Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, podłączenie i wykonanie

piotrek88

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Chcę sobie zamontować ogrzewanie podłogowe w łazience.

Zrobiłem już instalację wody użytkowej rurami ocynkowanymi.

Pewnie lepiej by było plastikiem, ale plastikami nie umiem robić i nie mam zgrzewarki.

Zaś gwintownicę mam to sobie pomału robiłem :)

Tylko ten ocynk w tych rurach jakiś kiepski, taka jakby mąka w środku w tych rurach była. Z zewnątrz ok, ale środek mi się zbytnio nie podobał, no ale rury już skręcone, sprawdzone ciśnieniowo i zatynkowane w ścianach.

Skręcałem na paście, niektórzy twierdzili że lepiej na farbie no ale nie ma co do tego wracać, jak już zrobione :)

Teraz chcę sobie zrobić podłogówkę, tylko tutaj niestety nie wiele wiem.

Więc zwracam się o pomoc w miarę możliwości.

Wiem że muszę kupić rurę pex np. wavin ?

Ile metrów to już nie wiem, wyciągnę najpierw sznurek i sprawdzę mniej więcej ile wyjdzie, powierzchnia do ogrzania to 3,7 m2

Grzejnik aluminiowy 6 żeberek zostaje.

I teraz tak.

Mam styropian nie wiem jeszcze jaki dam, coś koło 5-8CM, jak zrobię kanalizację to zobaczę ile będę musiał dać żeby to zatkać.

Na to daję folię ? Jaką folię ?

Daje się jakąś siatkę jeszcze na styropian czy sama folia i kołki mocujące rurki wpinam w styropian ?

Podłączenie tak jak na rysunku może być czy jest błędne ?

Mój układ CO lubi się zapowietrzać więc aby uniknąć zapowietrzenia podłogówki zasiliłbym ją z dojścia do grzejnika, to ewentualne powietrze powinno pójść w grzejnik ? Dobrze rozumuje ?

Teraz czas na zalanie betonem, będę to mieszał w betoniarce, z tego co wyczytałem proporcja piasek cement 3 do 1 ?

Wyczytałem że można dać plastyfikator - czy jest on konieczny i co ma na celu?, czy będzie się coś działo jak go nie dam ?

I jak mi już wyschnie wylewka grubości około 5cm, to czas przykleić płytki, na ścianie kleiłem Ceresitem CM 11 - mogę ten klej zastosować również na ogrzewaną podłogę ? Czy musi być bardziej elastyczny ?

ogrzewanie podłogowe moje.jpg

Z góry dziękuję za każdą poradę.

Na zasilaniu trzymam temperaturę obecnie około 70 do 80 st. Podłoga będzie trochę za ciepła pewnie, ale z okolicy wszyscy tak mają i jest dobrze. Ale będzie działać tak jak narysowałem? A jak z tym betonem? Cement i piasek bez dodatków i zwykły klej może być? Sąsiedzi tak robili, jest już kilka lat i nic się nie dzieje. Ale może ktoś doradzi co innego? Może coś dodać do tego betonu? Może jednak warto dać inny klej?

Mam zrobioną podlogówkę w łazience z powrotu grzejnika i jest "porządnie" ciepła, ale da się znieść. Temperatura na piecu 60st. Gdyby puścić tam non stop wodę takiej temperaturze to już byłoby chyba za ciepło... Dodaj plastyfikator do betonu, ja dałem siatkę, przy ścianie taśma dylatacyjna, płytki na klej elastyczny.

Ile metrów kupić pexa na 3,7m^2 ?

Instalację wody użytkowej w łazience robiłem sam i przy wejściu też przerobiłem, piec podłączał hydraulik.

Jeszcze będę robiłem drugą łazienkę w piwnicy, tylko muszę fundament odizolować wilgociowo i termicznie.

Tam będzie 14 m^2 i też myślę o podłogówce, tam będzie na gruncie.

DSCN3177 - Kopia.jpg

DSCN3181 - Kopia.jpg

IMAG0173 - Kopia.jpg

IMAG0180 - Kopia.jpg

Mam pytanie techniczne, mianowicie:

Czy mogę dać rurki pod muszlą i brodzikiem kabiny prysznicowej ?

Mam problem z ominięciem, ponieważ łazienka ma 3 x 1,2m

Dodatkowo będzie instalowana kabina ale nie wykluczam w przyszłości zastąpienia jej wanną, więc gdybym to wszystko chciał po omijać to niewiele miejsca na rurki zostanie

Jeśli nie można to proszę o wyjaśnienie dlaczego ?

Jak lepiej ułożyć według obrazka 1 czy 2 ?

podloga.jpg

Pozdrawiam

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wesołych świąt :)

podloga.jpg

Edytowane przez piotrek88

Witam. Zasilanie podłogówki wez sobie z powrotu grzejnika. Błędem będzie tak jak chcesz to zrobić- z zasilania. W podłogówce działają inne temperatury niz w grzejnikach. Dodatkowo wysterowalbym to jeszcze RTL-em. Ile rur kupic musisz sobie sam obliczyć w zależności jak gesto chcesz dać. Pod brodzikiem z płytek mozesz dać też pętlę ale nie za blisko syfonu bo bedzie wysychał i będzie śmierdziało z kanalizy. Same rury kup jakie chcesz. Chociaż lepiej jakieś markowe niż te z LM czy casto. Do boju ;)

Dałbym zawór RTL pod grzejnikiem na powrocie.

Chciałbym podłączyć podłogę pod zasilanie, bo grzejnik chciałbym prawie całkiem wyłączyć.

A jak dam z powrotu to będzie musiał grzać cały czas.

Planuje też montaż instalacji podłogowej piętro niżej w 2 pomieszczeniach w drugiej łazience i kuchni.

A jak zda egzamin i będę zadowolony z działania podgłówek to może zamontuje również w pokojach.

Wtedy bym wyeliminował całkowicie grzejniki i obniżył temperaturę zasilania do np. 50st.C

Tylko teraz ciężko to pogodzić, bo obecnie utrzymuje na zasilaniu 60 stopni.

Na krótkiej pętli może RTL zda egzamin i nie będzie przeszkadzać na zasilaniu 60st.C ?

Czy raczej szukać jakiegoś tymczasowego rozwiązania aby obniżyć temperaturę zasilania ?

No bo co chcę uzyskać, mianowicie.

Teraz na grzejniku nie mam problemu z uzyskaniem temperatury w łazience 25-27st.C, ale rano mam 20st.C

Tą podłogówką chciałbym zmniejszyć te wahania, piec jak stygnie w nocy to temp 40-50st.C utrzymuje się dość długo i podłogówka by jeszcze pracowała, a grzejnik przy tej temperaturze już raczej bardzo słabo grzeje.

Edytowane przez piotrek88

A jak zda egzamin i będę zadowolony z działania podgłówek to może zamontuje również w pokojach.

Jak to technicznie widzisz? Dać podłogówkę w gotowym domu to bardzo poważny remont. Wykonalny, ale czy opłacalny?

No i kontrowersyjna kwestia podłogi nad podłogówką. W kuchni, łazience nie ma problemu, w salonach, sypialniach - nie każdy rodzaj podłogi współgra z ogrzewaniem pod nią. To już Twój gust i Twoja decyzja.

• 2 weeks później...
Jak to technicznie widzisz? Dać podłogówkę w gotowym domu to bardzo poważny remont. Wykonalny, ale czy opłacalny?

No i kontrowersyjna kwestia podłogi nad podłogówką. W kuchni, łazience nie ma problemu, w salonach, sypialniach - nie każdy rodzaj podłogi współgra z ogrzewaniem pod nią. To już Twój gust i Twoja decyzja.

Są stare podłogi drewniane które pochłaniają korniki.

Będzie dawany styropian 10CM i robione wylewki, i tu będzie do zastanowienia dać czy nie ? Ale to zapewne w następnym roku.

A w piwnicy gdzie ma być łazienka to ściany lepiej tynkować czy dać płytę gipsową ?

Ściany (fundament) jest na tyle nie równy że aby złapać poziom grubość tynku musiała by dochodzić do 7CM w niektórych miejscach.

• 3 months później...

Witam po przerwie.

Trochę ta podłogówka mi niezbyt działa, tzn. jak ją sprawdzałem "na sucho" jeszcze bez betonu, to bardzo powoli się nagrzewa, na początku pętli jest gorąco, 70st.C a nim dojdzie do zaworu RTL to z pół godziny minie, i takie wstępne spostrzeżenia mam że jak ma działać ten RTL jak zanim dojdzie do niego ciepła woda to zdąży ostygnąć ??

Teraz mam już zalane betonem i ułożone płytki, po jakim czasie od wylania betonu i ułożenia płytek mogę puścić ogrzewanie ?

Ale z tym tempem ogrzewania to coś mi nie pasuje, pętla ma 20 metrów, a co będzie w dwóch pozostałych pomieszczeniach gdzie mam dać pętle po 70 metrów ? Tam w ogóle nie nagrzeje powrotu ?

A może to wina naczynia, może jest za nisko i pompa pcha do niego zamiast w podłogówkę ?

Jak woda idzie przez grzejnik i przymykam zawór na zasilaniu słychać szum, a na podłogówce gdy robię podobnie to nic nie słychać, tak jakby woda tam nie szła, albo idzie bardzo powoli, muszę puścić obieg na samą podłogówkę i sprawdzić czy nie podnosi się poziom wody w zbiorniku wyrównawczym.