evol1 14.04.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam Mam do was takie pytanie nie wiem czy to w tym dziale więc jeśli gdzieś odpowiedź jest w innym to proszę o przekierowanie. Znalazłem dziś na stronie uke taką stronę z kalkulatorem do porównań taryf różnych operatorów http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.phpi mam pytanie czy ktoś z WAs z tego korzysta czy warto zmienić operatora co o tym sądzicie bo oszczędności w przypadku niektórych sa na prawdę duże a ja właśnie jutro odbieram zgodę na użytkowanie i będę w najbliższym czasie z jakimś dostawcą podpisywać umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.04.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 czy ktoś z WAs z tego korzysta czy warto zmienić operatora co o tym sądzicieę Warto najpierw zwrócić uwagę, że zmiana dotyczy jedynie sprzedawcy a nie dostawcy (operatora). Taka subtelna różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 14.04.2014 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Warto najpierw zwrócić uwagę, że zmiana dotyczy jedynie sprzedawcy a nie dostawcy (operatora). Taka subtelna różnica... a jaka jest różnica dla mnie z punktu widzenia użytkownika końcowego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 14.04.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 w skrócie - żeby ciągnąć prąd potrzebujesz sieci, którą zapewnia operator, i za co mu płacisz, oraz potrzebujesz kupować prąd (a sprzedaje ci go sprzedawca).Operatora nie możesz zmienić, bo sieć której używasz jest własnością jednego operatora i tylko on może świadczyć usługi przesyłu.Natomiast od sprzedawcy kupisz prąd. U mnie np. jest PGE dystrybucja i PGE obrót (odpowiednio operator i sprzedawca). Ale PGE obrót mógłbym zamienić na dowolnego innego, w ostatnich czasach to nawet Plus (operator telekomunikacyjny) sprzedaje prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 14.04.2014 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 w skrócie - żeby ciągnąć prąd potrzebujesz sieci, którą zapewnia operator, i za co mu płacisz, oraz potrzebujesz kupować prąd (a sprzedaje ci go sprzedawca). Operatora nie możesz zmienić, bo sieć której używasz jest własnością jednego operatora i tylko on może świadczyć usługi przesyłu.Natomiast od sprzedawcy kupisz prąd. U mnie np. jest PGE dystrybucja i PGE obrót (odpowiednio operator i sprzedawca). Ale PGE obrót mógłbym zamienić na dowolnego innego, w ostatnich czasach to nawet Plus (operator telekomunikacyjny) sprzedaje prąd. Ok to dzięki za wyjasnienie u mnei jest Tauron Sprzedaż i Tauron Dystrybucja, ale mam właśnie pytanie czy opłaca się zmieniać sprzedawcę (bo w kalkulatorze wychodzi taniej) czy nie ma tu jakiś ukrytych kruczków?? Czy ktoś zmieniał i może się podzielić swoim doswiadczeniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.04.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ale PGE obrót mógłbym zamienić na dowolnego innego Z bardzo dużym prawdopodobieństwem trafienia na firmę-krzak, które rosną niczym grzyby po deszczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 14.04.2014 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Z bardzo dużym prawdopodobieństwem trafienia na firmę-krzak, które rosną niczym grzyby po deszczu... Dodatkowe pytanie co mi może grozić jak bym podpisał umowę z firmą -krzak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.04.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Dodatkowe pytanie co mi może grozić jak bym podpisał umowę z firmą -krzak?? Zależy co w tej umowie będzie zapisane. No i czy w razie kłopotów i Twoich roszczeń "krzak" będzie jeszcze istnieć, czy rozpłynie się niczym A*ber G*ld. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 14.04.2014 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 dlatego jestem ciekaw czy ktos zmieniał czy na razie wszyscy biorą "głównych" dostawców prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.04.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 dlatego jestem ciekaw czy ktos zmieniał czy na razie wszyscy biorą "głównych" dostawców prądu? Ogólnie wśród odbiorców indywidualnych jest słabe zainteresowanie innymi sprzedawcami oprócz molochów świadczących jednocześnie usługę dystrybucji. Nikt nie lubi budzić się z ręką w nocniku (patrz "krzaki"), a ponadto nawet sam fakt otrzymywania dwóch faktur (za energię i za przesył) od różnych podmiotów budzi wystarczająco mieszane uczucia. A prawdziwe cyrki zaczynaja się w przypadku spraw konfliktowych gdy Cię pogonią od Annasza do Kajfasza - gdy sobie skalkulujesz stracony czas, paliwo na dojazd do różnych BOK-ów etc. to okaże się że różnica w cenie energii nie jest zbyt szczególnie atrakcjyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 28.04.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 a ponadto nawet sam fakt otrzymywania dwóch faktur (za energię i za przesył) od różnych podmiotów budzi wystarczająco mieszane uczucia. Na szczęście przepisy ostatnio się zmieniły i jeśli sprzedawca podpisze umowę z dystrybutorem to może nam wystawić wspólną fakturę. Teraz wystarczy sprawdzić, czy sprzedawca energii ma podpisaną umowę z naszym dystrybutorem i zagwarantuje nam w umowie, że będzie wystawiać wspólną fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliaszek 05.11.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Kolejnym kalkulatorem, który przynajmniej pokazuje ofertę na całe 36 miesięcy, (a nie tylko na pierwszy miesiąc, często promocyjny i obniżony,a potem w kolejnych jest niemiła niespodzianka) to ten z lepszej oferty: http://lepszaoferta.pl/prad/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitar34 07.11.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Ale czy wybór nie jest przypadkiem pozorny? Przecież i tak u większości dostawców ceny energii elektrycznej są bardzo podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 07.11.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Niestety najlepszym wyjściem jest rozenanie oferty wielkiej Piątki, tj. ENEA, ENERGA, RWE, TAURON PGE reszta to nic nie warte ryzykowne zagrywki.A wybór i tak jest pozorny jak słusznie zauważyłeś 7 zł rocznie. Ale warto dostosować taryfę i moc do swoich potrzeb i zmniejszyć zapotrzebowanie a rachunki same zmaleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eliaszek 11.12.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Ale czy wybór nie jest przypadkiem pozorny? Przecież i tak u większości dostawców ceny energii elektrycznej są bardzo podobne. Monopoliści są wciąż ci sami, ale to co znalazłem dzięki aplikacji Lepszaoferta to tańsze promocje u... monopolisty, których jakimś cudem nie zaoferował stałym klientom. Zmieniwszy umowę brat dostał lepsze warunki. Oczywiście nie każdy się musi ze mną zgodzić, ale ja wolę trzymać rękę na pulsie i jednak oszczędzić nawet te kilka złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 24.12.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Toć "połowa" ludzi z wątku o ogrzewaniu elektrycznym wali do DUONA, promocje plus taniej - coś w tym musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts