieplnych = niższa lambda.Drugi aspekt dotyczący pozornych właściwości folii z powłoką aluminium zwanej refleksyjną. Folia aluminiowa, będąca warstwą, znajdującą się między warstwami innych materiałów i stykająca się z nimi, nie stanowi ograniczenia w przenikaniu ciepła, nie jest powierzchnią refleksyjną.Przykład zwykłego lustra.Samo szkło, jako materiał przeżroczysty, bardzo dobrze przewodzi promienie świetlne i cieplneSama srebrzysta powłoka (bez szkła) mocno odbija promienie świetlne jak i cieplne (- ε - 0,02 – 0,04)Lustro, gdzie powłoka srebrzysta znajduje się za szkłem, bardzo dobrze odbija promienie świetlne, natomiast z odbiciem promieni cieplnych jest znacznie gorzej.W układzie tych dwóch elementów, powierzchnię aktywną dla promieni cieplnych stanowi szkło i tu właściwości emisyjne szkła (- ε - 0,92 – 0,94) decydują o odbiciu tych promieni.Tyle jest efektywności izolacyjnej folii refleksyjnej, ile jej wolnej powierzchni w konstrukcji ocieplenia (otwarte pory powierzchniowe warstw przylegających). Taka jest moja opinia w tym temacie, być może kto inny, inaczej to widzi. Pozdrawiam. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts