Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Przejdę od razu do rzeczy, przeszukując sieć w poszukiwaniu projektów domów energooszczędnych, natrafiłam na określenie „dom zrównoważony”. Np. pojawia się takie zdanie:

" Głównym celem działalności jest projektowanie jednorodzinnego budownictwa energooszczędnego, ze szczególnym uwzględnieniem budownictwa zrównoważonego i pasywnego... (...) "

Jeśli kogoś interesuje kontekst to znalazłam to określenie na stronce jednego architekta, konkretnie na http://www.abcentrum-dom.pl/pracownia.html

Niestety nigdzie tam nie jest wyjaśnione co oznacza termin „budownictwo zrównoważone”.

Uprzedzając wasze złośliwości - umiem korzystać z Google, trochę poszukałam na ten temat, ale sprawa ciągle jest dla mnie niejasna. Z tego co wyczytałam, to jeśli dobrze zrozumiałam pojęcie „dom zrównoważony” wiąże się z ekologicznym podejściem do projektowania takiego domu, etc. Ale co to konkretnie oznacza nie znalazłam. Może ktoś mi wyjaśni?

Jeśli kogoś interesuje kontekst to znalazłam to określenie na stronce jednego architekta, konkretnie na http://www.abcentrum-dom.pl/pracownia.html

Niestety nigdzie tam nie jest wyjaśnione co oznacza termin „budownictwo zrównoważone”.

Coś mało uważnie szukałaś tych informacji, bo na stronie którą linkujesz znajduje się odpowiedź na twoje pytanie:

Budownictwo zrównoważone to połączenie odpowiedniego projektowania i budowania, ze szczególnym poszanowaniem otaczającej przyrody poprzez wykorzystanie materiałów i technologii przyjaznych środowisku. Głównym założeniem jest zmniejszenie zużycia energii oraz oszczędne gospodarowanie dostępnymi surowcami, zarówno na etapie realizacji inwestycji, jak również użytkowania budynku.

BTW

Domki Hobbitów :D

Dziękuję za odpowiedzi teraz mi się trochę rozjaśniło ;)

Coś mało uważnie szukałaś tych informacji, bo na stronie którą linkujesz znajduje się odpowiedź na twoje pytanie:

rzeczywiście znalazłam dopiero później jest cała sekcja na ten temat. dla zainteresowanych [moderowano]

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum