ambresil 24.05.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Do gazowego ogrzewacza pojemnościowego bez wyjścia na cyrkulajędołożyłem pompkę cwu + 2 zawory zwrotne = cyrkulacja cwu .na zasilaniu bojlera zimną wodą jest zawór ciśnieniowy i zwrotny montowany fabrycznie. Po dołożeniu obw. cyrkulacji jw. zawór ciśnieniowy upustowy zaczyna puszczać przez kruciec wodę na zewnątrz.Co może być tego powodem ? Cisnienie w instalacji nie przekracza 3,5 bar, zawór ustawiony jest fabr. na 6bar. Co ciekawe zawór przepuszczatylko przy podgrzewaniu wody przez bojler . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ircon 24.05.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Niestety mam to samo (prawie). Na zasilaniu bojlera z wężownicą (od CO) i grzałką zainstalowałem - zgodnie z warunkami gwarancji - zawór bezpieczeństwa na 6 barów. Ciśnienie na "dzień dobry" wody mam ok. 2,8 bara, niestety gdy woda zostaje podgrzewana - przez CO lub grzałkę - skacze do ponad 6 barów (wiem bo zainstalowałem także dla własnej ciekawości manometr - niestety tylko do 6 bar, będę musiał go zwiększyć) i wtedy niestety woda leci. Założyłem na zawór wężyk i odprowadzam wodę do syfonu umywalki. Wystarczy na momencik odkręcić ciepłą wodę aby wymusić obieg i ciśnienie maleje do wyjściowego. Niestety podczas grzania znowu rośnie. Myślałem, że przyszłościowo po wkomponowaniu w całość curkulacji CWU problem się rozwiąże - niestety troszkę mnie zmartwiłeś . Przed zamontowaniem zaworu bezpieczeństwa i monometru bojler pracował prawie przez dwa lata bez problemu (jak to dobrze czasami nie wiedzieć za dużo - zawór wstawiłem dopiero niedawno). Gwarancji na niego już nie mam więc chyba wykręcę z.bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 24.05.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Panowie, w waszych instalacjach brakuje naczynka rozszerzalnego. Najlepiej zainstalowac je pomiedzy zasilaniem pieca w zina wode do celów CWU a zaworem zwrotnym. Widac chydraulik odstawił fuszerke.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 24.05.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Do każdego zasobnika należy zamontować przeponowe naczynie wzbiorcze, dlatego że podczas podgrzewania wody w zasobniku zwiększa ona swoją objętość o 4% i dlatego rośnie ciśnienie powodując zadziałanie zaworu bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ircon 24.05.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Nooooo jaaaaaasne!!!!! Pytanko - zgaduję że pojemność zbiornika ma wpływ na wielkość naczynia - w jaki sposób?. Słyszałem też że są czerwone (do CO??) i niebieskie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambresil 24.05.2004 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Przed zamontowaniem cyrkulacji wszystko było OK ! w zawrze ciśnieniowym jest zawór zwrotny - zasilanie bojlera w zimnąwodę - nie powinno upuszczać wody z bojlera , z drugiej strony odhydroforu jest max. 3,5 bar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 24.05.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 zawor zwrotny nie pozwala na przyjecie objetosci wody przez zbiornik cisnieniowy(siec) i dziala zawor bezpieczenstwa - mialem identyczna sytuacje i wystarczylo zmienic miejsce zainstalowanie zaworu zwrotnego pozatym praca bez zaworu bezpieczenstwa to male samobojstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 24.05.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Nooooo jaaaaaasne!!!!! Pytanko - zgaduję że pojemność zbiornika ma wpływ na wielkość naczynia - w jaki sposób?. Słyszałem też że są czerwone (do CO??) i niebieskie???? Zajrzyj na strone http://www.reflex.pl, jak nie będziesaz pewny zgłoś się do jakiegoś sprzedawcy niech ci dobierze, na pewno nie pytaj hydraulików którzy ci montowali instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 24.05.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 majo! Zaitrygowało mnie Twoje ostatnie zdanie. dlaczego samobójstwo? Też nie mamy naczynia wzbiorczego i kapie cholera. Byłam upierdliwa i zadawałam pytania Viessmanowi - dlaczego nie proponują tego naczynia jako obowiązkowego elementu zestawu. Odpowiedzi były mętne i niejednoznaczne. A na moje pytanie -"jaką temperaturę ma woda kapiąca z zaworu" - żaden spec w Poznaniu i Warszawie nie mógł odpowiedzieć. Patent z wężykiem jest dobry - gdy nie ma miejsca na naczynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.05.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Nooooo jaaaaaasne!!!!! Pytanko - zgaduję że pojemność zbiornika ma wpływ na wielkość naczynia - w jaki sposób?. Słyszałem też że są czerwone (do CO??) i niebieskie???? Czołem. Niebieskie lub białe (zależy od producenta)są do ciepłej wody użytkowej (CWU) a czerwone do CO.Przecietnie oblicza się to 5% wielkości bojlera ,ale zalecam z reguły trochę większe np zamiast 8l proponuję 12 l.Po prostu mam odrobinę za mały w związku z dużym ciśnieniem i puszcza mi zawór(mam ok. 5 bar) i tu trochę się dziwię że przy 3,5 bar cieknie.Aha z doświadczenia wiem ,że w polskich bojlerach warto wymienić zawór bezp.na niefabryczny(nie podaję marki żeby nie robić a-reklamy,bo nie są złe) dotyczy to zwłaszcza ogrzewaczy elektrycznych. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_gierek 13.03.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam, trochę stary ten temat ale może ktoś mi jeszcze odpowie na pytanie...Też mam taki zaworek 6 bar przy bojlerze, wszystko co tutaj jest opisane na temat cieknięcia takiego zaworu jest logiczne i proste...Pytanie, dlaczego dopiero po trzech latach taki zawór zaczął ciec u mnie? Przez trzy lata "działał" lub raczej "nie działał" normalnie i dopiero tej zimy przyszło mu do głowy by ciec przy podgrzewaniu wody w bojlerze... istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie, dlaczego dopiero teraz?? Co się mogło stać?? Dodam że nie ingerowałem nic w instalację.Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 14.03.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 sie popsuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.03.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 starzenie się, zmęczenie materiału (gumy lub sprężyny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts