Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciekn?cy zawór ci?nieniowy

Recommended Posts

Do gazowego ogrzewacza pojemnościowego bez wyjścia na cyrkulaję

dołożyłem pompkę cwu + 2 zawory zwrotne = cyrkulacja cwu .

na zasilaniu bojlera zimną wodą jest zawór ciśnieniowy i zwrotny montowany fabrycznie. Po dołożeniu obw. cyrkulacji jw. zawór ciśnieniowy upustowy zaczyna puszczać przez kruciec wodę na zewnątrz.

Co może być tego powodem ? Cisnienie w instalacji nie przekracza 3,5 bar

, zawór ustawiony jest fabr. na 6bar. Co ciekawe zawór przepuszcza

tylko przy podgrzewaniu wody przez bojler .

Niestety mam to samo (prawie).

Na zasilaniu bojlera z wężownicą (od CO) i grzałką zainstalowałem - zgodnie z warunkami gwarancji - zawór bezpieczeństwa na 6 barów. Ciśnienie na "dzień dobry" wody mam ok. 2,8 bara, niestety gdy woda zostaje podgrzewana - przez CO lub grzałkę - skacze do ponad 6 barów (wiem bo zainstalowałem także dla własnej ciekawości manometr - niestety tylko do 6 bar, będę musiał go zwiększyć) i wtedy niestety woda leci. Założyłem na zawór wężyk i odprowadzam wodę do syfonu umywalki. Wystarczy na momencik odkręcić ciepłą wodę aby wymusić obieg i ciśnienie maleje do wyjściowego. Niestety podczas grzania znowu rośnie.

Myślałem, że przyszłościowo po wkomponowaniu w całość curkulacji CWU problem się rozwiąże - niestety troszkę mnie zmartwiłeś :( .

Przed zamontowaniem zaworu bezpieczeństwa i monometru bojler pracował prawie przez dwa lata bez problemu (jak to dobrze czasami nie wiedzieć za dużo - zawór wstawiłem dopiero niedawno). Gwarancji na niego już nie mam więc chyba wykręcę z.bezpieczeństwa.

zawor zwrotny nie pozwala na przyjecie objetosci wody przez zbiornik cisnieniowy(siec) i dziala zawor bezpieczenstwa - mialem identyczna sytuacje i wystarczylo zmienic miejsce zainstalowanie zaworu zwrotnego

pozatym praca bez zaworu bezpieczenstwa to male samobojstwo...

Nooooo jaaaaaasne!!!!! :)

Pytanko - zgaduję że pojemność zbiornika ma wpływ na wielkość naczynia - w jaki sposób?. Słyszałem też że są czerwone (do CO??) i niebieskie????

Zajrzyj na strone http://www.reflex.pl, jak nie będziesaz pewny zgłoś się do jakiegoś sprzedawcy niech ci dobierze, na pewno nie pytaj hydraulików którzy ci montowali instalację :wink:

majo! Zaitrygowało mnie Twoje ostatnie zdanie. dlaczego samobójstwo? Też nie mamy naczynia wzbiorczego i kapie cholera. Byłam upierdliwa i zadawałam pytania Viessmanowi - dlaczego nie proponują tego naczynia jako obowiązkowego elementu zestawu. Odpowiedzi były mętne i niejednoznaczne. A na moje pytanie -"jaką temperaturę ma woda kapiąca z zaworu" - żaden spec w Poznaniu i Warszawie nie mógł odpowiedzieć. Patent z wężykiem jest dobry - gdy nie ma miejsca na naczynie :)

Nooooo jaaaaaasne!!!!! :)

Pytanko - zgaduję że pojemność zbiornika ma wpływ na wielkość naczynia - w jaki sposób?. Słyszałem też że są czerwone (do CO??) i niebieskie????

Czołem.

Niebieskie lub białe (zależy od producenta)są do ciepłej wody użytkowej (CWU) a czerwone do CO.Przecietnie oblicza się to 5% wielkości bojlera ,ale zalecam z reguły trochę większe np zamiast 8l proponuję 12 l.Po prostu mam odrobinę za mały w związku z dużym ciśnieniem i puszcza mi zawór(mam ok. 5 bar) i tu trochę się dziwię że przy 3,5 bar cieknie.Aha z doświadczenia wiem ,że w polskich bojlerach warto wymienić zawór bezp.na niefabryczny(nie podaję marki żeby nie robić a-reklamy,bo nie są złe) dotyczy to zwłaszcza ogrzewaczy elektrycznych.

Powodzenia.

• 6 years później...

Witam, trochę stary ten temat ale może ktoś mi jeszcze odpowie na pytanie...

Też mam taki zaworek 6 bar przy bojlerze, wszystko co tutaj jest opisane na temat cieknięcia takiego zaworu jest logiczne i proste...

Pytanie, dlaczego dopiero po trzech latach taki zawór zaczął ciec u mnie? Przez trzy lata "działał" lub raczej "nie działał" normalnie i dopiero tej zimy przyszło mu do głowy by ciec przy podgrzewaniu wody w bojlerze... istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie, dlaczego dopiero teraz?? Co się mogło stać?? Dodam że nie ingerowałem nic w instalację.

Pzdr!